4 причини да посетите Сплит, Хърватия - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Автор: Peika.bg
4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Снимка: pixabay

Разположен до искрящото Адриатическо море, Сплит предлага неустоима смесица от история, фина храна и неудържим дух. Ето защо трябва да го посетите при първа възможност.

Но нека ви примамим още малко и да ви изтъкнем поне 4 причини да посетите Сплит. А ето ги и тях:

1. Древните алеи на Двореца на Диоклециан

4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Снимка: pixabay

Разположен до искрящото пристанище на Сплит, с подплатената с палми Рива алея по южната му фасада, Дворецът на Диоклетиан представлява едни от най-впечатляващите римски руини на планетата. Построен от ослепително бял камък на близкия остров Брач, той служи по първоначалното си военно предназначение в продължение на десет години. През вековете са добавяни и премахвани различни елементи, което превръща тесните улички около него в урок по архитектурна история.

Най-омагьосващата част на двореца обаче е, че е жив: дом на над 3000 души, куп апартаменти, кафенета, барове, ресторанти и магазини, както и средновековни църкви и римски руини. Да седнеш в един от баровете на „Народни площад“, „Площада на хората“,  е истинска наслада. 

2. Кафето

4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Снимка: pixabay

Хърватското кафе е силно и ароматно, с италиански стил, но по балкански. Да държиш в ръцете си чаша от тази напитка, докато разговаряш с приятели е ежедневен ритуал. Винаги се сервира с чаша вода. 

Спирането за кафе е сравнително евтин начин за попиване на някои от най-известните акценти в града. За истинска почерпка опитайте Луксорс, където можете да седнете на възглавнички в сянката на древни колони в Перистела. 

Ако цената е малко висока (£ 3,20) това е най-скъпото кафе в града, насочете се към близките пазари, където кафето ще ви струва доста по-малко. Или надолу към плажа Bacvice, където местните жители седят под слънчевите нюанси и гледат към Brać. Цената на кафето пада, колкото повече се отдалечите от центъра. 

3. Футболът

4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Снимка: pixabay

Хората от Сплит живеят и дишат за своя футболен отбор, могъщият Хайдук Сплит. Ще видите стенописи в целия град, както и шапки и шалове за продажба на всяка сергия за сувенири. Разговаряйки с някой местен, няма да мине много време преди разговора да се обърне към подвизите на любимите му футболисти. Екипът символизира духа на града. 

Билетите за мачове на Stadion Poljud са изключително евтини. Оставете време за cevapi (вид кебап) и бира, наблюдавайки как групите възрастни и деца пристигат - всички те изгарят от вълнение. Това наистина е семейна традиция.

4. Градският плаж

4 причини да посетите Сплит, Хърватия
Снимка: pixabay

Отсечката на бреговата ивица от парк Поморака към Лучица Зента е като игрална площадка и истинско забавление на Сплит. Колекция от алеи, заливи, пясъчни и каменисти плажове, до него се стига лесно от пристанището. Всъщност много пътешественици идват тук, докато чакат ферибота си.

Отсечката, която е най-близо до града, е най-развитата, с много барове и ресторанти и дори кино. Можете да се гмурнете направо в кристалните води, направо от крайбрежната алея или да преминете към някой от малките плажове.

За по-автентичен поглед върху местния живот продължете да се разхождате отвъд Овчица до яхтеното пристанище в Лучица Зента. Тук ще намерите мъже, които играят мачове по хандбал, старци споделят бира, както и майки, разхождат бебетата си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин