Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
21
Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“
ДАТА: Oт 21 Март 2019 до 30 Юни 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1).


Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове.


В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в.


Печатите за просфора и домашни обредни хлябове са изработени от различни материали: дърво, мрамор, алабастър, бронз. Употребяват се за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди и обичаи.


62158


Друг акцент в изложбата са йерусалимиите (изображения върху платно), щампите (отпечатъци върху хартия) и иконите (използвани в бита). Те идват от светите места, най-често в резултат на поклоннически пътувания. Впоследствие, попадайки в дома, йерусалимиите се излагат в най-хубавата стая, а щампите, заедно с иконите, в домашния иконостас и са обект на особена почит.


62157


Изложбата включва съпътстващи събития под надслов „Колекционерство, изкуство и религиозна философия“. За участие са поканени български учени, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия, ученици от НУИИ „Илия Петров“, НГПИ „Св. Лука“, НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.


62160


"Да бъде благословен хляба и живота" се намира в зала „Временни експозиции“ на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) и се открива непосредствено преди големия християнски празник Благовещение. Периодът на изложбата е 21 март – 30 юни 2019 г.


***

Коментирай
Други събития
Юни
20
Radost Art Garden Bazaar
Изкуство София, България
Добави в календара
Юни
26
-
Юни
27
Mish Mash Fest – Summer Edition
Изкуство София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин