12 интересни факта за Санкт Петербург - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
12 интересни факта за Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

Питер или „Северната Венеция“, както наричат Санкт Петербург е един от най-красивите градове в света. Градът на Петър I е онова велико чудо, сътворявано някога, от човека, благодарение на неговите разностранни познания в науката, архитектурата, изкуството и най-вече любовта към живота и красотата. Град, издигнат на място, което е представялвало тресавище и блата, но тези географски дадености са така умело съчетани и вплетени в днешния му инфраструктурен и архитектурен облик, с елегантно оформените канали и още по-забележителни със своята красота мостове, всеки от тях по-различен от другите, сякаш представящи се на конкурс по красота и дизайн.

Санкт Петербург е онзи изтънчен кавалер, който ви поема още от пристигането ви. Разхождайки се по Невски проспект или по която и да е друга улица, осезаемо усещате финеса и аристократичния дух, който завалдавя и вас, финес, който само Питер владее. В който и сезон на годината да решите да посетите това уникално архитектурно бижу, ще останете впечатлени, а ако имате възможност, върнте се тук през всички сезони, за да го видите в цялата му светлина и блясък – и през зимата, когато каналите са покрити с лед, а на Нева весели смелчаци се пързалят и карат кънки, и през пролетта и лятото, когато дърветата са разтворили своите корони, а иззад тях срамежливно показват красотата си пъстроцветните дворци и музеи, както и през есента, когато след листопада, всички забележителности са видими в целия си ръст и величие.

12 интересни факта за Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Разходете се из улиците пеша, качете се на лодка, за да видите всичко и от друг ъгъл, а вечер непремено се включете във водната цветна феерия и тържественото повдигане на мостовете над Нева, изживяването е незабравимо и неописуемо.

Тук ще споделя и някои интересни факти за града на Нева:

1. Санкт Петербург е най-северният град с население от повече от един милион души.

2. В града няма небостъргачи.

3. В целия град и предградията, мостовете над каналите наброяват около 800. Най-дългият сред тях е Болшой Обуховский, с дължина 2825 м., а най-широкият е Синият мост – 99,5м. 12 от мостовете са подвижни.

4. Котките в Санк Петербург са на почит още от времето на Екатерна Велика, когато са пазели уникатите на Ермитажа от набезите на мишки. Днес на много места из града ще видите скулптури на котки.

5. Александровската колона на Дворцовия площад е поставена без допълнители укрепващи съоръжения, единствено държаща се на собствената си тежест. Колоната тежи 700 тона и е с височина от 47,5 метра.

6. Паметникът на Чижик Пижик, издигнат на Фонтанка е краден 7 пъти.

7. Дължината на трамвайните линии в Санкт Петербург достига до 600 км.

8. През 2020 г., градът е включен в класацията The Rough Guide to 100 Best Places on Earth и е избран за едно от най-добрите места за посещение.

12 интересни факта за Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

9. През 1837 г. е открита първата руска железница с направление Санкт Петербург – Царско село.

10. В Музея на минното дело се намира най-големият малахит.

11. Първата гимназия за жени е открита през 1858 г.

12. Дължината на реките и каналите, протичащи през града е около 280 км.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин