30 интересни факта за Ямайка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Ямайка
Автор: Елена Исаева

Ямайка е островна държава, разположена в Карибско море, южно от Куба.

Столицата и най-големият град на Ямайка е Кингстън.

30 интересни факта за Ямайка
Снимка: pixabay.com

Ямайка е известна със своите зашеметяващи плажове, кристално чисти води и оживени коралови рифове.

Официалният език на Ямайка е английски, но широко разпространен е ямайският Patois, креолски език.

Ямайка е известна със своите музикални жанрове, включително реге, ска и денсхол. Това е родното място на легендарния музикант Боб Марли.

Знамето на Ямайка е едно от малкото национални знамена в света, което не съдържа червени, бели или сини цветове. Той включва жълт кръст, разделящ знамето на четири зелени и черни триъгълника.

Националният символ на Ямайка е птицата доктор, известна още като ямайско колибри с лястовича опашка.

Blue Mountain Peak, разположен в Сините планини на Ямайка, е най-високата точка на острова, достигайки надморска височина от 7402 фута (2256 метра).

Ямайка е дом на няколко обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, включително Националния парк Blue and John Crow Mountains, историческия град Порт Роял и археологическия обект Спаниш Таун.

Ямайската кухня е известна със своите вкусни ястия като пилешко месо, козе с къри, аки и солена риба (националното ястие) и банички (пикантни сладкиши, пълни с месо или зеленчуци).

Известният ямайски спринтьор Юсейн Болт, често наричан най-бързият човек в света, произхожда от Ямайка.

Красивият водопад Dunn's River, разположен близо до Очо Риос, е популярна туристическа атракция. Посетителите могат да се изкачат на терасовидни водопади и да се насладят на естествените басейни по пътя.

Ямайка има разнообразна гама от ендемични растителни и животински видове, включително ямайска боа, ямайска игуана и различни видове орхидеи.

Островът е известен със своето жизнено и цветно улично изкуство, особено в Кингстън и Монтего Бей.

Ямайка има богата история на производство на кафе. Регионът на Синята планина произвежда едни от най-търсените и скъпи кафеени зърна в света.

Годишният Reggae Sumfest, който се провежда в Монтего Бей, е най-големият фестивал на реге музиката в Карибите.

Ямайка беше първата карибска държава, която получи независимост от Обединеното кралство, постигайки независимост на 6 август 1962 г.

Cockpit Country, голямо варовиково плато в Ямайка, е дом на уникални геоложки образувания, пещери и разнообразна флора и фауна.

Емблематичният ямайски отбор по бобслей спечели международна слава, когато се състезава на Зимните олимпийски игри през 1988 г., вдъхновявайки филма „Готини бягания“.

Красивият плаж Seven Mile в Негрил е известен със своя бял пясък, тюркоазени води и спиращи дъха залези.

Авторът на Джеймс Бонд Иън Флеминг е живял в Ямайка и е написал много от известните си романи, включително "Д-р Но" и "Живей и остави да умреш", в имението си, наречено GoldenEye.

Растафарианството, религиозно и културно движение, възниква в Ямайка през 30-те години на миналия век. Тя е тясно свързана с реге музиката и насърчава мира, единството и вярата в божествеността на император Хайле Селасие I от Етиопия.

Ямайка е дом на разнообразие от уникални плодове, включително аке, хлебно дърво, гуава, кисела ябълка и звездна ябълка.

Светещата лагуна във Фалмут е едно от малкото места в света, където посетителите могат да станат свидетели на биолуминесценция, тъй като водата свети в синьо-зелено поради микроорганизми.

Морският парк Montego Bay е защитена зона, известна със своите оживени коралови рифове, предоставящи отлични възможности за гмуркане с шнорхел и гмуркане.

Ямайка има силна традиция в разказването на истории и устната история, с народни приказки и легенди, предавани от поколения.

Музеят на Боб Марли, който се намира в Кингстън, се помещава в бившата резиденция на реге иконата и дава представа за живота и музикалния му път.

Климатът на острова е тропически, с топли температури през цялата година и дъждовен сезон от май до октомври.

Ямайка има процъфтяваща сцена на изкуства и занаяти, като занаятчии създават сложни дърворезби, керамика, кошничарство и ярки картини.

Силите за отбрана на Ямайка са военните сили, отговорни за отбраната и сигурността на страната.

 

Тези факти демонстрират красотата, културното богатство и уникалните аспекти на Ямайка, което я прави завладяваща дестинация в Карибите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин