5 неща, които да не правим в Япония (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да не правим в Япония (част 2)
Автор: Peika.bg
5 неща, които да не правим в Япония (част 2)

Страната на изгряващото слънце е красиво място, наситено с много култура и история.

Там обаче местните привички и обичаи се различават доста от нашите. Именно затова ви подбрахме списък с неща, които е препоръчително да не правите, когато посетите далечната Япония.

1. Не се предреждайте


Японците буквално обичат да се подреждат в редица по всякакви поводи. Независимо дали чакате автобус, пазарувате в магазина или сте на гарата, опашките и редът за традиция, така че бъдете търпеливи и не се предреждайте.

2. Не яжте на крак

В Япония хората просто не се хранят на крак. Затова, ако решите да си вземете нещо от безбройните места за бързо хранене, изяжте го на място. Напитките по вендинг машините също се консумират на място. Изобщо храненето по спирки, в градския транспорт или по средата на улицата се смятат за признак на лоши маниери и неуважение към храната.

3. Не влизайте във ваната, ако първо не сте си взели душ

Очевидно японците държат на чистотата. Повечето японски домове имат вани, които обаче не се използват за къпане и почистване, а за отпускане или релаксация. Ето защо е прието, че преди да влезеш във ваната, трябва да си се почистил предварително с бърз душ. Добре е да сте наясно с това, ако посетите публична баня и не искате да ви изгонят. Ако имате татуировки, може да не ви пуснат в банята, тъй като в японската култура те са символ на обвързване с престъпни групировки като Якудза.

4. Не слагайте соев сос на ориза

Да сложите соев сос върху ориза си се смята за огромно неуважение към храната. Традицията в Япония повелява да сложите соевия сос в отделна малка чинийка и да топите храната си преди всяка хапка. Така че когато се озовете в ресторант, запомнете: никога не слагайте сос директно върху храната.

5. Не си наливайте питие сами

Докато се социализирате и общувате, винаги пълнете чуждите чаши, веднага след като се изпразнят. Никога обаче не пълнете сами своята собствена, тъй като това се смята за грубо отношение. Но спокойно – в Япония това е традиция, така че винаги ще се намери кой да ви я налее.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин