10-те най-стари държави в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-стари държави в света
Автор: Peika.bg
10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Някога чудили ли сте се коя е най-старата държава в света? Смята се, че светът е бил суперконтинент, известен като „Пангея“. Пангея е съществувала преди 240 милиона години и е започнала да се разпада, за да образува страните, които сега познаваме, около 200 милиона години по-късно.

С течение на времето човечеството е виждало как безброй нации и държави са се създавали и след това са изчезвали и са се превръщали в история. Невъзможно е да се каже с пълна сигурност коя е най-старата държава в света, но ето кои са 10 от най-древните държави в света, според наличните данни: 

Грузия, 1300 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Съвременна Грузия се смята за родното място на винопроизводството. Тук могат да бъдат намерени най-старите делви за вино в света. Някои от тях са на най-малко 8000 години и се считат за остарели доказателства за праисторическо винопроизводство. Археологическите открития, базирани на древни източници, също потвърждават съществуването на ранни политически и обществени конструкции. Тези находки датират от 7 век пр.н.е. В резултат на това Грузия е силен претендент за най-старата държава в света.

Израел, 1300 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Разположен между Средиземно море и Червено море, съществуването на Израел със сигурност е преминало през Средната бронзова и Желязната епоха. Регионът демонстрира доказателства за най-ранната миграция на хоминиди (човекоподобни) извън Африка.

Индия, 2000 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Общностите в Индия съществуват от поне 250 000 години. Оставяйки след себе си следи от хоминоидна дейност, Бронзовата епоха е свидетел на най-ранната известна цивилизация в Индия. Тази общност е „Индската цивилизация“ или „Харапска цивилизация“.

Индската цивилизация процъфтява през периода 3300 г. пр.н.е. - 1300 г. пр.н.е. Археолозите смятат, че е известна също като „Meluhha“, което се споменава в древните месопотамски текстове. Поради тези вярвания се смята, че Индия съществува от преди най-малко 5500 години.

Китай, 2070 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Защо Китай се смята за най-старата държава в света? Най-ранната китайска цивилизация е съществувала в Северен централен Китай по време на династията Шан през 1700–1046 г. пр.н.е. През този период се наблюдават първите практики на династическо наследяване. Въпреки това все още има ограничени доказателства за съществуването му.

Историците обсъждат съществуването и на по-ранна цивилизация, известна като династията Ся. При разкопки от 20-ти век са открити места, които отговарят на описанията на по-ранни разкази на историци. Въз основа на тези разкази някои учени не вярват, че династията Ся е реална, докато други заявяват, че тя представлява първото правителство в древен Китай. Към днешна дата съществуването на династията Ся не е доказано.

Корея, 2333 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Корейският полуостров, който сега се състои от Северна Корея и Южна Корея, има около 5000-годишна история. Първоначално известна като „Gojoseon“ от 2333 г. пр.н.е. до 108 г. пр.н.е., корейската е първата нация, изобретила печата с подвижен метален шрифт. Това изобретение трансформира комуникацията. Също изиграва значителна роля в по-нататъшното развитие на световната култура.

От 37 г. пр.н.е. до 668 г. сл.н.е. кралството Когурьо е смятано за една от най-силните източноазиатски нации. В съвремието този полуостров вече не отговаря на изискванията за най-старата държава в света, но някога е бил силен претендент за титлата.

Армения, 2492 пр.н.е.

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Историята на Армения обхваща повече от 3500 години, като първите споменавания на страната се срещат през шести век пр.н.е. Въпреки това арменската нация е създадена едва през 782 г. пр.н.е. В пика на своята мощ, Армения се простира от Черно море през Каспийско и Средиземно море до езерото Урмия в Иран. Местните жители са едни от първите, които приемат християнството като държавна религия през 301 г. До ден днешен арменците имат собствената арменска апостолическа църква.

Виетнам, 2879 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Историята на Виетнам датира отпреди 20 000 години. При разкопки през 1965 г. са открити останките на два хоминина. Тези находки са доказателство, че праисторическият Виетнам е съществувал преди половин милион години. Тази нация е била дом на някои от най-ранните общества в света. Следователно това прави виетнамците една от първите общности в света, а Виетнам силен претендент да бъде най-старата държава в света.

Сирия, 3000 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Управлявана от няколко империи, Сирия е дом на останки, които датират от преди около 700 000 години. Безбройните намерени останки включват скелети и кости на архаични хора. Последвалите археологически експедиции разкриват също отдавна изгубения град Елба. Този град е една от най-ранните колонии и се смята, че е съществувал около 3000 г. пр.н.е. Благодарение на тези открития Сирия се класира напред в класациите за най-старата държава в света.

Египет, 3150 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

Египет съществува от почти 30 века. През последните години разкопките откриха изгубен град. Смята се, че тези нови открития в Сохаг са на повече от 7000 години. Съдейки по тези нови открития, ранните династични периоди на Древен Египет датират преди около 5 хилядолетия. Археолозите подозират, че тези новооткрити жилища и гробове са част от отдавна изчезнала столица. Други подозрения характеризират района като отделно село, вероятно превзето от историческия град Абидос.

Иран, 3200 пр.н.е

10-те най-стари държави в света
Снимка: pexels

До средата на 20-ти век Иран се нарича Персия. Нацията е една от най-старите непрекъснати големи цивилизации в света. Градските селища там датират от 7000 г. пр.н.е. Обединен за първи път от древните мидийци през 625 г. пр. н. е., Иран някога е бил част от най-голямата и първа световна империя на Кир Велики, известна като Ахеменидската империя (550–330 г. пр.н.е.).

По-късно, през 1501 г., при династията на Сефевидите, Иран става свободна държава. Шиитска монархия съществува от 1501 г. до 1979 г. Поради тези причини Иран е широко признат за най-старата държава в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин