10 причини Испания да е повече от рай за посетителите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини Испания да е повече от рай за посетителите
Автор: Peika.bg
10 причини Испания да е повече от рай за посетителите
Снимка: pixabay

Испания отдавна е известна като любима дестинация за ваканции и разходки, а места като Коста дел Сол, Бенидорм, Магалуф и Ибиса печелят добра репутация сами по себе си.

Погледнете отвъд тези популярни европейски ваканционни курорти и наистина ще научите какво представлява Испания, предлагаща разнообразна култура, история, архитектура, езици и пейзажи.

Архитектурата

От архитектура в мавритански стил в Гранада и Севиля до модернистични шедьоври в Каталуния, готически анклави в Барселона и елегантни барокови елементи в Мадрид, Испания има едни от най-разнообразните и очарователни архитектури в света. Някои от най-важните му скъпоценни камъни включват двореца Алхамбра в Гранада, Саграда Фамилия в Барселона и Гугенхайм в Билбао.

Храната

Испанската храна е много повече от чинии с тапас и паеля и е известна в целия свят със своята кухня. Всяка провинция, а понякога дори всеки град, има своя собствен специалитет. Помислете за сукет рибена яхния от Каталуния, гъста доматена супа салморехо от Кордоба и кокоча – треска или мерлуза – в Страната на баските.

Стилът

Може да се изкушите да се разходите из града с джапанки и плажно облекло, но местните определено няма да бъдат облечени така. Испанците обичат да изглеждат добре и да бъдат стилни, особено в южните провинции Андалусия и Мурсия. Дори на места като Барселона, където всичко наистина е подходящо, имайте уважение към жителите на града и облечете риза, когато се връщате от плажа или влизате в супермаркета.

Езиците

Много летовници в Испания са изненадани да научат колко езика се говорят в Испания. Освен испански или кастилски, има каталонски, баски, галисийски и много други регионални диалекти. Следващия път, когато сте на почивка в Испания, защо не научите една фраза на местния език, за да впечатлите наистина жителите.

Хората

Освен че имат различни езици, испанците също са много различни. Твърди се, че андалусийците са отворени и обичащи забавлението, каталунците са по-тихи, но много лоялни и трудолюбиви, а баските са набожни, честни и приятелски настроени. Дали това са само стереотипи или истина, ще трябва да разберете сами, докато пътувате из тази грандиозна страна.

Културата

Противно на общоприетото мнение, испанската култура не е свързана само с фламенко и корида. Въпреки че това може да е вярно в Андалусия, обаче, каталонската, баската и галисийската култура изглежда имат повече общо с келтите в Ирландия и Шотландия, с тяхната музика и митологии. Всеки регион на Испания дори има свои собствени традиции, фестивали и фолклор, като например легендата за Sant Jordi (Свети Георги) в Каталуня.

Фиестите

Не, нямаме предвид дивите плажни партита на Коста дел Сол, Майорка или Тенерифе; имаме предвид някои от най-странните и уникални фестивали в света. От Лас Фалас във Валенсия, където по улиците се изгарят големи скулптури от папие-маше, до дяволите, владеещи огън в корефоксите (огнени писти) на Барселона и елегантната Feria de Abril в Севиля, където градът е превзет от фламенко и грациозни конни шествия. Испания също има гигантски битки с домати (La Tomatina в Buñol), бягания с бикове (San Fermín в Памплона), винени битки (La Batalla del Vino в Ла Риоха) и какво ли още не.

Изкуството

Испания е произвела някои от най-известните художници в света, като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Джоан Миро, Франсиско Гоя, Антони Гуади, Федерико Гарсия Лорка и Мигел Сервантес, известни в цял свят с приноса си към изобразителното изкуство, архитектурата и литературата. Поради това страната може да се похвали и с едни от най-добрите музеи и колекции на изкуството на планетата.

Градовете

Испания не е просто място за плажна почивка и нейните градове заслужават да бъдат посещавани точно толкова, колкото и крайбрежието. Разбира се, места като Мадрид, Барселона и Севиля вече са популярни места за градска почивка, но защо не опитате по-малко известните Кордоба, Саламанка, Херес де ла Фронтера, Ронда или Мурсия следващия път, когато сте в страната.

Националните паркове

Както споменахме, Испания не е свързана само с крайбрежието и плажовете, тя също така включва извисяващи се планински вериги, буйни влажни зони, подобни на Луната вулканични кратери и пустинни равнини. Страната всъщност е дом на 15 национални парка, включващи всички тези пейзажи, които просто чакат да бъдат проучени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин