20 интересни места в Краков - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
20 интересни места в Краков
Автор: Ралица Василева

Краков е един от най-красивите градове в Полша (а според мнозина е и най-красивият). Освен с красивите си площади, сгради и дворци, Краков ще ви накара да го обикнете и с интересните си истории. Ето 20 от тях в и около Краков, а след това не пропускайте да прочетете и съветите за Краков от един местен.

Главният търговски площад/Ринек (Rynek Glowny) Той енай-големият средновековен търговски площад в Европа. От тук започват 12 улици. Това е мястото, където ще почувствате пулса на града: забързани тълпи, стотици гълъби, улични музиканти, кокетни кафенета, ресторанти, градини, цветарски магазини. Площадът е любимо място за срещи. От тук можете да наемете някоя от многото каляски и да си подарите романтична обиколка из града. На площада се издигат катедралата „Дева Мария”, градската кула, „Сукеннице, паметникът на поета Адам Мицкевич.

Катедралата "Дева Мария"/Мариацката катедрала (Plac Mariacki) – Това е най-голямата катедрала в Краков. Изградена е в готически стил. Централният й олтар е украсен с 200 фигури, представящи сцени от живота на Богородица. Двете й кули са различни. Местните обясняват това с двамата братя, построили църквата. Те решили да направятпо една кула за всеки от тях, но единият убил другия и направил своята кула по-висока. На всеки кръгъл час от нея се разнася звукот тръба, с който е свързана друга легенда. Когато татарите нападнали Краков изненадващо, стражът на църковната кула подал тръбен сигнал, но бил уцелен от стрела в гърлото. Катедралата е разположена на главния търговски площад.

15125

Замъкът Вавел (Zamek Królewski na Wawelu) – Разходете се из резиденцията на някогашните полски крале и вижте как са живели. Дворецът е изграден в ренесансов стил с готически елементи. В богато украсените дворцови зали ще видите холандски и немски картини от времето на Ренесанса, барокови гоблени и мебелив кралските апартаменти ви очакват позлатени и сребърни съдове, прибори, рамки и ръчно изработени дрехи. В оръжейната на двореца се съхраняват доспехи, оръжия, военни трофеи и пленени в битките знамена. „Вавел” се издига на хълм край река Висла, от където се разкрива невероятна гледка към Краков. Прочетете още за замъка Вавел.

Сукеннице (Sukiennice) – В превод буквално означава „магазините”. Сукеннице е бил огромен за времето си пазар с магазини за платове и дрехи. Построен е през XIV век. Съвременната сграда не е запазила ренесансовата си архитектура, защото е променяна няколко пъти. Днес на приземния й етаж е музеят на полското художествено изкуство и дърворезба от XIX век и много магазини за сувенири. Намира се на централния търговски площад.

Музеят „Подземията на площада (Podziemia Rynku) – Разположен е под централния площад на Краков, както подсказва името му. В него на площ от 6000 кв.м. ще видите витрини със средновековни артефакти, останки от сгради от XIII век, монети и бижута, а благодарение на холограми, проектори и мултимедия ще имате възможността да се разходите из древен Краков. Експозициите са разположени в три дълги коридора. За децата има много образователни игри и анимационни филми, свързани с историята на града. Допълнителна информация тук.

Градската кула (Wieza Ratuszowa) – През XIV век на това място се намирала сградата на градския съвет. През 1820 г. тя е съборена, като останала само кулата с монтирания на нея часовник с фигури. След голям пожар кулата била напълно разрушена и построена наново. Днес тя е с височина 70 м, изградена е в готически стил и в нея се помещават театър, кафене и офис за туристическа информация. Издига се на централния площад в Краков.

Историческият музей на Краков (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa/ Krzysztofory) – Към него са включени много обекти и музеи в града. В централната му сграда са изложени предмети и документи, свързани с Краков: карти на града, снимки, колекция часовници от XVIXIX век, оръжия от различни епохи, произведения на изкуството, предмети от бита и фолклора. В залите на музея често се провеждат концерти, конференции и публични лекции. Намира се на главния площад, срещу Мариацката катедрала. Информация за работно време и билети тук.

Крепостта Барбакан (Barbakan Krakowski) – Тя е била част от укреплението на средновековен Краков. Построена е за отбрана на Флорианската порта в готически стил през 1498 г. Има кръгла форма с диаметър 24м, като между външната част на стената й и вътрешния й двор има тесен покрит коридор, по който защитниците са се придвижвали до различните й части. Днес в крепостта често се провеждат изложби, танцови представления и спортни състезания.

4924

Флорианската порта (Brama Florianska) Тя е една от осемте средновековни порти наКраков и е единствената оцеляла такава. Била е главен вход на града. Построена е през 1307 г. От нея започва улица „Флорианска” (Florianska ulica), която води до централния търговски площад и по която много художници продават картините си. Намира се зад крепостта „Барбакан”.

Музеят „Чарториски” (Muzeum Czartoryski) – Това е художествената галерия на Краков. Създадена е през 1796 г. от принцеса Изабела Чарториска. Тук ще видите картини, изобразяващи победата на полския крал Ян III Собиески над турците при Виена, произведения на Рембрант, Леонардо да Винчи, Магнаско, Брьогел-младши и други. В музея се съхраняват бижута, прибори и други ценни предмети, дарени от полски благороднически фамилии, както и стол, принадлежал на Шекспир, пръст от гробовете на Ромео и Жулиета и богата колекция от книги.

Ягелонският университет (Uniwersytet Jagielloński) – Добре дошли в университета, в който е учил Николай Коперник. Това е най-старото висше учебно заведение в Полша. Построено е през 1400 г. от крал Владислав Ягело. Можете да разгледате библиотеката,столовата,стаите на професорите и аулата. А в музея „Колегиум Майус” (Collegium Maius) в университета ще видите статуи и портрети на преподаватели, мебелировка отразлични епохи и стаята наполския учен Николай Коперник с астрономически инструменти отXV век и един от най-старите глобуси от първата половина наXV век. На него, за първи път в световната картография, е изобразена Америка.

Еврейският квартал Кажмиеж (Kazmierz) – По време на Втората световна война еврейското население на този квартал е било прибрано в концлагерите в Аушвиц и избито. Днес Кажимиеж е сърцето на културнияживот на града. Тук има много книжарници, художествени галерии, магазини за антики, ресторанти с традиционна еврейска кухня и барове с жива музика. В квартала са останали много синагоги.

Старата синагога (Zamość) – Това е най-старата синагога в Полша. Построена е през XV век. По време на Втората световна война е била разграбена и унищожена от германците, а през 1956 г. е възстановена. Днес в нея се помещава богата изложба, посветена на живота и културата на полските евреи. Ще научите за техните ритуали, свързани с женитбата, раждането, погребенията. Районът около сградата е сниман във филма„Списъкът на Шнидлер”. Намира се в еврейския квартал на Краков.

Аушвиц (Auschwitz) – Това е най-големият концентрационен лагер на нацистите. Тук над 1 милион души са намерили смъртта си. Тишината ще ви разкаже много. В музея ще видите изоставените куфари на жертвите с имената им на тях, техни снимки и лични вещи. Запазените сгради, бараки, наблюдателни кули, газови стаи и килии ще ви разкрият ужаса от миналото и ще провокират размисъл. Лагерът се намира на 50 км западно от Краков. Информация за билети и работно време тук.

Гробищният парк Раковицки (Cmentarz Rakowicki) – Освен, че е най-големият гробищен парк в Краков, той е национален паметник с историческа и художествена стойност. Гробището е създадено в началото на XIX век. В него почиват благородници, писатели, политици, ветерани от войните. Тук са погребани и родителите на папа Йоан Павел II. Паметниците и гробниците в парка са дело на най-добрите полски архитекти и скулптори. Всяка година в деня на душите (1 ноември) цялото гробище е осветено от хиляди свещи. Вечерта усещането е магическо, а светлината от свещите се забелязва отдалеч. Намира се в централната част на Краков. Допълнителна информация тук.

Солната мина Величка (Kopalnia Soli Wieliczka) – Всичко тук е от сол:пода, стените и тавана с полилеите от солни кристали. Ще видите и параклиси, олтари, скулптури и други произведения на изкуството, изработени изцяло от сол. Открита е през XIII век. В мината има 3 солени подземни езера. Почетни посетители на това вълшебно място са били Коперник, Гьоте, папа ЙоанПавел II. Сред уникалната му атмосфера се провеждат концерти, конференции, тържества. Тук функционира и лечебен център със стаи от сол, чиито йони са полезни за белите дробове. Намира се на 14 км от Краков. Научете повече за солната мина Величка.

Музеят на фармацията (Muzeum Farmacji) – Тук ще видите оригинални съдове и инструменти за приготвяне на лекарства през Средновековието, мебели от средновековни аптеки, колекция от аптекарски везни. През XVII век аптекарите са произвеждали и свещи, затова тук се пазят много восъчни свещи, приготвени тогава. Ще разберете и начина на изработването им. Музеят се намира на улица „Флорианска” (Florianska ulica) в централната част на Краков. Информация за работно време и билети тук.

Ресторантите – Никое пътешествие не е пълно без обстойно изследване на местната кухня. Препоръчваме ви две вкусотии: бигос (bigos) е националното ястие на поляците и си струва да го опитате в Краков. Приготвя се от няколко вида месо, гъби, пушени колбаси и кисело зеле. Можете да го опитате в някой от т.нар. „млечни барове”, където се предлагат качествени полски ястия. А за десерт мазурек (mazurek) вкусен кейк, чийто горен слой е оформен като решетка, която се запълва с бадемова паста, сушени плодове, различни сладка, ядки или каквото предпочитате. Традиционно се приготвя по Великден, но се среща и през цялата година, така че можете смело да го опитате още сега.

Неделните пазари в Краков – На неделните пазари в Краков ще откриете пресни храни, подправки, антики, бижута, дрехи, обувки и още много други стоки.

Краков нощно време – Районът на Стария град е най-горещата нощна точка. По малките улички около главния площад ви очакват много кафенета, бирарии, ресторанти, пъбове и нoщни барове. В еврейския квартал също има разнообразие от заведения. Тук можете да избирате сред джаз клубове с изпълнения на живо, рок барове дискотеки с различна музика и ресторанти с полски специалитети.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин