10 неща, с които Италия е известна - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, с които Италия е известна
Автор: Peika.bg
10 неща, с които Италия е известна
Снимка: pixabay

Италия е известна с огромния си принос в света на изкуството, архитектурата, модата, операта, литературата, дизайна и филмите – списъкът продължава, а ние дори не сме споменали храната все още.

Италия става обединена държава през 1861 г. Преди това полуостровът с формата на ботуш е съставен от отделни територии като Папската държава, Кралство Сардиния и Великото херцогство Тоскана. Въпреки младата си възраст – и относителната си големина – Италия прави голямо впечатление на световната сцена.

Ние ще разгледаме някои от най-запомнящите се характеристики на bel paese("красива държава" на италиански).

Пица

10 неща, с които Италия е известна
Снимка: pixabay

Пицата може да е една от най-големите истории за успех на Италия, но всъщност няма една стандартна национална рецепта за пица. Вероятно най-известната е пица наполетана с нейното меко, дъвчащо тесто и изпъкнала коричка. Неаполитанското производство на пица е толкова уникално, че дори е признато от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Междувременно италианците правят пицата си плоска и хрупкава, сицилианците ги правят по-дебели и пухкави, а апулийците пържат малки джобове тесто, известни като панцероти.

Паста

10 неща, с които Италия е известна
Снимка: pixabay

Другият хедлайнер в кулинарната гама на Италия е пастата. Пресни или сушени, пълнени или покрити със сос, всеки регион има свой собствен начин на приготвяне. Освен безброй различни форми и рецепти, има и редица правила, диктуващи какво не трябва да правите. Например, не яжте паста с пилешко месо, не я преварявайте и определено не използвайте кетчуп като сос.

Веспа

10 неща, с които Италия е известна
Снимка: pixabay

Подобно на жълтите таксита в Ню Йорк или червените двуетажни автобуси в Лондон, Vespas са синоним на Италия. Изобретен през 1946 г., този секси скутер се превърна в икона благодарение на редица изяви на екран. След като Грегъри Пек и Одри Хепбърн в „Римски празници“ и Анита Екберг в „Ла Долче Вита“ обиколиха италианските улици с Vespas, публиката не можа да устои да направи същото. Сега са продадени над 18 милиона модела.

Мода

10 неща, с които Италия е известна

Първото международно признато модно ревю на Италия се състоя във Флоренция през 1951 г. Въпреки това, в наши дни Милано се смята за основния център на италианските дрехи, а търговският квартал от висок клас на града, известен като Quadrilatero d'Oro, е дом на някои от най-големите луксозни марки в света. Тук се намират централи на Prada, Gucci, Versace, Armani, Dolce & Gabbana и Valentino.

Изкуство

Приносът на Италия към света на изкуството е неизмерим. Произведенията на Джото, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Тициан, Караваджо и Бернини са сред най-разпознаваемите и най-известните в света. Не само до картини и скулптури в музеите, художествените чудеса могат да бъдат намерени навсякъде в Италия – в църкви, замъци, исторически резиденции – и в архитектурата на самата страна.

Автомобили

Италия е родното място на някои от най-известните световни марки автомобили, включително Alfa Romeo, Fiat, Lamborghini и Maserati. Италианският автомобилен дизайн е желан по целия свят заради своята красота, ексклузивност и производителност. Вземете например Ferrari – компанията започва като производител на състезателни автомобили през 1939 г. и сега е златен стандарт за луксозни автомобили. През 2012 г. те продават само 8000 автомобила, но реализират рекордни нетни печалби от 537 милиона евро.

Жестове с ръце

Италианците обичат да оставят ръцете си да говорят и според едно проучване има около 250 жеста, използвани в ежедневния разговор. 

Футбол

Футболът, или il calcio, се приема много сериозно в Италия. Отбори от висшата лига, Серия А, привличат едни от най-добрите (и най-добре платените) играчи в света, докато националният отбор, известен като адзурите, печели Световната купа четири пъти. Поражението им от Швеция през 2018 г. беше посрещнато с недоверие и бе първият път от 40 години, когато те не успяха да се класират за турнира.

Изследователи

Америго Веспучи, Марко Поло, Джон Кабот и най-известният изследовател от всички, Христофор Колумб, всички са родом от Италия. Италианците изиграват голяма роля в епохата на откритията, изследвайки света в търсене на търговия, богатство и знание. Въпреки че Колумб е роден в Република Генова, той плава от името на Испания.

Джелато

10 неща, с които Италия е известна

Да, „gelato“ е италианската дума за сладолед, но не, двете не са едно и също нещо. Джелатото е с по-малко мазнини, има по-малко въздух и се сервира на малко по-висока температура. В резултат на това италианското лакомство е по-копринено, по-меко и по-вкусно. Италианското джелато е буквално най-доброто в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин