Разкажи ни за своето пътешествие и спечели страхотна награда! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разкажи ни за своето пътешествие и спечели страхотна награда!
Автор: Peika.bg
Разкажи ни за своето пътешествие и спечели страхотна награда!

Peika.bg те предизвиква да разкажеш за своето най-вълнуващо пътешествие и да спечелиш страхотни награди от издателство „Вакон“!

Изпрати ни свой авторски пътепис, разказ или история на тема: „Моето вдъхновяващо приключение“.

Планински, морски, речни, селски, градски, близки, далечни, смешни, страшни, весели или малко тъжни – приемаме всякакви приключенски истории, стига да са разказани от сърце. Петте най-вдъхновяващи пътешественици ще спечелят по една книга на издателство „Вакон“.

Виж на какви условия трябва да отговарят текстовете за участие в конкурса на Peika.bg:

Текстът трябва да е авторски и да не е публикуван в други медии преди появата му в Peika.bg
Текстът трябва да е с дължина минимум 500 думи и максимум 1500 думи 
- Текстът трябва да е без правописни, пунктуационни и смислови грешки
- Текстът трябва да е придружен с минимум три авторски снимки 

Победителите ще бъдат определени на база следните критерии:

- Интересно и уникално съдържание
- Стил на писане
- Брой харесвания от читатели
- Правопис, пунктуация, снимки

Виж нашите съвети за това как да пишем интересно за пътешествия

Можеш да ни изпратиш своя текст до 30.06.2017 г. включително, на адрес: 
info@peika.bg. Победителите ще бъдат обявени на 03.07.2017 г. във фейсбук страницата на Peika.bgЖелаем успех и леко перо на всички!

***

Виж прекрасните награди, предоставени от нашите приятели от издателство „Вакон“:

Под юртите на Монголия
Марк Ало  

„Жената се движеше грациозно в ароматната атмосфера на палатката. Жестовете й, пъргави и премерени, бързи, но не и припрени, бяха придружени от лекото шумолене на коприна, примесено с припукването на огъня в печката.”

Марк Ало изминава пеша близо 6000 километра в „страната под Синьото небе”. От китайската граница до подстъпите на Сибир той прекосява централните и източните степи, обширната пустиня Гоби и китните планински покрайнини. В желанието си да се потопи в живота на „синовете на степта” той започва да изучава монголски език, завързва много приятелства, живее в юртата на номади скотовъдци, включва се в ежедневните пасторални дейности, местни празници и сезонните миграции.

Ало си поставя за цел да усети всички нюанси на живота на едно общество, което за по-малко от век преминава от феодализъм през комунизъм до капитализъм. В името на осъществяването й той живее както в столицата Улан Батор, така и в най-закътани малки селца. Чрез това пътешествие Ало се впуска в търсене на монголската душа, а книгата му е не само приключенски разказ, но и ценно есе за етнографията на страната.

*

Експедиция REcycle
Вячеслав Стоянов  

Вячеслав преминава 6000 километра с колелото си в една уникална велоекспедиция по Черно море. В същността на обиколката са закодирани рециклирането, влиянието на автомобилите върху замърсяването и призивът към осъзнаване и промяна. Мотото на мисията е: „Рециклиране на мисленето в полза на опазването на околната среда“. Името на експедицията – REcycle – е вплело в себе си двата основни елемента на експедицията – рециклиране и колоездене.

Природата е твърде търпелива с нас, но докога? Заслепени сме от собствения си егоизъм, който ни пречи да осъзнаем, че вредим не само на самите себе си, но и на идните поколения. Принуждаваме ги да живеят в кофа за боклук и да дишат през маска! Как можем да избегнем прокобата на подобно завещание? Свикнали сме винаги да бъдем обгрижвани, но Земята вече има твърде много деца. Крайно време е да пораснем и да поемем своята отговорност!

Маршрутът на велообиколката минава през България, Румъния, Украйна, Крим, Русия, Грузия и Турция по бреговете на Черно море. Целта й е не само да документира незаконни сметища, но и да изследва как различните култура и самосъзнание влияят върху здравето на Черно море и как отделните държави се справят с проблема на „еднократната опаковка“.

Преплетено с купища приключения, това пътешествие е не само зов за събуждане, но и забавна авантюра с жителите на една държава, която не е обособена на никоя карта – тази на черноморския народ.

*

Зовът на далечния Север
Ким Хафез

Суровата и необятната Канада, прорязана от кануто на един самотен пътешественик

Ким Хафез поема по водните артерии на втората по големина страна в света към арктическия полярен кръг. Без специални тренировки, без основни умения, дори без лична карта францyзинът се отправя към своето предизвикателство от 7000 км със 130 кг багаж, 1000 долара и с една-едничка цел: не физическото, а духовното пътуване, докосването до свободата на безбрежното усамотение, където човекът се слива с пулса на заобикалящата го среда.

Захранван от „тайната алхимия на природата“, прословутото канадско гостоприемство и добрината на хората по пътя, Хафез изживява и техните мечти, осъществява пътешествието, за което мнозина жадуват, но малцина предприемат. В студ, порои, виелици и ледникови води французинът навлиза все по-дълбоко в човешката душа и безкрайната пустош на една красива земя. Тежките условия не са изпитание, а урок – най-добрият учител е преживяването, затова Ким приема трудностите като благословия, която му позволява да разшири собствените си граници.

Самотният гребец рисува с думи, които изпълват сетивата и ума и ни кара да разберем истинския смисъл на времето, на наситените с преживявания часове и философията на незабавното случване. Французинът успява да освободи ума си, за да поеме по пътя на тук и сега и да усети живота в неговата пълнота.

за да се намеря, трябва първо да се изгубя, да забравя къде съм... дори кой съм.

*

Садху и дяволската стена
Илия Троянов  

Повече празници, отколкото дни, повече богове, отколкото хора, повече багри, отколкото селища! 

Индия е страна, която не подлежи на обобщения. Необятна вселена, където прастари богове крачат редом със софтуерни визионери от бъдещето, а внушителни дворци преливат в кални гета. Докоснал се до противоречивата й мозайка, чуждоземният пътешественик си спомня за нея като за фантастичен сън.

С надеждата, че детайлите ще загатнат контурите на цялото, събирачът на светове Илия Троянов тръгва по ръба на дяволската стена и с всяка поредна спирка от маршрута – пазара за камили в Пушкар, селищата на бишноите в пустините на Раджастан, бедняшките квартали и престижните клубове по крикет в Мумбай, манастирите в Ладакх и „техническия Елдорадо“ в Бангалор – Индия разкрива нов нюанс от великолепното си сари, събрало всички цветове на Земята. 

*

По поречието на Амазонка
Ед Стафърд

На 9 август 2010 г. Ед Стафърд става първият човек, извървял цялото протежение на река Амазонка.
Изпълнено с постоянни опасности, пътешествието на Ед продължава почти две години и половина и изисква изключителна физическа и умствена издръжливост. Местните често го предупреждават, че може да умре, редовно среща алигатори, ягуари и змии, преследват го индианци, майстори на ножа, и дори е обвинен в убийство.

Погледни зад теб – каза спокойно Чо.
Обърнах се и видях пет дървени канута, пълни с местни индианци, които се приближаваха бързо към нас. Мъжете бяха въоръжени с лъкове и стрели или пушки, а жените стискаха мачете в ръце. Почти всички бяха изправени, което представляваше едновременно внушителна и заплашителна гледка. Лицата на мъжете бяха изкривени от гняв, а жените изглеждаха като подивели. „Ще ме убият”, помислих си.

„По поречието на Амазонка” е увлекателен разказ за единствена по рода си експедиция по протежението на най-великата река и през територията с най-голямо видово разнообразие на земята.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин