Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара?
Автор: Елена Исаева

Първото общо, което е повече от ясно е, че и трите града се намират в Италия. Другата съществена прилика между тях е, че са част от списъка за културно наследство на ЮНЕСКО и определено има защо.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е на първо място по брой на обекти в списъка – цели 54 на брой и изпреварва Китай точно с 1 обект.

Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара?
Снимка: pixabay.com

Културата и историята на Италия са безкрайно интересни и не случайно в тази красива страна има толкова много обекти, които ЮНЕСКО „стопанисва“. Всяко едно място заслужава да се посети, защото има толкова интересни забележителности, история и култура, че направо си е грехота да се пропусне.

Нейните 54 културни и природни забележителности представляват малко над 5% от световния списък на ЮНЕСКО и се увеличават всяка година. Ето една малка част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „Д`Есте“ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „Гарибалди“ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, МатераПалермоАлберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара?
Снимка: pixabay.com

Матера е място, което ще ви спре дъха. Градът се намира в Южна Италия в район наречен „Базиликата“. Градът се намира на 401 метра надморска височина и през 2019 г. заедно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО заради своите уникални къщи, както и фактът, че е един от най-старите постоянно населени градове в света. Сред основните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви все още могат да се видят някои византийски фрески, макар и доста избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя списък през 1993 г.

Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара?
Снимка: pixabay.com

Следващата спирка в нашия маршрут из Италия е Ферара. Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което до голяма степен се свързва с фамилията Есте. През 13-ти век те властвали в града и си изградили репутация на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не бива да пропускате в града са голямата катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прекрасна архитектура.

Какво е общото между Матера, Алберобело и Ферара?
Снимка: pixabay.com

Още едно прекрасно място в Италия е град Алберобело. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многобройни кръгли къщи, наречени трули. В буквален превод името означава „Красиво дърво“. Трулите представляват семпли, но солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, изградени от камъни без хоросан. Алберобело се разпростира на 2 хълма, които са разделени от речно корито. Стените на трулите са доста дебели, малко над метър, за да може във вътрешността на варовиковата къща да е топло през зимата и прохладно лятно време.

Това е малка част от градовете и обектите в Италия, които са под егидата на ЮНЕСКО. Започенете от тях и продължете към всички останали в списъка и определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин