11 невероятни факта за Сингапур - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 невероятни факта за Сингапур
Автор: Peika.bg
11 невероятни факта за Сингапур
Снимка: pixabay

Тази малка островна град-държава в Югоизточна Азия се е превърнала от бедно търговско пристанище в една от най-богатите страни в света. Представяме ви 11 невероятни факта за едно от най-чистите места на нашата планета – Сингапур!

1. На санскрит „Сингапур” означава „Лъвов град”. Според легендата през 14-и век суматрански принц видял лъв докато ловувал на острова, където днес е Сингапур. Приел го за добра поличба и решил на това място да построи град.

2. Сингапур е пъстър колаж от култури, където съжителстват хора с различна етническа принадлежност. По тази причина Сингапур има четири официални езика – английски, китайски, малайски и тамилски. Разновидностите на малайски и китайски диалекти повлияват английския, който се говори в Сингапур. Това е особено доловимо в разговорната реч, която е своеобразен отличителен белег на много сингапурци.

3. Често за Сингапур казват, че е „град на глобите”, тъй като съществуват повече от 40 хиляди забрани. Стриктни закони забраняват плюенето по тротоарите и замърсяването. Могат да ви глобят, ако не пуснете водата след като сте използвали обществена тоалетна, както и ако дъвчете дъвка. Понякога нарушителите се изобличават във вестниците за порицание. Писането със спрей по колите се наказва с биене с пръчка, а трафика на наркотици – със смърт.

4. Сингапур се състои от един основен остров и 63 малки острова около него, повечето от които не са заселени. Едно от островчетата е предназначено за сметище и на него има само пепел от изгорени боклуци. Друг остров пък е запълнен изцяло с увеселителни паркове и музеи!

5. Сингапур е сред 20-те най-малки държави в света. За сравнение: САЩ е около 15 хиляди пъти по-голяма от Сингапур.

6. Въпреки малката си територия, Сингапур е втората най-гъсто населена страна в света след Монако.

7. В Сингапур съществува ограничение за височината на сградите – те не могат да са по-високи от 280 метра.

8. Правителството на Сингапур полага особени грижи да подпомага любовта сред населението. То си има собствен отдел за сватосване в Министерството за социално и  семейно развитие. Влюбените двойки се събират на спонсорираното от правителството събитие „Филми на плажа”, което е създадено да насърчава любовта.

9. Първият нощен зоопарк се намира в Сингапур. На един от по-малките острови пък може да се види най-големият прилеп в света – летящата лисица.

10. Най-високата естествена точка в Сингапур е връх Букит Тимах, издигащ се само на 164 метра. А в резервата, носещ същото име, се срещат повече дървесни видове отколкото в цяла Северна Америка.

11. Най-високият изкуствено създаден от човека водопад е с височина 30 метра и се намира в Сингапур.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин