30 факта за Амазонската джунгла - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Амазонската джунгла
Автор: Елена Исаева

Амазонската джунгла е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща девет държави: Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.

Дъждовните гори на Амазонка покриват площ от приблизително 5,5 милиона квадратни километра (2,1 милиона квадратни мили), което е еквивалентно на около 40% от общата площ на Южна Америка.

30 факта за Амазонската джунгла
Снимка: pixabay.com

Изчислено е, че тропическите гори на Амазонка са дом на приблизително 400 милиарда отделни дървета, представляващи над 16 000 вида.

Амазонската джунгла често е наричана „Белите дробове на Земята“, тъй като нейната растителност произвежда около 20% от кислорода в света.

Река Амазонка, втората по дължина река в света след Нил, тече през тропическите гори на Амазонка на около 6400 километра (4000 мили).

Река Амазонка има над 1100 притока и изхвърля повече вода от следващите седем най-големи реки взети заедно.

Дъждовните гори на Амазонка са с невероятно биоразнообразие, като оценките предполагат, че са дом на приблизително 10% от известните видове в света.

Регионът е обитаван от многобройни местни общности, някои от които живеят в Амазонка от хиляди години, запазвайки своите уникални култури и традиции.

Джунглата на Амазонка гъмжи от диви животни, включително емблематични видове като ягуари, гигантски речни видри, ленивци, капибари, ара, анаконди и розови речни делфини.

Изчислено е, че в тропическите гори на Амазонка има над 2,5 милиона вида насекоми, което представлява приблизително 10% от известните видове насекоми в света.

Амазонската тропическа гора също е дом на няколко застрашени вида, включително амазонска морска крава, черна паякообразна маймуна, орел харпия и розов речен делфин.

Дъждовните гори на Амазонка се характеризират с високо ниво на валежи, като в някои райони падат над 3 метра (10 фута) дъжд годишно.

Климатът в Амазонка обикновено е горещ и влажен, като средните температури варират от 24 до 32 градуса по Целзий (75 до 90 градуса по Фаренхайт).

Дъждовните гори на Амазонка са критичен поглътител на въглероден диоксид, който абсорбира и съхранява големи количества въглероден диоксид, което помага за смекчаване на изменението на климата.

Гъстата растителност на джунглата на Амазонка създава уникална екосистема, където дървета, растения и лози се борят за слънчева светлина, което води до гъст покрив.

Много местни племена в тропическите гори на Амазонка разчитат на лечебни растения за традиционни лечебни практики. Изчислено е, че около 25% от западните фармацевтични продукти съдържат съставки, извлечени от растения от тропическите гори.

Дъждовните гори на Амазонка са били обитавани от хора от най-малко 11 000 години, като в региона са открити доказателства за древни цивилизации и селища.

Обезлесяването е значителна заплаха за тропическите гори на Амазонка, главно поради разширяването на селското стопанство, дърводобива и незаконните минни дейности.

Джунглата на Амазонка също е дом на най-големия брой местни племена в света, които не поддържат контакт, с около 100 или повече изолирани общности, живеещи в региона.

Басейнът на река Амазонка осигурява препитание за милиони хора, като риболовът е основен източник на храна и препитание за много местни общности.

Амазонската тропическа гора има сложна мрежа от реки и водни пътища, което я прави жизненоважен транспортен маршрут както за стоки, така и за хора.

Разнообразието от екосистеми в тропическите гори на Амазонка включва наводнени гори (известни като várzeas), савани (известни като campinas) и планински гори (известни като terra firme).

Дъждовните гори на Амазонка имат невероятно разнообразие от видове птици, с документирани над 1500 различни вида, включително цветни папагали, тукани и колибри.

Регионът също е дом на различни влечуги, включително най-голямата змия в света, анакондата, както и каймани и костенурки.

Басейнът на река Амазонка има богата популация от сладководни риби с над 3000 известни вида, включително пираня и арапайма, едни от най-големите сладководни риби в света.

Дъждовната гора на Амазонка е гореща точка за екотуризъм, привличаща посетители от цял свят, които идват да изследват нейната уникална флора, фауна и местни култури.

Дъждовните гори на Амазонка играят решаваща роля в регулирането на глобалните климатични модели, като отделят влага в атмосферата, което помага за поддържане на валежите в други части на света.

Огромният простор на джунглата на Амазонка остава до голяма степен неизследван, като учените непрекъснато откриват нови видове и разкриват екологичните мистерии.

Дъждовните гори на Амазонка са известни със своята разнообразна и жизнена гама от растителни видове, включително извисяващи се дървета, орхидеи, бромелии и епифити, които растат върху други растения.

 

Дъждовните гори на Амазонка са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се считат за една от най-важните природни зони на планетата, заслужаващи усилия за опазване и защита.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин