15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Автор: Peika.bg
15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: Unsplash

Хаити е страна, известна предимно с бедност, природни бедствия и кризи. Република Хаити е разположена в западната част на остров Испаньола, който се намира в Карибско море, като по-голямата му източна част е заета от съседната Доминиканска република

Макар че е една от най-бедните страни в света, богата история и интересната култура правят Хаити популярна туристическа дестинация. Ако сте решили да посетите тази северноамериканска държава, важно е да знаете, че там бедността, престъпността и заплахата от сериозни природни бедствия са реални. Въпреки това, ако обичате този тип туризъм, има много какво да видите в Хаити. 

Научете 15 невероятни факта за тази страна, които вероятно не знаете:

1. Хаити е „открита“ от Христофор Колумб през 1492 г.

Въпреки че вече е бил обитаван от местно племе, сега известно като Таино, когато Христофор Колумб пристига в Хаити, той го нарича „La Isla Espanola“, което означава "Испанският остров". Той е погребан в катедралата Санта Мария в Хаити, а днес паметник на Христофор Колумб стои в столицата на страната Порт-о-Пренс. Смята се, че Колумб се е възползвал от местните и неговото пристигане на острова се счита за лош момент. 

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: Unsplash

2. Хаити е най-планинската страна на Карибите

Планинските върхове на Хаити достигат над 2500 метра. Името Хаити идва от думата "Ayiti", което означава „Земя на планините“. Това име е дадено от първоначалните жители на острова, представителите на племето Taino.

3. Хаити е първата страна в Западното полукълбо, която премахва робството

Хаитянската революция е единственото успешно въстание на робите в човешката история и едва 65 години по-късно Съединените американски щати се присъединяват към премахването на робството. Въстанието избухва във френската колония Сен Доменг през 1791 – 1803 г., в резултат на което колонията извоюва своята независимост и става република Хаити.

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

4. Вуду е официално призната религия в Хаити

Хаити е единствената страна в света, която признава Вуду по този начин. Вуду е толкова важна част от културата на Хаити, че президентът Франсоа Дювалие определя себе си като вуду свещеник. 

5. В Хаити се намира най-голямата болница в света, която се захранва със слънчева енергия

След земетресението през 2010 г., което доведе до смъртта на над 300 000 души и 1,5 милиона души останаха без дом, Hospital Universitaire De Mirebalais се превърна в най-голямата болница в света, захранвана със слънчева енергия.

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: pexels

6. В Хаити има запазени пещерни рисунки

В цялата страна има оцелели пещерни рисунки от народа Таино. Тези рисунки сега се приемат като национални символи и са една от най-уникалните туристически атракции на страната.

7. Носителят на Грами, Уикълф Джийн е гражданин на Хаити

Уикълф Джийн е най-популярният артист от хаитянски произход. През 2010 г. той подаде кандидатура за президентските избори в Хаити, но кандидатурата му беше обявена за неподходяща. Той помага много на страната след земетресението през 2010 г., чрез своята благотворителна организация.

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: pixabay

8. Френският и креолският са официалните езици в Хаити

Хаити и Канада са единствените страни в Америка с френски като официален език. Освен това 90% от хаитяните говорят креолски като основен език, но той става официален едва през 1987 г.

9. Боевете с петли са официален спорт в Хаити

Активистите за правата на животните в САЩ заклеймяват дейността като жестока и нехуманна, но в Хаити популярността на боевете с петли е доста голяма. Хранят животните със сурово месо и люти чушки, напоени с ром, за да станат жилави и агресивни. Собственикът на петелът, който спечели боя печели $70. Тази сума е по-висока от месечния доход на 80% от местните жители, така че този "спорт" е доста доходоносен. 

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: Unsplash

10. Най-голямата планинска крепост в Западното полукълбо е в Хаити

Цитаделата, наречена "Лаферриер", се намира на върха на планината Bonnet a L'Eveque. Тя се е превърнала в много популярно място за посещение от туристи, тъй като е монументална основа на строителството в Хаити.

11. В Хаити е достатъчно да присъства само единия партньор, за да се осъществи развод

Интересен факт... През 70-те години на миналия век Хаити въвежда закон, който предлага лесни разводи, при които само единият от двамата партньори трябва да присъства, за да се случи разводът. Този ход беше направен, за да се насърчи туризмът.

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: pixabay

12. Хаити е много колоритна страна

Ако се разходите по улиците на Хаити ще се убедите, че това е една много колоритна страна. Навсякъде по улиците има цветни картини и рисунки, а автобусите Tap Tap, които са закупени втора употреба от Съединените щати, са боядисани и изрисувани, правейки улиците още по-цветни.

13. Гурд, валутата на Хаити, е кръстена на растение 

Това растение е много важно за хаитяните. Гурд е тиква и е основен хранителен източник. Обвивката се използва също като съд за вода, след като бъде изсушена. Това растение е било толкова важен източник на храна за хаитяните, че самото то е било валута до 1807 г., а сегашната официална валута е кръстена на него. 

15 невероятни факта за Хаити, които вероятно не знаете
Снимка: Unsplash

14. Хаити има едно от най-високите нива на биоразнообразие в Карибите

В страната има 5600 вида растения, живеещи в деветте зони- от морското равнище до планинските върхове. Хаити също е дом на застрашени видове бозайници, включително хаитянския соленодон.

15. Туризмът е една от най-големите индустрии в Хаити

Близо милион туристи посещават Хаити с круизен кораб и се настаняват в Лабади, частен курорт на северното крайбрежие на Хаити, кръстен на Маркиз дьо Ла Бади, французин, който за първи път се установява в района през 17 век. 

Хаити има богато културно наследство, което се отразява в изкуството и музиката. Страната продължава да бъде популярна туристическа дестинация, генерирайки 200 милиона долара от туризъм. През последните години премина през много икономически и политически сътресения, включително земетресението от 2010 г. Трябва да извърви дълъг път, преди да успее да постигне мир и финансова стабилност, но отвъд всичко това, Хаити има какво да предложи на своите посетители. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин