Реге съмфест в Ямайка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Реге съмфест в Ямайка
Автор: Елена Исаева

Ямайка е островна държава, заемаща част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море, Северна Америка. Това е един от най – красивите острови в света. С изключителна природа, красиви залези, многобройни водопaди, пещери, екзотична растителност, просто късче от рая. Живописен и романтичен, островът остава завинаги в сърцето. В превод от индианската дума „хамайка“, името на острова означава „земя на извори“.

 

Ямайка има наистина уникална ривиера. На брега на морето са разположени няколко курорта, които предлагат незабравимо изживяване и красиви спомени за посетителите си. Освен красивите плажове с фин пясък, природният естествен резерват и подводният парк предоставят на туристите възможност да се докоснат до девствената природа и до обитателите на това незабравимо място. Тук се намират и едни от най – екологично чистите курорти. Удоволствие е да се разхождате по плажните иавици, които на места достигат до 11 км. Наслада за сетивата и душата са и крайбрежните рифове, както и загадъчните водопади в заливите. Тук се намират и синята лагуна, както и долината Рио Гранде.

Реге съмфест в Ямайка
Снимка: pixabay.com

 

Страната предлага различни изкушения и забавления. Освен срещата с красотата на природните дадености, непременно опитайте прословутия ямайски ром, а можете дори и да посетите някой от двата завода или по – малки фабрики, в които се произвежда и бутилира. Местното населения е изключително гостоприемно, любезните домакини ще ви предложат да опитате от питиетата, приготвени по стари традиционни рецепти. Разбира се в някои от производствените единици изполват и съвременни технологии за производството на ямайски ром. По крайбрежието и в населените места има многобройни малки романтични заведения, където можете да се освежите и с ямайско кафе или да хапнете някоя вкусотия от националната кухня или, ако предпочитате някое добре познато ястие от международна кухня.

Ямайка има богата култура, с изобилие от музеи, галерии и други интересни забележителности. Тук са възникнали някои музикални жанрове, които по един или друг начин са оказали влияние на музикалните стилове по света. От тук тръгват стилове като реге, ска, менто, рага и други. Тук е роден и известният реге изпълнител Боб Марли.

Реге съмфест в Ямайка
Снимка: pixabay.com

Всяка година в средата на месец юли в страната се провежда фестивал „Реге съмфест“ или това е най – голямото и грандиозно реге шоу в света. Посветен е на приноса на Ямайка за развитието и популяризирането на музикалния стил. Десетки хиляди любители и почитатели на музиката, както и гости на острова се събират тук, за да се насладят на музикалното шоу , което се организира. Предлагат се програми с концерти, в които участват местни и международни изпълнители на регето, хип – хоп и ритъм енд блус.

Фестивалът започва с пищно празненство в клуб „Роуз Хол“ в Монтего Бей.  Списъкът с участниците се обявява още през месец май, и разбира се билетите се разпродават буквално на мига. Организират се и шоу – програми и концерти и извън Монтего Бей. По този начин много повече желаещи могат да се докоснат до униалните изпълнения на звездите. Предлагат се вкусно приготвена домашна храна, напитки.

 „Реге съмфест“ е наистина уникално и незабравимо изживяване. Това е така нареченият сърдечен ритъм на лятото. Съчетайте лятната си вакнция и си подарете този уникален фестивал, разходете се по откритите базари, където можете да наблюдавате как се приготвят пикантни храни на открито, купете си сувенир или записи с реге изпълнения на Боб Марли. Всичко това си заслужава, защото ще остави траен спомен в душата и сърцето ви.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин