5 невероятни пещери по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 невероятни пещери по света
Автор: Александра Любова
5 невероятни пещери по света

От очарователни скални образувания до любопитни обитатели и интригуващо наследство - изследване на най-добрите пещери, които можете да посетите по света.

Пещерата не просто трябва да е забавление за смелчаги, които носят екипировка и пълзят по корем в тъмното. Ако сте начинаещ, ето някои от най-зрелищните пещери в целия свят, до които можете да получите достъп, без да се притеснявате да се придвижвате по терена и да се промъквате през малки пропуски.

1. Waitomo, Нова Зеландия

5 невероятни пещери по света

Най-доброто за ... светещи червеи

Образувано преди повече от 30 милиона години, до пещерите Waitomo има две нива, които са на разстояние 16 метра. Акцентът на тези пещери е Grotworm Grotto - хиляди мънички същества, разпръснати по тавана на пещерата, излъчват своята луминесцентна светлина. Това е вълшебно място за разходка с лодка...

Опитайте рафтинг по черната вода през подземния свят на пещерата Ruakuri за нещо по-вълнуващо. Тук има много активности, които ще ви захранят с адреналин.

2. Индийски пещери, САЩ

5 невероятни пещери по света

Най-доброто за ... артефакти

Варовиковите индиански пещери над смърчовата гора в Пенсилвания предлагат уникален поглед към историята на индианците. Открити през 1928 г. пещерите и сложните проходи скоро разкриха стрели, артефакти и скелетни останки. Тези реликви бяха идентифицирани от Националния музей на САЩ като принадлежащи предимно на племето Мохаук и Ленапе.

Екскурзоводските преходи работят през почивните дни през април и май. Групи от десет или повече могат да си уговорят час за образователни турове извън сезона. Върнете се на земната повърхност, погълнете завладяващата история на региона и оценете околните борови и кленови гори - внимавайте за белo-опашатите елени, сереамерикански катерици и миещи мечки.

3. Dan-yr-Ogof, Уелс

5 невероятни пещери по света

Най-доброто за ... семейства

16-километрови уникални пещери в близост до Суонси, Уелс, разкриват чудеса от сталактити и сталагмити. Пещерата Dan-yr-Ogof, Bone Cave и Cave Cave предлагат образователни и забавни експонати както за възрастни, така и за деца.

Умело наречената пещера Кост е била мястото на откриването на 42 човешки скелета в нейната камера. Много от костите датират от бронзовата епоха преди повече от 3000 години. Открити са и кости от елен, за които се твърди, че са на възраст над 7 000 години, в допълнение към римските мощи, които доказват, че римските легиони са били разположени в района в миналото.

4. Eisriesenwelt, Австрия

5 невероятни пещери по света

Най-доброто за ... ледени образувания

В края на 19-ти век Айрисенсенел в Австрия е известен само на ловци и бракониери. През 1879 г. Антон Поселт, учен от Залцбург, навлезе 200 м в мрака на пещерите и откри 40-километровия лабиринт. Смята се, че първите пукнатини във варовика са се появили по време на издигането на планините преди около 100 милиона години.

Eisriesenwelt е динамична пещера, което означава, че коридорите и пукнатините свързват ниско разположени входове с по-високи отвори, което прави възможно циркулацията на въздух. Тази инфраструктура е отговорна за създаването на прекрасните ледени образувания, видими в пещерите днес - изворната вода се просмуква през пукнатините в скалата и когато достигне по-студените по-ниски райони на пещерите, замръзва.

5. Фонг Ня, Виетнам

5 невероятни пещери по света

Най-доброто за… вкаменелости

Великолепните гротове на Фонг Ня са изпълнени с ефектни сталагмити и сталактити и са отличителни примери за сложната карстова форма на земята. Подземни реки довеждат до развитието на лабиринт от пещери. Не е изненада, че пещерите са получили статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Phong Nha също е богат на изкопаеми и e място, където все още се откриват нови пещери. Входът към 44,5 км, девет пещерна система е през подземна река, която се свързва с река Сон - туристическите лодки могат да проникнат вътре на разстояние от 1500 метра.

Фонг Ня се намира в центъра на провинция Куанг Бин в северен централен Виетнам, на 500 км южно от Ханой. На място има и много възможности за походи, каяк и плуване. Не забравяйте да потърсите множество красиви пеперуди, ако сте там през март, април или май. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин