Най-интересните музеи в Словакия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните музеи в Словакия
Автор: Елена Исаева

Ходи ли ли сте някога в Словакия? Ако не сте, то направете го, включете в списъка „чакащи дестинации“ тази прекрасна страна, намираща се в Централна Европа.

През страната преминават важни международни пътища, свързващи Средна Европа с Балканския полуостров и Близкия Изрок, другото важно международно направления е от Западна Европа към Русия и Украйна.

Най-интересните музеи в Словакия
Снимка: pixabay.com

 

Словакия няма излаз на море, сравнително малка по територия е ( горе-долу наполовината на България) а голяма част от територията и е заета от Карпатите. Всъщност Северозападните Карпати, наречени още Високи и Малки Татри започват от Словакия. Високите Татри имат алпийска структура с ледникови езера, тук се намира най-високият връх Герлоховски щит с надморска височина от 2655 м. Най-известните планински курорти са Плесо, Пойрад и Ясна.

Словакия ще ви очарова със своята история, култура и изкуство. Искам в тази статия да ви запозная с някои от най-интересните музеи. Ще зпочна с Националния музей на Словакия, където ще се запознаете с историята и бита на тази чаровна европейска държава. В Словашкия Национален музей може да разгледате богато разнообразие от експозиции – археологическа, природонаучна, историческа, етнографска и дори и нумизматична. Основната сграда  на музея се намира в Братислава, но към него има още 18 сгради, някои от които се намират извън столицата. Един от най-интересните сред тях е Музеят на словашкото село, който е разположен на открито и се намира в покрайнините на словашкия град Мартин, Северна Словакия.

Музеят е основан през 60 – те години на миналия век, а в него ще се запознаете с традиционната архитектура на региона, в който се намира, както и с живота и бита на традиционната селска общност в периода между XIX и XX век.

На немалката площ от около 150 декара са рзположени около 130 сгради, които са ползвани за жилищни, обществени, селскостопански и религиозни . Сградите представят няколко населени района в Словакия – Туриец, Липтов, Орава и други.

В този музей са изложени и техниките, с които са добивали и произвеждали различни продукти като лен, олио, отглеждане на различни билки и подправки. Ако за вас представлява интерес, всяка година се провеждат редица събития, на които се представят традиционни занаяти, професии, елементи от словашкия фолклор. Организират се шумни и весели забави, където може да се опитват произведени домашни храни и напитки, а може да научите и някой местен традиционен танц.

Интересен е и музеят, разположен на брега на река Дунав – Данубиана Мьоленстен, представящ съвременното изкуство. Това е една прекрасна галерия, отново изложена на открито, където са може да се видят униклани скулптури от местни и чуждестранни майстори. Има и закрита част, в която са изложени картини на съвременни, предимно на словашки автори.

Най-интересните музеи в Словакия
Снимка: pixabay.com

В страната има и други музеи, представяни на открито. Подобен е Музеят на минното дело. В него са представени машини и съоръжения, с които са добивани природни изкопаеми в Централна Европа за голям период от време – от Средновековието до наши дни, когато навлизат модерните технологии.

В Братислава, в красива сграда в стил рококо, наречена Къщата на доброто овчарче, може да разгледате богато разнообразие от старинни часовници от XVII до XX век.

В никакъв случай не пропускайте Международния дом за изкуство за деца Бибиана. Създаден е през 1987 г. като галерия с изложби на илюстрации на детски книги. В последните години, галерията е разширена, провеждат се интересни международни изложби, интерактивни събития, организират се игри и забави.

Понякога музеите са водещи за избора ни на дестинация, направете го и вие така, пък ако сте и с малчугани, започнете от Бибиана, освен децата, вие също много ще се забавлявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин