5 невъзможно тесни улици по света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 невъзможно тесни улици по света
Автор: Peika.bg
5 невъзможно тесни улици по света
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според Книгата на Гинес, най-тясната улица в света е в Стария град на Рютлинген, Германия


Тази невъзможно тясна алея се казва Спройерхофщрасе, широка е едва 31 сантиметра в най-тясната си точка, а средната й ширина е 40 сантиметра. Самата Спройерхофщрасе е дълга 3,8 метра и като цяло представлява по-скоро процеп между сградите, въпреки че местните хора имат железен аргумент – щом пространството е на общинска земя, значи е улица.

Спройерхофщрасе е построена през 1727 година след големия пожар в града от 1726 година. През 1820 година кметството решава да й даде статут на улица. През 2007 година Спройерхофщрасе влиза в Книгата на Гинес, а днес много туристи от Азия и Америка отиват там, за да я видят. Ако сте там, най-добре да знаете, че ако сте високи над 1,80 м, ще трябва да се наведете, за да минете през нея.

36774

Къщата от едната страна на Спройерхофщрасе е стара и е започнала да се накланя към уличката, което представлява опасност за нея. Тъй като къщата не може да бъде съборена, защото ще направи улицата прекалено широка, властите са решили да укрепят сградата и да я поддържат изправена, за да запазят атракцията.

Ето кои са другите най-тесни улици по света:

Парламентарната улица (Parliament Street)

36776

Преди Спройерхофщрасе титлата за най-тясна улица е принадлежала на Парламентарната улица в Ексетър, Англия, която повече прилича на улица. Улицата от 14-и век е дълга 50 метра, в най-тясната си част е широка 0,64 метра, а в най-широката е 1,2 метра.

Алеята Фан Тан (Fan Tan Alley)

36771

Тази улица се намира във Виктория, в китайския квартал на Британска Колумбия в Канада. В най-тясната си точка тя е само 89 сантиметра широка. Районът преди е бил изпълнен с казина, ресторанти и опиумни. Днес е туристическа дестинация с малки магазини и арт галерии, китайски кафенета, апартаменти и офиси.

Мартен Тротзигс Гранд

36775

Тя се намира в Стария град на Стокхолм, Швеция. Улицата се спуска надолу и изтънява до 90 сантиметра в края на стълбите. Това е най-тясната улица в Стокхолм и е кръстена на холандския търговец Мартен Тротзиг, който се премества в Стокхолм през 1581 година, купува земя на улицата и отваря магазин там. По-късно той-става един от най-богатите предприемачи в града.

Страда Сфории

36772

Страда Сфории е разположена в град Брашов, Румъния. Първоначално е била използвана от пожарникарите в града. Сега улицата е туристическа атракция, чиято ширина варира между 111 и 135 сантиметра, а дължината й е 80 метра.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин