11 неща, които не знаете за Лийдс - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 неща, които не знаете за Лийдс
Автор: Peika.bg
11 неща, които не знаете за Лийдс
Снимка: Mike Kniec

Когато стане дума за Англия, хората винаги се сещат за международния Лондон, за индустриалния Манчестър или футболния Ливърпул. За останалите градове в тази европейска държава не се знае толкова много.

Поради тази причина, решихме да разберем нещо повече за един от по-малките английски градове. Оказа се, че Лийдс също е дал нещо на света. Вижте какво е то.

1. Виното

Малко е известно, но Лийдс разполага с чудесна винарна. Ливънторп се разпростира на 5 акра и прави собствени вина като Seyval Blanc, които печелят почитатели от първия вкус. Ливънторп е и най-северната винарна в Англия.

2. Пазарът

Пазарът Къркгейт е домът на международната марка Marks & Spencer. През 1884 г. Майкъл Маркс отваря своята сергия там, а десет години по-късно към бизнеса му се присъединява Том Спенсър. Къргейт е известен като най-големият покрит пазар в Европа.

36182

3. Карнавалът

Карибският карнавал на Лийдс е започнат през 1967 г. и е най-старият в Европа за такъв тип музика. Всяка година на него се събират около 100 хиляди души, които допълват доброто настроение с горещи ритми и леден ром.

4. Мото

Мотото на Лийдс е: „Pro rege et lege“, което значи „За краля и закона“.

5. Кметството

Кметството на Лийдс е било построено в периода 1853-1858 година. Историята на сградата е малко странна – наетият архитект Кътбърт Бродрик е бил неизвестен до този момент в архитектурните среди. Между него и строителната фирма е имало търкания, а фирмата накрая е банкрутирала. Кметството е излязло по-скъпо от предвиденото и по време на строежа са липсвали работници заради Кримската война. Освен това, наличните строители са бързали, защото кралица Виктория е трябвало да открие официално сградата. По план или не, сградата на кметството в Лийдс е факт през 1858 г.

6. Дискотеката

Легендарният водещ и DJ Джими Савил твърди, че той е направил първата дискотека в света. По време на празник в Лийдс през 1943 г. Савил е направил купона, използвайки само микрофон и два преносими дека.

7. Голфът

В Лийдс и околността има 21 обществени и частни голф игрища. Игрището Мууртаун дори е било домакин на легендарния Райдър къп през 1929 г.

36181

8. Футболът

Футболният отбор на Лийдс е създаден през 1915 година и въпреки непостоянството и незавидното си положение в момента, все още се води за един от легендарните английски отбори. Лийдс е трикратен носител на титлата в Англия. За отбора са играли велики футболисти като Ерик Кантона, Джек Чарлтън и Иън Ръш.

9. Киното

Въпреки, че има спорове за това чие дело е първият филм в историята, бащата на киното е заснел своя материал в Лийдс. Това е Луи Ле Принс, който е направил своя "Roundhay Garden Scene" в английския град през 1888 година.

10. Литературата

В света на литературата Дж.Р.Р. Толкин е известен като оксфордски преподавател, но авторът на "Властелинът на пръстените" започва кариерата си като професор в университета в Лийдс.

36183

11. Мафията

От ерата на американския Сух режим до наши дни е останало единствено името на Ал Капоне. Едно от другите главни действащи лица в американската организирана престъпност от този период е Оуни Мадън – легендарен гангстер, роден в Лийдс през 1891 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин