4 причини да посетите Прага още сега - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 причини да посетите Прага още сега
Автор: Стефан Стефанов
4 причини да посетите Прага още сега
Снимка: Nitin Vyas

Една част от европейския ми трип миналото лято премина в чешката столица Прага и тя определено остави дълбоки следи и зов за завръщане обратно там.

Тъй като новият сезон за пътешествия чука на вратата, а Прага е страхотно-невероятна дестинация, реших да изброя най-важните причини да посетите града още сега.

Защото Прага ще ви напомни за нещо

Прага е абсолютно очарователна с многобройните средновековни, барокови сгради, статуи и сгради, така че маниаците на тема туристически дестинации могат да говорят по темата без да спрат. Сред най-любопитните места  със сигурност е старото еврейско гробище, където на изключително тесен участък са погребани около 100 хиляди души от старото гето в града. То е било затворено до края на 18-и и век, а властите на са разрешавали да разширяват гробището, така че евреите били принудени да погребват там мъртвите си един върху друг на 12 слоя пръст разстояние.

Най-известната дестинация в Прага вероятно е Карловият мост над река Вълтава. Мостът, който свързва източната и западната част от града, е осеян с барокови статуи на религиозни фигури, дълъг 250 метра и широк 16 метра. Сред религиозните статуи и тълпите от туристи пък има и изкривени фигури на просяци, които изглеждат, все едно имат по-големи проблеми в живота от това, че просят. 

Въобще, за човек, който никога не е бил в Прага, ще е доста интересен начинът, по който на определени места града прилича малко на центъра на София около по „Граф Игнатиев“, „Шишман“ и някои други централни улици, вероятно заради австрийската архитектура. Чувството наистина е доста особено и те кара да се чувстваш като у дома си в един иначе доста по-красив и устроен град.

Защото местните хора са наистина много търпеливи

Чехите са създали една огромна и добре работеща туристическа индустрия, която работи на пълни обороти - през 2013 г. общо 7,3 милиона туристи са посетили Чехия, което бе рекорд за страната и този успех си личи ужасно много, особено в туристическия сезон през лятото. Тогава градът се пръска денонощно по шевовете с туристи, основно англоговорящи, които щъкат из Прага през цялото време, създавайки една постоянна бъбрива (често креслива), разноцветна и разнообразна среда. За местните хора позитивите от това са повече от негативите и те са свикнали да са търпеливи и гостоприемни с всички. Освен това, Прага е един от градовете в Източна Европа, където можете да се оправите сравнително лесно на английски, което е голямо значение за всеки пътуващ човек в днешно време.

Чехия вероятно е една от малкото страни, където можете да извлечете дивиденти от факта, че сте българи, вероятно заради това, че поколения чехи са изкарали запомнящо се на Българското Черноморие и в много случаи отношението е нещо като връщане на жеста.

Алкохолът не е бира

Когато става въпрос за Прага, вероятно много хора биха говорили дълго за качествата на чешките бири и нищо от това, което биха казали, няма да е лъжа.

Въпреки това, една от най-популярните напитки в страната е ромът. Най-известната марка е „Туземак“ или, както е бил известен преди - Туземашки ром (домашен ром). Този вид алкохол е традиционен за страната още от 19-и век и се прави от картофи и захарно цвекло, разредени и ароматизирани с есенция от ром. Тъй като „Туземак“ не е оригиналната напитка от захарна тръстика, европейското законодателство наложи отмяната на думата „ром“, но това не намали популярността му в страната.

С други думи, местният ром (също абсента и бехеровката) са отлични възможности да опитате духа на Прага от задоволително висок градус, както го предпочитаме на Балканите.

Напред в нощта

Нощният живот в Прага е нещо, което може да остави много спомени или да не остави никакви спомени изобщо. Събитията, концертите и забавленията са многобройни доказателства за това, чехите знаят как да направят нещата, така че да не искаш да си тръгнеш накрая.

В града е пълно с барчета, клубове и дискотеки за редовите туристи, но ако познавате някого, който да живее в града, можете да надникнете и зад кулисите на чешката столица, където човек може да намери всеки или всичко, което му трябва, а всички околни биха се отнесли с либерално безразличие към приоритетите ти.

Във всеки един смисъл, Прага е точно това, което София би могла да бъде при много по-добри обстоятелства – богата на история, изключително жива и красива столица, където хората са намерили начин да изкарват добре и да печелят пари, без да си правят проблеми за глупости.

Ако ви звучи добре, това е вашият град.

Вече ви се ходи в Прага? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин