33 кратки факта за Хага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
33 кратки факта за Хага
Автор: Елена Исаева

Кралска резиденция: Den Haag, или Хага, е седалището на холандското правителство и резиденцията на холандския монарх.

Международен център: Известна с международния си характер, Хага е домакин на множество международни организации, включително Международния съд и Международния наказателен съд.

33 кратки факта за Хага
Снимка: pixabay.com

Град край морето: Въпреки че се намира във вътрешността на страната, Хага има брегова линия по протежение на Северно море, включваща популярния плажен курорт Шевенинген.

Биненхоф: Биненхоф, средновековен замък, превърнат в политически комплекс, е в сърцето на холандската политика и е домакин на кабинета на министър-председателя.

Дворецът на мира: Домът на Международния съд, Дворецът на мира е емблематичен символ на мира и справедливостта и в него се помещава прочутата библиотека на Двореца на мира.

Mauritshuis: Този музей, който се помещава в имение от 17-ти век, се гордее със световноизвестна колекция от холандски картини от Златния век, включително „Момиче с перлена обица“ на Вермеер.

Madurodam: Миниатюрен парк, Madurodam показва сложни модели на известни холандски забележителности и градове в умалена версия.

Scheveningen Pier: Историческият Scheveningen Pier предлага зашеметяваща гледка към Северно море и включва атракции като виенско колело и бънджи скокове.

Ешер в двореца: Бивш Зимен дворец на кралица Ема, този музей е посветен на произведенията на известия холандски художник M.C. Ешер.

Plein: Оживен площад, заобиколен от кафенета и ресторанти, Plein е популярно място за местните жители и посетителите да се насладят на храна или напитка.

Холандски парламент: Ridderzaal (Залата на рицарите) в Binnenhof е традиционното място за речта на холандския монарх по време на тържественото откриване на парламента.

Haagse Bos: Разпростираща се гора в сърцето на града, Haagse Bos осигурява спокойно убежище за любителите на природата.

Gemeentemuseum Den Haag: Този музей, проектиран от архитекта H.P. Berlage, съхранява обширна колекция от модерно изкуство, включително произведения на Пит Мондриан.

Панорама Месдаг: Цилиндрична панорамна картина, изобразяваща морския курорт Схевенинген в края на 19 век.

Clingendael Park: Известен с красивата си японска градина, Clingendael Park предлага спокойно бягство с пешеходни пътеки и езера.

33 кратки факта за Хага
Снимка: pixabay.com

Пътеката на мира: Пешеходна пътека, която свързва няколко значими места, свързани с мира, предоставяйки представа за ролята на Хага за международния мир и справедливост.

Beelden aan Zee: Уникален музей, посветен на съвременната международна скулптура, разположен близо до плажа Шевенинген.

Denneweg: Една от най-старите улици в Хага, Denneweg е известна със своите очарователни бутици, антикварни магазини и уютни кафенета.

Пазарът в Хага: Най-големият открит пазар в Европа, предлагащ разнообразен набор от продукти и отразяващ културното многообразие на града.

Холандски танцов театър: Известен със своите съвременни танцови продукции, този театър изигра централна роля в развитието на модерния танц в Холандия.

Старото кметство: Историческа сграда в центъра на града, която е служила като кметство на Хага в продължение на векове, сега се използва за официални церемонии.

Обиколка на Vredespaleis (Двореца на мира): Посетителите могат да предприемат обиколки с екскурзовод, за да разгледат впечатляващата архитектура и да научат повече за историята на Двореца на мира.

Миниатюрен град Оудеватер: Музей на открито, включващ миниатюрни реплики на исторически холандски сгради и забележителности.

Увеселителен парк Duinrell: Разположен близо до Хага, този увеселителен парк предлага комбинация от вълнуващи разходки и воден парк.

Omniversum: IMAX кино, което предоставя уникално кинематографично изживяване със своя гигантски куполообразен екран.

Anna van Buerenplein: модерен градски площад, заобиколен от високи сгради, включително най-високия небостъргач в Хага.

Кралска картинна галерия Mauritshuis: дом на шедьоври на Вермеер, Рембранд и други холандски художници от Златния век.

Grote Kerk (Голямата църква): забележителност в силуета на Хага, Grote Kerk е църква в готически стил с впечатляваща кула.

Buitenhof: Исторически площад, заобиколен от видни сгради, включително Binnenhof, основният комплекс на холандския парламент.

Международна зона: Международната зона на Хага е дом на множество посолства, международни организации и Международния наказателен съд.

Известни жители: Хага е била дом на няколко известни личности, включително художника Пит Мондриан и крал Вилем-Александър.

Културни фестивали: Хага е домакин на различни културни фестивали, като The Movies that Matter Festival и The Hague Jazz Festival.

 

Модерна архитектура: Градът прегръща модерна архитектура със забележителности като Световния търговски център в Хага и Холандския институт за звук и визия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин