30 любопитни факта за Финландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Финландия
Автор: Елена Исаева
30 любопитни факта за Финландия
Снимка: pixabay.com

Финландия се намира в Северна Европа и граничи с Швеция, Норвегия и Русия.

Финландският е официалният език на Финландия и е част от фино-угорското езиково семейство. Шведският също е официален език, който се говори главно от шведскоговорящото малцинство.

 

30 любопитни факта за Финландия
Снимка: pixabay.com

Финландия е известна като „Земята на хилядата езера“, защото има приблизително 188 000 езера в границите си, включително езерото Саймаа, най-голямото езеро в страната.

Феноменът среднощно слънце се случва във финландска Лапландия през летните месеци, където слънцето остава видимо почти 24 часа на ден.

Твърди се, че Дядо Коледа живее във Финландия, по-специално в град Рованиеми, където селото на Дядо Коледа привлича посетители от цял свят.

Финландия има силна сауна култура. Сауните са съществена част от живота на финландците и се смята, че в страната има над 3 милиона сауни, което е повече от общото население.

Финландия постоянно се нарежда като една от най-щастливите страни в света според Световния доклад за щастието.

Финландската образователна система е високо ценена в международен план заради акцента си върху равенството, достъпността и висококачественото образование.

Финландия е дом на уникалната културна практика „Права на всеки“, която позволява на всеки да се наслаждава свободно на природата на страната, включително достъп до обществени и частни земи за дейности като туризъм, къмпинг и бране на горски плодове.

Финландия има силна традиция в дизайна и архитектурата със световноизвестни дизайнери като Алвар Аалто и Ееро Сааринен, произхождащи от страната.

Финландският национален епос "Калевала" е компилация от древен финландски фолклор и митология, които изиграха значителна роля във формирането на финландската национална идентичност.

Финландия е известна със своите зимни спортове, особено хокей на лед. Страната има страстна култура на хокей на лед и е постигнала успех на международната сцена.

Финландия е известна с висококачественото си образование в областта на науката и технологиите и страната е известна с производството на иновации в области като телекомуникации, информационни технологии и чиста енергия.

Емблематичната финландска компания Nokia някога беше най-големият производител на мобилни телефони в света и нейният успех изигра значителна роля в оформянето на глобалната телекомуникационна индустрия.

Мумините, създадени от финландския автор и илюстратор Туве Янсон, са обичани герои във Финландия и са придобили международна популярност чрез книги, комикси и анимационни адаптации.

Финландия има силни традиции в зимните дейности, като ски бягане, сноуборд, риболов на лед и шейни с елени.

Aurora Borealis, известно още като Северното сияние, може да се види във финландска Лапландия през зимните месеци, предлагайки спираща дъха природна гледка.

Финландия има богата сауна култура. Сауните са съществена част от живота на финландците и се смята, че в страната има над 3 милиона сауни, което е повече от общото население.

Финландската кухня включва традиционни ястия като яхния от елени, карелски сладкиши (karjalanpiirakka) и супа от сьомга.

Финландия е една от най-слабо населените страни в Европа, с огромни площи на непокътната дива природа и гори.

30 любопитни факта за Финландия
Снимка: pixabay.com

Катедралата в Хелзинки, разположена в столицата, е забележителна забележителност и красив пример за неокласическа архитектура.

Финландия е родното място на популярната мобилна игра Angry Birds, създадена от финландската компания Rovio Entertainment.

Традицията във финландската сауна включва редуване на гореща сауна и студено гмуркане в езера или търкаляне в снега, известно като аванто или ледено плуване.

Финландия има силна кафе култура и финландците са сред най-големите потребители на кафе на глава от населението в света.

Финландската образователна система е високо ценена в международен план заради акцента си върху равенството, достъпността и висококачественото образование.

Финландското знаме включва син скандинавски кръст на бял фон, символизиращ връзката на страната с нейните скандинавски съседи.

Финландия има силна традиция на лятна вила, където много финландци имат втори дом в провинцията или край езеро, за да се насладят на природата и релаксация през летните месеци.

Финландия е дом на няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително крепостта Суоменлина в Хелзинки, стария град Раума и архипелага Кваркен.

Годишният световен шампионат по носене на съпруги се провежда в Sonkajärvi, Финландия, където състезатели мъже се състезават, докато носят своите партньорки на гърба си.

 

Финландия е известна със своите иновации и технологичен напредък, като компании като Rovio (Angry Birds), Supercell (Clash of Clans) и F-Secure (киберсигурност) произхождат от страната.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин