15 интересни факта за Виченца - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 интересни факта за Виченца
Автор: Елена Исаева

Красивият италиански град Виченца е разположен в североизточната част на страната, в плодородната долина на река По. Със своя уникален архитектурен стил, наречен Palladian, на името на основния архитект, съграждал го през XVI век – Андреа Паладио, Виченца  днес влиза в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Този стил по – късно се разпространява в Англия, в други европейски страни и дори и в Северна Америка. От 1404 г. до около 1700 г., градът е бил под венецианско влияние, което съще е допринесло за интересния архитектурен облик на сградите.

Днес Виченца се гордее със своите исторически забележителности и паметници на културата, носещи значимостта на древната си история.

15 интересни факта за Виченца
Снимка: pixabay

Ще ви запоня с някои от тях:

1.     Най – великолепна е Базиликата Паладиана, построена през XV век в ренесансов стил, с красива аркада на две нива. В сградата се помещава и Музея Паладино. В Музея се съхраняват артефакти, разказващи историята и периода на изграждане на базиликата.

2.     Ротондата, която много наподобява на ротондата в Рим, има своята интересна история. Строена е някога за пенсиониран свещеник, оттеглил се от службата във Ватикана. Инетриорът на вилата е великолепен – стаите са богато украсени със стенописи.

3.     Близо до Ротондата се намира вила Валмарана.

4.     Разходете се по известната улица Андреа Паладио, където ще намерите красиви дворци, магазини и ресторанти. Тук е оживено по всяко време на денонощието. Туристи и местни се сливат в едно, отдадени на веселието, вкусната храна и приятни питиета в местните ресторанти.

5.     На улица Андреа Паладио се намира и една от най – хубавите сгради в града, в която се помещава Музеят Сивико, в който се съхраняват ценни археологически колекции, а картинната галерия пази картините на едни от най – великите и известни венециански майстори, като Тинторето, Веронезе, Карпачио и други.

6.     В готическата църква от XIII век се съхранява свешена реликва – трън от Трона на Христос. Също така тук се намират ценни картини като Кръщението на Христос от Джовани Белини, Преклонение на маговете на Веронезе и още много други.

7.     Не по – малко красива и привлекателна е и Базиликата Берико със своите аркади, построени през 1746 г.

8.     С чар и непринуденост ще ви привлече и готическата църква Сан Лорено, строена от 1280 г. до 1344 г. А в двора и се намира един от най- красивите манастири във Виченца.

15 интересни факта за Виченца
Снимка: pixabay

9.     На пиаца Дел Дуомо се намира Катедралата на Виченца.

10.  Театър Олимпико е за любителите н атеатралното изкуство. С красивите си скулптуи и арки, тя по – скоро прилича на дворец.

11.  Chiesa di Santa Corona е строена през XIII век. Църквата притежава много прозведения на изкуството.

12.  Изкачете се на хълма над града – Монте Берико, откъдето ще ви се откире неописуема гледка към града. Тук се съхраняват картините Вечерятя на Свети Григорий, Пиета и други.

13.  Паца дел Синьори се намира в историческия център на града, уютно закътна и обграден от великолепни дворци, били сбственост в миналтот на богати търговци и занаятчии.

14.  Ако обичате тишината, то вашето място за разходка е паркът Querini, където можете да избягате от натовареността и оживеността на големите градове, да се потопите сред наситенозелените тревни площи и да поседнете край красивото езеро.

15.  Може да се разходите и край реката, където ще имате удоволствието да я пресичете по някой от живописните мостове.

 

Ако тези сгради и места за отдих на Виченца ви харесват, непременно ги посетете. Ще ви очароват и накарат д се влюбите в тях.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин