5 неочаквани селски дестинации - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неочаквани селски дестинации
Автор: Мария Ангелова

В България има стотици села. Някои отдавна са туристически дестинации в най-чиста форма, докато повечето са на пръв поглед съвсем обикновени в села, за които не си заслужава да биете път.

Ние мислим да ви вдъхновим с няколко тъкмо такива неочаквани селски дестинации, които имат също толкова неочаквани атракции:

Село Мещица и къщичката за книги

На около 43 км от София, пернишкото село Мещица може да се похвали като едно от малкото в България, които си имат прекрасна къщичка за книги. Намира се в центъра на селото

Още за къщичката за книги в село Мещица.

Още за къщичките за книги.

27013

Снимка: НЧ "П.К. Яворов - 1926 г.", с. Мещица 

Село Долно Луково и ягодовото дърво

Село Долно Луково (на 25 км от Ивайлвоград) е известно най-вече с църквата Св.св. Константин и Елена, но в никакъв случай не подминавайте ягодовото дърво, засадено пред сградата на кметството в центъра. Името на дървото идва от формата на плодовете му, които макар да са ядливи, са толкова безвкусни, че никой не ги яде. Прочетете за останалите особености на ягодовото дърво.

29057

Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Село Бостина и една съвършена пейка с гледка

Над родопското село Бостина има няколко параклиса. Пътечката към единия – Свети Георги в местността на Гребеньо, има пейка със съвършена гледка към селото.

Още за село Бостина.

27252

Снимка: Веселина Власакиева 

Село Делчево и панорамата към Гоце Делчев

На 10 км от Гоце Делчев по тесен път с безпрецедентен брой завои – достигането до Делчево е малко приключение, чиято крайан цел си заслужава – запазена атмосфера от миналото и живописна панорама към Гоце Делчев отвисоко. Около Трифон Зарезан тук се провежда интересен празник на виното.

Повече за село Делчево.

6269

Снимка: Нели Апостолова 

Свежен – селото, което се славело с 26 кръчми

Разположеното в Сърнена Средна гора селце Свежен (на 60 км от Пловдив) някога се славело с 26-те си кръчми. Днес от тях са оцелели малко, но си заслужава да дойдете заради красивите местности в околността, река Свежен и старите къщи, някои от които на по 350 години.

Още за село Свежен

25671

Снимка: Румен Стоичков/"Из стръмнините на България" (Анубис- Булвест 2000)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин