10 книги за пътешествия, които да подарите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 книги за пътешествия, които да подарите
Автор: Мария Ангелова
10 книги за пътешествия, които да подарите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тази Коледа подарете не просто предмет, а преживяване. Когато не пътуват, най-запалените по пътешествията хора могат да бъдат заловени да четат за пътешествия, за да могат да си набележат нови дестинации. 

Цяла година ви срещаме с най-добрите заглавия за пътуване и чужди култури. Ако сте ги пропуснали, прегледайте списъка с любимите ни четива за изпът и изберете най-добрите подаръци за любимите си пътешественици.

Всичко е прочетено и препоръчано от нашия екип. 

1. "50 места, които да посетите в България през 2016 г." с Peika.bg

Във втория си пътеводител събрахме още 50 малко известни места из България, с които ви предизвикваме да не спирате да откривате България. Имаме за вас по една идея за всеки уикенд от 2016 г. (оставили сме ви два свободни за Коледа и Великден). Пътеводителят е луксозно издание, съдържа повече от 170 страници истории, маршрути, полезни съвети, подробни описания (за да не се изгубите като нас) и красиви снимки, за да ви вдъхновим.

Подходящ за любителите на: пътуване в България, малко известни дестинации, легенди

Търсете в книжарниците или поръчайте онлайн "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

39338

2. "Куфарът на брат ми – 22 истории за пътя

Куфарът на брат ми“ е книга с истории на хора, за които домът е разтегливо понятие и още по-разтегливо пространство. Авторите в сборника отдавна не живеят там, където са родени, но пък са се впуснали в приключението на живота си, независимо от географското си положение. 22 разказа в първо лице, различни, колкото различни са хората по света. Не само от българи, невинаги буквални, не просто разкази, а споделени съдби.

Подходяща за любителите на: истински, споделени от първо лице истории

Прочетете повече за "Куфарът на брат ми"

Издателство ICU

38565

3. „Неграмотното момиче, което можеше да смята" - Юнас Юнасон

Пътешествие по света и невероятно усукани обрати, каквито само Юнас Юнасон може да ни предложи (познавате го от „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“). В началото на 60-те години на миналия век в Йоханесбург идва на бял свят чернокожо момиче, което с изключителния си ум опровергава очакванията, че ще умре невръстно сред мизерия. По същото време в Стокхолм се раждат двама еднакви на външност, но коренно различни братя. Съдбата решава тримата не само да се срещнат, а и да положат своя отпечатък върху световни събития. Помагат им едно вечно ядосано момиче, американски грънчар параноик, една графиня, двама агенти на чуждо разузнаване и нелегална атомна бомба. Няма как да не погълнеш докрай този роман. Не само заради сюжета, а най-вече заради удоволствието да се посмееш над един свят, който се взема прекалено насериозно.

Подходяща за любителите на: интелигентен хумор, пътешествия, политически процеси по света

Прочетете откъс от "Неграмотното момиче, което можеше да смята"

Издателство „Колибри“

33413

4. Говорещият със слонове: Животът ми със стадото в африканската пустош” 

Това е книга, събрала от първо лице историята на Лорънс Антъни - световноизвестен природозащитник и изследовател. Управлява природния резерват Тула Тула в Африка, където се бори за съхраняването на животински видове, застрашени от изчезване. 

Подходяща за любителите на: дивата природа, природозащита, Африка, животни

Прочетете откъс от "Говорещият със слонове"

Издателство "Хермес"

39136

5. „Красивата Тоскана“ - Франсис Мейс

Това е продължение на любовния романс на Франсис Мейс с Италия (авторка на „Под небето на Тоскана“). Когато вижда старата вила в Тоскана, Франсис разбира, че най-накрая е открила истинския си дом. Приготвянето на вкусна храна, грижата за градината, пазаруването в местните магазинчета и храненето под асмата, под съпровода на цикадите са основните задължения на Франсис. Идилията на ежедневния живот се редува с рецепти за вкусотии и описания на пътешествията на Франсис из различни кътчета на Италия: от остров Сицилия до северните провинции на Тоскана и Умбрия.

Подходяща за любителите на: Италия, романтика

Прочетете откъс от "Красивата Тоскана"

Издателство "Хермес"

25024

6. „От Камчатка започва Русия“ - Николай Овчаров

В "От Камчатка започва Русия“ професор Николай Овчаров описва експедицията си из руските земи и споделя малко известни факти за тях. И тук, подобно на останалите си книги, професорът успява да открие историята във всеки миг от вълнуващото си пътуване.

Подходяща за любителите на: история, Русия, експедиции

Прочетете откъс от "От Камчатка до Русия"

Издателство "Хермес"

39597

7. „Между Нирвана и Самсара“ на Атанас Куцев

Най-трудното на големите приключения в живота е да се решиш. После всичко става лесно. С пътешествието на Атанас Куцев и Моника Балабанова вече сме ви срещали. А малко по-късно цялото преживяване излиза в книга - „Между Нирвана и Самсара“. Няколко месеца из Непал и Индия през погледа на един фотограф, близки срещи с живота на монасите в непалските манастири, с хималайските върхове и живота по индийските улици и влакове. Тази книга е за всеки, който си мисли, че трябва да направи нещо щуро в живота си. За всеки, който би искал да посвети времето си не на работа в офис, а на обикаляне на света. За всеки, който си мечтае да бъде откривател, но си остава залепен за бюрото.

Подходяща за любителите на: източни култури, Индия, Непал, планини, екзотика

Прочетете откъс от "Между Нирвана и Самсара"

Издателство Вакон

30142

8. Чиракът на магьосника“ - Тахир Шах

Един афганистанец, израснал в Англия, заминава за Индия, за да се учи на магия. Среща се с най-великия учител и животът му се преобръща с главата надолу. Налага му се да се справи с мистериозни мисии и задачи, да мине през различни етапи на екстремно умствено и физическо натоварване и да скита из цялата страна в търсене на отговори. „Чиракът на магьосника“ на британския писател Тахир Шах показва Индия, каквато никой досега не е показвал. 

Подходяща за любителите на: приключения, човешки истории, хумор, Индия

Прочетете откъс от "Чиракът на магьосника"

Издателство „Барака“

35599

9. Истории от куфара

Една книга, в която известни българи разказват приключения от своите пътешествия. Някои пътувания от книгата са действителни, други метафорични. По света ще ви разходят текстовете на Александра Гюзелева - Шани, Богдана Трифонова, Евгени Минчев, журналистите Елеонора Гаджева и Мария Георгиева, и търсещите красивото Ирина Тенчева, Ани Халваджиян и Михаил Заимов. 

Подходяща за любителите на: къси разкази, хумор, човешки истории

Прочетете откъс от "Истории от куфара"

Издателство Smart Books

24729

10. "Български крепости" - книжка за оцветяване

Ако искате децата ви да научат българската история, не ги карайте да четат учебници, а ги заведете на екскурзия из българските крепости. И защото истински учим само когато се забавляваме, превърнете пътуването в игра с книжка за оцветяване с някои от най-живописните български крепости. Всяка илюстрация в книжката „Български крепости“ е съпътствана от кратък текст на български и английски език, а пътешествието започва с карта с местоположението на забележителностите. 

Подходяща за любителите на: деца-пътешественици

Научете повече за "Български крепости"

БгКнига

37122

Открийте още ревюта и откъси от книги за пътуване! 

Открийте още идеи за подаръци!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин