По билото на планината - литературен конкурс - Стара планина, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
23
По билото на планината - литературен конкурс
ДАТА: Oт 23 Септември 2015 до 30 Ноември 2015 ЧАС: 15:00 МЯСТО:
Добави в календара
По билото на планината - литературен конкурс

Планината традиционно е неизчерпаем източник на вдъхновение в българската литература. Тя е приютявала мен, теб – всички; поощрява, наказва, учи ни на важни уроци и пребиваването в нея вае различни настроения у нас. И след това, при слизането си от билото, всички се виждаме други – може би по-смели, по-спокойни, по-благодарни. И по-вдъхновени.


Точно тази стихийност бихме желали да предизвикаме у вас –да провокираме планинарите да попишат, а пишещите да отидат на планина или да се сетят за някоя случка, която са пропуснали да споделят на белия лист.


Още една вълнуваща среща на планината и писането!

Условия за участие в конкурса:

Жанр: кратък разказ, насочен към планината.

Участници: Можете да участвате с 1 произведение. Текстът може да е публикуван, но да не е награждаван в други конкурси. Право за участие имат всички възрастови групи, вдъхновени от планината.

Формат: Word документ; до 3 стандартни страници; А4; шрифт Times New Roman 12

Придружаваща информация: трите имена; дата и място на раждане, телефон и e-mail за връзка, 1 абзац представяне на автора - връзката му с планината и писането, нещата, които го вдъхновяват и пр. (ще се използва в онлайн и други публикации, свързани с конкурса)

Срокове: Творбите изпращайте до 30 ноември 2015 г. на адрес: kozya.stena@gmail.com


Резултатите: очаквайте на 21 декември 2015 г. на сайта на хижа “Козя стена”

Редно е да имате предвид, че оценяваме авторски произведения и вие сами носите отговорност за оригиналността им. Плагиатство, копиране, крадене на художествен текст – тези неща остават в подножието на планината. На билото винаги ги санкционираме.

Наградите:
1. място: 3 пътешественически книги, любезно предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45”
+ литературно менторство от писател, член на Общество на писателите - Варна

2. място: 3 пътешественически книги, любезно предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45” + посещение с лодка за двама в пещера “Водопада” (Крушуна) от “Излез навън” /вижте тук/

3. място: 3 пътешественически книги, любезно предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45 + 2 нощувки за двама на хижа “Козя стена”

Журито:

Мариан Желев е роден в Добрич през 1974 г. Първите му публикации датират от 1994г. - разкази в местни вестници. Член е на Съюза на българските писатели от 2003 до 2013г., както и ръководител на детска литературна школа „Движение” към Сдружение на писателите, Варна от 2010г., заместник председател на Сдружение на писателите Варна, съосновател на Общество на младите писатели - Варна. Има 5 издадени романа, а на 20 юни 2015г. представи и новата си книга - сборник с разкази „На бял свят” на хижа Козя стена. От 2013г. често е канен за жури на литературни конкурси.
Неговата връзка с природата е дълбока и прозира в литературата, която пише. Спелеологията го среща с хора, които все повече го увличат към пътешестването и планините - превърнали се днес в постоянен двигател на неговото творчество.
Вижте тук и тук.

Диляна Георгиева е редактор в издателство „Вакон“, работи, диша и живее литература. Чете всичко що не се побира в рамка и е малко ръбато и неудобно. Любовта към книгите ѝ припомня друга забравена от детството любов – тази към широките зелени поляни, миризмата на трева, гледката на самотни дървета и добротата на хората в разредения въздух. А във „Вакон“ пътува с думите и се докосва постоянно до духа на планината.
Вижте тук.

Павлина Радославова е автор и редактор в сайта “Аз чета” от 2008 година. Занимава се профисионално с PR, а от лятото е част от екипа на най-уютната книжна точка на София - читАлнЯта. Запален читател на къси разкази и любител на дългите живописни планински преходи.
Вижте тук.

Оля Стоянова обича обикалянето по диви места и книгите поравно. На планината дължи една сцепена вежда и много истории. Живяла е четири години на връх Мургаш и е автор на седем книги – на стихосбирките „Фотографии“ (2000), „Проза“ (2002), "Пътна карта" (2003) и „Улица „Щастие“ (2013), както и на романа „Лични географии” (2005) и на сборника с разкази „Какво сънуват вълците“ (2011). През 2011 г. заедно с Живко Джаков издават и „Пътеводител на дивите места“, в който събират истории за непопулярни места – светилища, скални манастири, пещери, върхове и каньони - въобще там, където вятърът ги е завял за 18 години семеен живот. По планини никога не са сами – обикновено ходят, носят или влачат и децата си.


Повече за събитието тук.


Вижте още за Професия Хижар.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин