5 от най-добрите места за наблюдение на звезди в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 от най-добрите места за наблюдение на звезди в света
Автор: Peika.bg
5 от най-добрите места за наблюдение на звезди в света
Снимка: pexels

Девственото нощно небе е едно от най-невероятните чудеса, които много от нас не са виждали и което е застрашено заради непрекъснатия човешкия прогрес и последващото светлинно замърсяване. 

Независимо дали обичате да наблюдавате нощното небе или никога не сте виждали съседни планети или нашата галактика, наблюдението на звездите е нещо, което си струва да направите.

Това занимание обаче не може да бъде осъществено навсякъде. Има места, които осигуряват по-добра гледка от останалите. 

От 15 до 22 април отбелязваме Международната седмица на тъмното небе. По този повод ви представяме 5 от най-добрите места за наблюдение на звезди в света:

Юта и Аризона, югозападната част на САЩ

Ако има един регион в света, в който нощното небе е най-красиво, това е Южна Юта и Аризона. Всъщност тези два щата продължават да се състезават кой от тях има повече сертифицирани от IDA места за тъмно небе. (При последното преброяване, Юта има най-високата концентрация от където и да е по света.)

В рамките на тази обширна област има няколко страхотни места за посещение за гледане на звезди. За вдъхновение човек може да планира пътуване до всичките пет национални парка на Юта – „Могъщите 5“ на Юта – всички те предлагат невероятни гледки. Можете да посетите също Националния парк Гранд Каньон в Аризона, където гигантските геоложки образувания съперничат на звездите по своята експанзивност.

Природен резерват Намибранд, Намибия

Някои от най-добрите места в света за наблюдение на звездите са далеч от тълпите и свързаното с тях светлинно замърсяване. Животът е суров в пустинията и това намалява човешкото развитие и светлинното замърсяване. Едно такова място е природният резерват Намибранд в Намибия.

Природният резерват Намибранд е създаден през 1984 г. от J.A. Брюкнер, успешен бизнесмен, който започва да придобива земеделска земя в националния парк Намиб-Науклуфт. Работейки с други собственици на ферми, той успешно подава петиция земята да бъде превърната в природен резерват. Днес над 215 000 хектара намибийска пустиня и савана са защитени в един от най-големите частни резервати в региона.

През 2012 г. природният резерват Намибранд беше признат и сертифициран като резерват на тъмното небе; в рамките на резервата се изисква цялото туристическо и бизнес строителство да се съобразява с осветление с ниско замърсяване, за да се гарантира, че небето над Намибранд ще остане тъмно и няма да бъде засегнато от светлинното замърсяване.

Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, Нова Зеландия

В ранните дни на човешката история нощното небе е било централен персонаж в културните предания и системи от вярвания. Преди изкуствената светлина и електричеството, звездите били основното шоу, достъпно за всички всяка вечер, а историите за звезди, съзвездия и други астрономически явления са почти толкова много, колкото и самите звезди. Това важи особено за маорите от Нова Зеландия, които не само имали сериозни познания за нощното небе, но и използвали звездите за навигация около островите на Нова Зеландия.

Нова Зеландия отдавна е рай за астрономите и все повече за астротуристите. Резерватът Aoraki Mackenzie Dark Sky, разположен в сърцето на Южния остров на Нова Зеландия, е едно от най-добрите места в страната за гледане на нощното небе. Състои се от център за посетители на националния парк Aoraki/Mt Cook и басейна Mackenzie, резерватът Dark Sky е сертифициран през 2012 г.

Любителите на звездите трябва да планират посещение на обсерваторията Маунт Джон, която предлага обиколки и наблюдение през многото телескопи на съоръженията. Туровете трябва да се резервират предварително. 

Дивият Атлантически път, Ирландия

Повечето посетители пътуват по западния див атлантически път на Ирландия – туристически маршрут, определен през 2014 г., за да насърчи посетителите да пътуват отвъд популярните места като Дъблин и Корк. Но маршрутът също бързо се превръща в чудесен регион за наблюдение на звезди, благодарение на усилията на местните общности.

Резерват Dark Sky на окръг Кери, разположен на полуостров Кери в югозападна Ирландия, получава своето наименование през 2014 г. Районът е добре защитен от светлинно замърсяване, благодарение на планините Кери и посетителите могат да гледат над Атлантическия океан към огромното морско пространство и звезди. По подобен начин Националният парк Ballycroy и Wild Nephin Wilderness предлагат на посетителите невероятно качество на тъмното небе по-нагоре по западното ирландско крайбрежие в графство Майо. 

Ако планирате пътуване, имайте предвид, че Ирландия има влажни месеци, когато е по-вероятно небето да е облачно, така че избягвайте този период. 

Вади Рум, Йордания

Вади Рум понякога се нарича и „Долината на луната“. Станали известни със своите неземни пейзажи във филми като Прометей, Междузвездни войни: Rogue One и Марсианецът, извисяващите се червени скални образувания на Вади Рум са очарователни за изследване през деня – и предлагат защита от всякакви далечни светлинни замърсявания, след като слънцето залезе.

Гледането на звездите във Вади Рум е спиращо дъха изживяване и подобно на природния резерват Намибранд и резервата Тъмно небе Аораки Макензи ни напомня как нашите предци са се наслаждавали на нощното небе в продължение на хилядолетия, преди светлинното замърсяване да започне да се появява.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин