30 интересни факта за първият Дисниленд - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за първият Дисниленд
Автор: Елена Исаева

Дисниленд е първият тематичен парк, създаден от Уолт Дисни и открит на 17 юли 1955 г. в Анахайм, Калифорния.

Паркът е построен само за една година и един ден, забележително постижение предвид размера и сложността му.

30 интересни факта за първият Дисниленд
Снимка: pixabay.com

Дисниленд е разделен на два основни парка: Дисниленд Парк (известен още като Дисниленд Ризорт) и Дисни Калифорнийски приключенски парк.

Замъкът на Спящата красавица е емблематичният център на парка Дисниленд и служи като символ на магията на парка.

Disneyland Park е разделен на тематични зони: Main Street, U.S.A., Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Tomorrowland, New Orleans Square и Critter Country.

Главната улица на Дисниленд, САЩ, е проектирана да прилича на американски град от началото на 20-ти век, пълен със сгради във викториански стил и ретро кино на главната улица.

Adventureland отвежда посетителите на вълнуващи приключения, с атракции като Jungle Cruise, Indiana Jones Adventure и Enchanted Tiki Room.

Frontierland улавя духа на Дивия запад, включвайки атракции като Big Thunder Mountain Railroad и речния кораб Mark Twain.

Fantasyland е земя на приказки и магия, където посетителите могат да се срещнат с любими герои на Дисни, да се включат в класически разходки като „Полетът на Питър Пан“ и „Това е малък свят“ и да изпитат очарованието на замъка на Спящата красавица.

Tomorrowland предлага поглед към бъдещето с атракции като Space Mountain, Buzz Lightyear Astro Blasters и Star Tours: The Adventures Continue.

Площад Ню Орлиънс потапя посетителите в чара и мистерията на Френския квартал, представяйки емблематичната атракция на Карибските пирати и обитаваното от духове имение, известно като Haunted Mansion.

Страната на съществата е дом на симпатичните герои от „Приключенията на Мечо Пух“ на Дисни и предлага популярната водна атракция Splash Mountain.

Disney California Adventure Park, в непосредствена близост до Disneyland Park, предлага различна тема и изживяване, демонстрирайки богатата история и култура на Калифорния.

Cars Land е основна атракция в Disney California Adventure Park, пресъздаваща град Radiator Springs от филма на Disney-Pixar „Cars“.

Pier Pier е друга популярна зона, включваща атракции и герои от любими филми на Pixar като „Играта на играчките“, „Феноменалните“ и „Търсенето на Немо“.

Нощното зрелищно представление „Светът на цветовете“ в Disney California Adventure Park съчетава вода, светлини, музика и разказване на истории за спиращо дъха изживяване.

Disneyland Resort включва и три хотела, собственост на Disney: Disneyland Hotel, Disney's Grand Californian Hotel & Spa и Disney's Paradise Pier Hotel.

Монорелсовата система на Дисниленд, открита през 1959 г., беше първата ежедневно работеща монорелсова железница в Западното полукълбо.

Дисниленд е известен със своите вкусни предложения за храна, включително емблематичните чурос, Dole Whip, бенета във формата на Мики и сандвичи Monte Cristo.

Паркът е домакин на специални събития през цялата година, като времето за Хелоуин, Фестивала на празниците и популярното Празненство на диамантите в курорта Дисниленд.

Дисниленд има богата история на уникални и иновативни атракции, включително първото по рода си шоу на аудио-аниматрониката (The Enchanted Tiki Room) и първото влакче в увеселителен парк, което разполага с пълен кръг (Matterhorn Bobsleds).

30 интересни факта за първият Дисниленд
Снимка: pixabay.com

Апартаментът на Уолт Дисни се намира над пожарната на главната улица в САЩ и остава непроменен от времето му.

Disneyland Railroad, класически влак, задвижван от пара, отвежда гостите на живописно пътешествие из парка.

Оригиналните атракции на парка, като Карибски пирати и Имението с призраци, са копирани в други паркове на Дисни по света.

Нощният спектакъл на Дисниленд, "Fantasmic!", съчетава вода, огън, музика и герои на Дисни в хипнотизиращо шоу.

Емблематичният парад на парка, „Main Street Electrical Parade“, включва ярко осветени плавателни съдове и закачлив саундтрак.

Дисниленд е известен с вниманието си към детайлите, от щателно тематични земи до скрити фигури на Мики Маус, скрити из целия парк.

Паркът е бил домакин на много известни гости, включително президенти, знаменитости и дори кралски особи.

Дисниленд има свой собствен уникален речник, с термини като „членове на актьорския състав“ за служители и „FastPass“ за система, която позволява на гостите да резервират часове за возене.

 

Магията на Дисниленд се усеща от милиони посетители всяка година, което го прави място на радост, удивление и скъпи спомени за хора от всички възрасти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин