5-те най-добри обсерватории и планетариуми във Великобритания за наблюдаване на звездите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те най-добри обсерватории и планетариуми във Великобритания за наблюдаване на звездите
Автор: Александра Любова
5-те най-добри обсерватории и планетариуми във Великобритания за наблюдаване на звездите

Възползвайте се максимално от тъмното и ясно небе, като поставите телескопа си на едно от най-добрите места за изучаване на звездите във Великобритания. Прегърнете разговорите за космоса, курсове за фотография, съзвездия и тайните криещи се в тъмното небе...

Най-доброто време за изучаване на звездите започва през есента, когато тъмните нощи стават по-дълги. Да, нощите може да са по-студени и няма гаранция за ясно небе, но пък въпросите какво крие то биха пробудили интереса почти на всеки.

Разположени в отдалечени райони с едни от най-тъмните небеса на Обединеното кралство, тези пет обсерватории предлагат звездни вечери, разговори за астрономия, уроци по фотография на нощно небе и дори къри вечер - давайки шанс на астрономите-аматьори да научат за Космоса и да се докоснат до професионални телескопи. 

Ето 5-те най-добри обсерватории във Великобритания

1. Шотландска обсерватория "Тъмно небе", Айшир

67337

Разположен в един от двата международни парка на "Тъмно небе" на Обединеното кралство - райони с най-високо ниво на защита от светлинно замърсяване. До тази обсерватория се достига по каменист и труднодостъпен път.

Основна информация: Обсерваторията провежда вечерни занимания за малки групи от сряда до събота. 1,5 часовите сесии започват между 20 и 21 ч. И включват презентация, наблюдение с телескоп и гледане на звездите, ако небето е ясно. Цените са 16 £ за възрастен, 10 £ за дете.

2. Обсерватория Килдер, Нортумбърланд

67339

Килдерската обсерватория се намира в най-големия международен парк на "Тъмно небе" в Обединеното кралство, в дълбините на Килдер Форест, близо до шотландската граница.

Обсерваторията предлага наблюдение на звездите с гид, уроци по фотография, образователни беседи по теми като космология и гравитация, както и тематични сесии като „Нощта на Аврора“, където ако имате късмет можете да видите Северното сияние.

Основна информация: Сесиите се провеждат през нощта, започвайки в различно време между 17:30 ч. и 23:45 ч. Цените варират от £ 15 до £ 44 за възрастни, £ 8 до £ 40 за деца. 

3. Център за космическа охрана, Пауси

67341

Разположен в близост до Welsh Marches, Центърът за космическа охрана е специализиран в изследване на близки земни обекти, като астероиди и комети, и оценка на риска от сблъсък със Земята.

Основна информация: Центърът провежда частни вечерни обиколки от сряда до неделя през зимните месеци. Започвайки около 19:00 до 19:30 ч. Сесиите включват 1,5 часова обиколка на центъра, последвана от гледане на звездите с телескоп толкова дълго, колкото можете да издържите на студа! Има минимална такса за група от 48 британски лири.

4. Островен планетариум, остров Уайт

67340

Планетариумът на острова близо до Ярмут предлага цели звездни уикенди. Датите се планират около новолунието, когато небето е най-тъмно.

Основна информация: Обиколките се провеждат от петък вечер до неделя обедно време,  за групи от шест до 15 души  и включват две нощи наблюдение на звездите, разговори за звезди и слънце и наблюдение на слънцето чрез слънчев телескоп. Обиколките през уикенда струват £ 75 на човек.

5. Научен център на обсерваторията, Източен Съсекс

67338

Разположен на половин час път от Хейстингс, Научният център на обсерваторията е бил дом на Кралската обсерватория. Сега той е известен с курсове за фотография на  нощно небе и тематични вечери, като например „Комети и Къри“ нощ и „Коледни песни от звездна светлина“.

Основна информация: Центърът провежда двумесечни отворени вечери (не се изисква резервация) от 18:30 до 23:30, където можете да наблюдавате звездите и ако небето не е ясно, да слушате за тях. Откритите вечери струват £ 9,65 за възрастен, £ 7,45 за дете. Тематичните нощи са на цена около £ 35

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин