30 интересни факта за Остуни - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Остуни
Автор: Елена Исаева

Остуни е град, разположен в регион Пулия в Южна Италия.

Градът често е наричан "La Città Bianca" или "Белият град" заради варосаните си сгради в историческия център.

30 интересни факта за Остуни
Снимка: pixabay.com

Остуни е разположен на три хълма, предлагащи красива гледка към околностите и Адриатическо море.

Градът има богата история, датираща от каменната ера, с открити доказателства за човешко селище в района.

Историческият център на Остуни е лабиринт от тесни, криволичещи улички, стръмни стълбища и арки, създаващи очарователна и живописна атмосфера.

Катедралата на Остуни, известна още като катедралата Санта Мария Асунта, е важна забележителност в града. Отличава се със зашеметяващ розов прозорец и богато украсен интериор.

Градът е бил обитаван от различни цивилизации през цялата история, включително гърци, римляни, нормани и византийци, които всички са оставили своя отпечатък върху архитектурата и културата на района.

Остуни е известен с производството на зехтин. Маслиновите горички в региона произвеждат едни от най-добрите зехтини в Италия.

Градът е домакин на ежегодното събитие „Ostuni in Rosa“, където историческият център е осветен с розови светлини, за да се повиши осведомеността за рака на гърдата.

Остуни е известен със своята традиционна техника за варосане, наречена "calce bianca". Това включва покриване на сградите със смес от вар и вода, за да се предпазят от слънцето и да се създаде равномерен бял вид.

Местната кухня в Остуни се характеризира с пресни морски дарове, местни зеленчуци и зехтин. Някои забележителни ястия включват паста orecchiette със зеленчуци от ряпа и "bomba di riso", сладкиш с ориз.

Остуни е дом на няколко пясъчни плажа по адриатическото крайбрежие, включително популярния морски курорт Виланова.

Гербът на града включва глава на мавр, символизираща историческата му връзка с арабските и византийските влияния.

Остуни е вдъхновявал много художници и писатели през годините, привлечени от уникалната му архитектура и живописни улици.

Стратегическото местоположение на града го е превърнало в мишена за нашествия и нападения през цялата история. Защитни стени и укрепления са построени, за да защитят Остуни от нашественици.

Традиционните фестивали в Остуни, като Cavalcata di Sant'Oronzo, демонстрират богатото културно наследство на града. Фестивалът включва дефиле на коне и народни носии.

30 интересни факта за Остуни
Снимка: pixabay.com

Ostuni е известен със своята керамична изработка, произвеждайки красива ръчно рисувана керамика със сложен дизайн и живи цветове.

Градът е заобиколен от земеделски пейзаж, известен със своите лозя и производство на местни вина, включително известните сортове Primitivo и Negroamaro.

Карнавалът Остуни е празнично тържество, което се провежда ежегодно и включва цветни паради, костюми и традиционна музика.

Градът има мек средиземноморски климат, с горещо лято и мека зима, което го прави привлекателна дестинация през цялата година.

Остуни е използван като снимачна площадка за няколко филма и телевизионни предавания, включително филма „Талантливият г-н Рипли“ и италианския сериал „Инспектор Монталбано“.

Плажът "Ламафорка" близо до Остуни е популярно място за любителите на уиндсърфинг и кайтсърфинг поради благоприятните условия на вятъра.

Остуни е известен със своите традиционни занаяти, включително дантела, дърворезба и ковано желязо.

Градската подземна мелница за маслини, наречена „Ipogeo Oliva“, е очарователна атракция, където посетителите могат да изследват древните техники за производство на зехтин.

Остуни има оживен нощен живот с множество барове, ресторанти и клубове в историческия център и по крайбрежието.

Градът е дом на Археологическия музей Остуни, показващ артефакти от древната история на региона.

Остуни е разположен по протежение на региона "Трули", известен с уникалните си конусовидни къщи, изработени от камък, които са обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

„Festival della Valle d'Itria“ е известен музикален фестивал, който се провежда в Остуни и други близки градове, включващ оперни представления и класически концерти.

Централният площад на града, Piazza della Libertà, е оживено място за събиране, където местните жители и туристите могат да се отпуснат, да се насладят на кафе и да се потопят в атмосферата.

 

Населението на Остуни нараства през летните месеци, тъй като туристите се стичат в града, за да се насладят на неговите плажове, исторически места и оживени културни събития.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин