118 дни пеш през Северния полюс - филми - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
118 дни пеш през Северния полюс
Автор: Мария Ангелова

Можете ли да си представите как точно изглежда Северният полюс? Ако не, препоръчваме ви документалният филм „118 дни в прегръдката на ледовете“ (1998 г., 56 минути, режисьор Павол Барабаш). Не само за да видите как изглежда Северният полюс, но и за да видите какво коства на група смели мъже да преминат пеша от Русия до Канада през полюса, без въздушни снабдявания с храна или подкрепа от кораби. Нещо, което те постигат за първи път в света.


Малко са полярните изследователи, които са се осмелили да стигнат до него пеш. И до днес продължават споровете за това кой точно е първият човешки крак, стъпил на полюса. Смята се, че за първи път това успява да направи американецът Фредерик Кук през 1908 г. Всъщност, години наред като първенец се слави американецът Робърт Пири, чието постижение обаче е поставено под съмнение по редица причини (като лоши навигационни уреди, които вероятно не са отчели точно координатите, невероятно кратки срокове за изминаването на огромни разстояния, както и публикуването на дневника на самия Пири години след смъртта му, в който той споделя, че всъщност не е успял да стигне до Северния полюс).

Едно от последните останали предизвикателства за полярниците доскоро беше преминаването пеш от Русия до Канада през полюса – една дръзка, почти невъзможна мечта.

Според Райнхолд Меснер преходът от Русия до Канада през Северния полюс в режим на пълна автономност – придвижване със собствени сили, без никакви “заброски” от въздуха или предварително подготвени депа с храна, гориво и екипировка по пътя – е едно от най-големите спортни предизвикателства. Група от трима словаци и един руснак стартира от остров Северна Земя и за 75 дни стига до Северния полюс – в борба с ветровете, студа, плаващите ледове и в компанията на бели мечки.

В лентата пътешествениците споделят, че в началото най-трудно е било да свикнат нощем с шума на бълбукащия Северен ледовит океан, който е само на няколко сантиметра лед разстояние под палатките си. Както и с близостта на белите мечки – една нощ през входа на палатката се подава меча глава!

От достигането на полюса всъщност започна най-проблемната част от пътешествието им – стигането до канадския бряг по непрекъснато пукащата се ледена повърхност и през отварящите се водни пространства. След 118 дни (част от тях в полярната нощ, друга – в полярния ден) четиримата се добират до твърдата земя. Изключителен филм за човешката воля, издръжливост и куража да се изправиш срещу наглед непреодолими трудности.

Заглавие на английски „118 Days in Captivity of Ice", оригинално заглавие: „118 dní v zajatí ľadu“

Вижте и трейлър на филма:

 

118 DNÍ V ZAJATÍ ĽADU from Pavol Barabas on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин