10 правила за умно стягане на куфар - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 правила за умно стягане на куфар
Автор: Мария Ангелова
10 правила за умно стягане на куфар

10 изпитани, работещи правила за бързо и умно стягане на куфара за път

Правило 1: Наполовина

„Когато се подготвяте за път, подредете всичките си дрехи и всичките си пари. След това вземете половината дрехи и двойно повече пари“ - тази мисъл може да е не правило номер едно, а направо житейска философия, която да превърнете в движеща сила на всяко стягане на куфар.

Правило 2: Комбинации

Не е нужно да помъкнете целия си гардероб, за да имате различен тоалет за всеки ден. Вземете три тениски/ризи и три панталона/поли. Това прави общо 9 комбинации.

Правило 3: Куфар

Както може би вече сте установили, вие не сте единственият човек с черен куфар на летището. Размяна на куфарчета става не само по филмите, тя е реална заплаха. За да не се окажете с куфар с чужди мръсни чорапи в непознат град, сложете на своя отличителна лепенка, зашийте откачена емблема или завържете на няколко възела връзка в ярък цвят.

Правило 4: Книжен плъх

Колкото и да е романтично по един старомоден начин да седнете край Сена и да четете книга, книгите тежат. И заемат място. Както си носите плейър, а не дългосвирещи плочи, така можете да пътувате с електронен четец за книги, който ще събере стотици томове художествена литература, пътеводители, карти и каквото още ви е нужно.

Правило 5: Ръчен багаж

Пътуването само с ръчен багаж в самолет е не само по-евтино, но и по-умно. Годишно в света се губят (и невинаги се намират) 40 милиона куфара. Ако успеете да съберете всичко в малък куфар на колелца, си спестявате куп главоболия, ако (когато) ви загубят багажа. Като, например, да прекарате почивката си в купуване на нови дрехи, докато чакате да ви намерят и върнат куфара.

Правило 6: Максимум едно яке

Освен ако не отивате в Далечния север на Русия, едно яке ви е достатъчно. Всякакви жакетчета, якенца и жилетчици са излишен багаж. Вместо това можете да носите дрехите на слоеве и ще ви е точно толкова топло.

Правило 7: Без дънки

Освен ако не е въпрос на живот и смърт, тръгнете на път без дънки. Те са една от най-неподходящите дрехи за компактно опаковане на багаж – тежат, поемат миризми, съхнат бавно. Вместо тях вземете леки памучни панталони.

Правило 8: Без гънки

Има една хитрина, която знам от баба си – за да не се намачкат дрехите, докато стоят сгънати в куфара, сложете тънка хартия между тях. Ето как: изпънете дрехата върху леглото, сложете отгоре лист хартия (може и вестник, но има риск да се отпечата мастилото) и сгънете дрехата така, че хартията да остане във вътрешната страна при сгъване. Друг вариант е да навиете дрехата на руло.

Правило 9: Най-отгоре

Случаите на преравяне на багажа и кражби по летищата са многобройни. Затова ако имате по-скъпи дрехи или вещи, сложете ги на дъното на чекирания си багаж, а най-отгоре сложете мръсни дрехи/кърпи. Така вероятността да получите куфара си преровен и с липсващи вещи се намалява значително.

Правило 10: Оплетените истории

Ето ви и креативна идея как да предпазите синджирчетата си от оплитане – нанижете ги на сламка. И ги закопчайте.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Весела Ценкова, 27.12.2012 | 12:33
Полезни съвети
Абонирайте се за нашия бюлетин