5 любопитни факта за живота на италианците (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 любопитни факта за живота на италианците (част 1)
Автор: Peika.bg
5 любопитни факта за живота на италианците (част 1)

Днес сме ви подбрали няколко любопитни факта за италианския начин на живот. И може би той ще се окаже малко по-различен от това, което сте си представяли.

Ето какви са житейските привички на италианците. 

1. Диалектите

В Италия се говорят множество диалекти, вероятно над 100. Някои от тях са толкова различни, че са направо са си като отделни езици. Най-разпространените и прочути италиански диалекти са римският, флорентинският, неаполитанският, сицилианският, миланският и венецианският. Интересен факт е, че стандартизираният италиански език е базиран на флорентинския диалект заради произведението на Данте Алигери „Божествена комедия”. То е написано в началото на XIV в. и става популярно из целия полуостров. Всеки образован човек е трябвало да може да го чете, затова родният диалект на Данте става задължителен, а днес във Флоренция много се гордеят с това и твърдят, че техният диалект е най-благозвучен и красив. 

2. Бидето

В почти всяка италианска баня ще откриете биде, тъй като употребата му е широко разпространена в Италия. Изключение правят по-евтините хотели и обществените тоалетни. 

3. Облеклото

Италианците винаги излизат навън добре облечени, никога няма да ги видите по раздърпан анцуг и със стара тениска. Това е особено валидно за жените, а пък мъжете много държат на чистите обувки. 

4. Капучиното

Италия е прочута и с разнообразните си видове кафе, едно от най-любими на всички е капучиното. Интересен факт е, че за италианците не е присъщо да го пият следобед. За тях капучиното е сутрешна напитка, която се пие преди закуска, а понякога се смята за такава само по себе си. Причината италианците да не пият капучино след хранене е убеждението им, че млякото пречи на храносмилането и затова не бива да се пие след хранене.

5. Насърчаване на предприемчивостта

Младите италианци нямат толкова кариерни възможности, както е в някои други страни. Най-амбициозните италианци заминават за чужбина или за най-големите градове, като Рим и Милано. Останалите трябва да се примирят с малка заплата, докато натрупат опит и умения. В Италия младите предприемачи са онези под 40 г., защото хората там смятат, че човек започва да гради сериозна кариера едва след 40-годишна възраст. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин