4 факта за Португалия, които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 факта за Португалия, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
4 факта за Португалия, които не знаеш (част 1)

 

 

Португалия е една от най-старите държави в Европа. Всички я свързваме с лятно настроение, топъл климат, красива архитектура и прекрасен океан. Културата на местните жители, формирана през вековете, също е много любопитна и си заслужава да бъде опозната.

Ето и няколко интересни факта, които подбрахме за вас:

1. Позволени и забранени имена

Интересен факт е, че португалия има одобрени на държавно ниво списъци с разрешени и забранени имена. Първият включва португалски имена, тъй като те позволяват на страната да запази своята идентичност. В списъка на забранените можете да намерите редица имена от популярната култура, например Бен-Хур, Нирвана и Хендрикс. Ако все пак родители решат да кръстят детето без да се позовават на списъка с разрешени имена, държавният орган по регистрацията трябва да им даде разрешение. Основанията за отказ могат да бъдат такива формулировки: името не звучи добре на португалски, не съответства на пола и поставя човек в глупаво положение.

2. Вечерята

Португалците обичат да вечерят сравнително късно – последното им хранене е от около 20:00 до 22:00 ч. Дори и ресторантите отварят по това време – около 19:00 ч. Стандартно закуската на местните е около 08:00 ч., а обядът – около 13:00 ч.

3. Биде вместо тоалетна хартия

Повечето хора в Португалия не използват тоалетна хартия у дома и предпочитаната форма на хигиена е бидето. Монтирането на такава малка вана с фонтан в банята е задължително от 1975 г. и според местните отговаря на всички хигиенни изисквания. 

4. Отпуск по бащинство

В Португалия, заедно с отпуска по майчинство за майката, има и задължителен отпуск за бащата от 20 дни. Те трябва да се използват през първите 6 седмици от живота на бебето или на куп, или на части. Освен това законът гласи, че новият татко задължително трябва да вземе 5 дни отпуска веднага след раждането на бебето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин