10 от най-красивите алпийски градчета част I - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите алпийски градчета част I
Автор: Елена Исаева

Алпите са една от най-големите планински вериги в Европа, простираща се на територията на 8 европейски държави – Австрия, Германия, Швейцария, Монако, Италия, Лихтенщайн, Словения и Франция. Долините между Боденското езеро и езерото Комо разделят Алпите на две части – по-високата западна част, с най-висок връх Монблан (4809 м) и по-ниска източна част.

Във всички сезони Алпите са много живописни и красиви. В някои части на планинската верига са построени градчета, някои от които в зимния сезон са посещавани заради зимните спортове, а в останалото време от годината туристите ги посещават с екскурзионно – опознавателна цел. Тези градчета са изключително гостоприемни, предлагат отлични условия за настаняване, организиране на планински преходи, екскурзионни програми, обучителни програми за различни зимни дисциплини, а през топлите месеци – пешеходни и вело – маршрути. Ето и някои от най-красивите алпийски градчета:

10 от най-красивите алпийски градчета част I
Снимка: pixabay.com

Инсбрук е красив средновековен град, възникнал през XII век. Градът е столица на област Тирол и пети по големина град в Австрия. Разположен е в ниската част, в подножието на Алпите, в равнината Ин. Той е един от най-популярните ски курорти в Европа. Освен ски пистите, градът предлага на своите гости красиви средновековни сгради в ренесансов и бароков стил.

Живописният швейцарски град Лугано е разположен на едноименото езеро в кантон Тичино, в близост до границата с Италия, където основен език е италианският. Има сведения, че по бреговете на езерото Лугано е имало заселници още от каменната ера, за което свидетелстват множество артефакти и предмети, намерени при археологически разкопки в региона. Открити са етруски паметници, келтски накити, съдове и други. От богатото историческо минало, днес в града са останали антични църкви, красиви архитектурни сгради и вили, музеи и галерии. Освен това, в Лугано се намират и централите на част от основните швейцарски банки, офиси на водещи в света на икономиката компании.

10 от най-красивите алпийски градчета част I
Снимка: pixabay.com

 

Люцерн е малък, швейцарски град, всъщност това е един от най-чаровните швейцарски градове. Разположен е на брега на езерото на Четирите кантона. Намерени са сведения, от които се предполага, че първото селище е възникнало през VIII век. Градът има уникална архитектура, старинни исторически забележителности, заобиколен е от живописна природа. Интересен факт е, че в далечната 1400 г., Люцерн е бил единственият град в Европа, в който са издигнати 4 моста.

В центъра на Люцерн има няколко красиви площада и тесни калдъръмени улички, а част от сградите му са изкусно изрисувани.

Анси е една от най-колоритните дестинации на Франция. Разположен е на едноименното езеро, на 35 км от Женева. Известният френски географ го определя като перлата на Алпите. Понякога е сравняван с Венеция с малките си улички, каналът, езерото и красивите планини наоколо.

Една от основните забележителности на града е замъкът Пале дьо Лил. Днес в него се намира градският иторически музей.

Шамони е град в Източна Франция. През 1846 г. великият английски писател е бил запленен от красотта му.

Шамони също така е и известен ски курорт. Тук се провеждат първите Олимпийски зимни игри през 1924 г.

Със своята красота, Шамони привлича целогодишно туристи. Освен за зимните спортове, тук е красиво и през останалите сезони. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин