30 любопитни факта за Папуа Нова Гвинея - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Папуа Нова Гвинея
Автор: Елена Исаева

Папуа Нова Гвинея е завладяваща и разнообразна страна в тихоокеанския регион, известна с богатата си култура, зашеметяващи природни пейзажи и уникална история. Ето 30 факта за Папуа Нова Гвинея:

Географско разнообразие: Папуа Нова Гвинея (PNG) се намира в югозападната част на Тихия океан и дели остров Нова Гвинея с Индонезия.

30 любопитни факта за Папуа Нова Гвинея
Снимка: pixabay.com

Островна нация: Състои се от източната половина на остров Нова Гвинея и множество по-малки острови, включително архипелага Бисмарк и Соломоновите острови.

Културно разнообразие: PNG е невероятно културно разнообразна, с над 800 различни езика, говорени от местното население.

Независима нация: Папуа Нова Гвинея получи независимост от Австралия на 16 септември 1975 г. и е суверенна нация със собствено правителство.

Порт Морсби: Столицата и най-големият град на Папуа Нова Гвинея е Порт Морсби, разположен на южния бряг.

Природна красота: Страната е известна със зашеметяващата си природна красота, включително буйни тропически гори, планини, вулкани и девствени коралови рифове.

Kokoda Track: Kokoda Track е известна туристическа пътека в PNG, известна с историческото си значение като мястото на битка от Втората световна война между австралийските и японските сили.

Разнообразна дива природа: Папуа Нова Гвинея е дом на уникална и разнообразна дива природа, включително застрашеното дървесно кенгуру и забележителните видове райска птица.

Племенни традиции: Много местни общности в PNG все още поддържат традиционни племенни обичаи и начин на живот, като някои отдалечени села са достъпни само пеша или с кану.

Езиково разнообразие: PNG има най-голямото езиково разнообразие в света, със стотици различни езици, говорени в цялата страна.

Традиционно изкуство: Местното изкуство, включително сложни дърворезби и живи картини, е важен аспект от културното наследство на PNG.

Селско стопанство: Натуралното земеделие е често срещан начин на живот в PNG, като ямсът, сладките картофи и таро са основни култури.

Коралови рифове: PNG е част от кораловия триъгълник, дом на една от най-разнообразните морски среди в света и множество девствени коралови рифове.

Дестинация за гмуркане: Това е популярна дестинация за гмуркачи, привличаща ентусиасти със своите чисти води, разнообразен морски живот и останки от корабокрушения от Втората световна война.

30 любопитни факта за Папуа Нова Гвинея
Снимка: pixabay.com

Остров Бугенвил: Бугенвил, автономен регион на PNG, е известен с богатите си медни ресурси и дългогодишния граждански конфликт за независимост.

Икономически предизвикателства: PNG е изправена пред икономически предизвикателства, въпреки изобилните си природни ресурси, поради корупция, ограничена инфраструктура и политическа нестабилност.

Религиозно многообразие: В PNG се практикуват различни религиозни вярвания, включително християнство, местна духовност и различни синкретични вероизповедания.

Парламентът: Сградата на националния парламент в Порт Морсби е архитектурно чудо, проектирано да прилича на традиционна Haus Tambaran, къща за срещи.

Банди Раскол: Някои градски райони в PNG са имали проблеми с банди Раскол, които участват в престъпни дейности.

Huli Wigmen: Huli Wigmen от Южните планини са известни със своите сложни перуки, направени от човешка коса и цветна боя за лице.

Провинция Симбу: Провинция Симбу е известна със своята традиционна система за обмен „мока“, при която големи количества прасета се обменят между общностите.

Остров Нова Британия: Остров Нова Британия е дом на няколко активни вулкана и горещи извори.

Острови Тробрианд: Островите Тробрианд са известни със своите културни практики, включително фестивала на ямс, мачовете по крикет и изследването на човешката сексуалност от антрополога Бронислав Малиновски.

Предизвикателства в образованието: Въпреки богатата си култура, PNG е изправена пред предизвикателства при предоставянето на качествено образование на своите граждани, особено в отдалечените райони.

Биоразнообразие: Страната е гореща точка на биоразнообразието с уникална флора и фауна, включително най-голямата пеперуда в света, birdwing на кралица Александра.

Помощ и развитие: Няколко международни организации за помощ и държави предоставят помощ на Папуа Нова Гвинея за подпомагане на проекти за развитие и подобряване на условията на живот.

Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО: PNG е дом на няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, включително ранното селскостопанско място Кук и пещерите от лава.

Тамбулска музика: Тамбулската музика е неразделна част от културата в Тамбул, град в Западните планини, и включва бамбукови тръби и вокали.

Река Раму: Река Раму е важен воден път в PNG, известен с разнообразния си воден живот, включително крокодили.

Melanesian Spearhead Group: Папуа Нова Гвинея е член на Melanesian Spearhead Group, която насърчава икономическото и културно сътрудничество между меланезийските страни.

 

Културното разнообразие, природната красота и историческото значение на Папуа Нова Гвинея я правят уникална и интригуваща дестинация за пътници, които се интересуват от изследване на тихоокеанския регион.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин