5 ястия, които непременно да опитате в Испания - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 ястия, които непременно да опитате в Испания
Автор: Евелина Миленова

Испания е разположена на кръстопът между Европа и Азия, Средиземно море и Атлантическия океан. Днешните територии на страната са били под влиянието на много култури, всяка от които е допринесла с нещо за традиционната испанска кухня.

Маслините, зехтинът и виното са наследство от римляните, използването на месо и риба – от келтите, а от арабите – медът, бадемите, цитрусовите плодове и подправки като кимион и шафран. Испанските експедиции от времето на Великите географски открития допълнително обогатяват местната кухня с продукти от Новия свят – домати, картофи, царевица, чушки и шоколад. Постепенно тези храни стават неизменна част от испанските ястия.

Съвременната испанска кухня е много вкусна и разнообразна. Но има няколко традиционни ястия, които непременно трябва да опитате на испанска територия.

Паеля във Валенсия

Един популярен градски мит гласи, че валенсианският микс от ориз, зеленчуци, месо и морски дарове е създаден от мъж, който искал да изненада своята възлюбена с домашно приготвена вечеря. Когато се прибрал, той осъзнал, че има само остатъци от различни продукти. Набързо направил ястие с наличното в хладилника и посрещнал своята дама с него. Така се родило името паеля от испанското „para ella”, което означа „за нея“.

31290

Истинската история за създаването на това популярно ястие далеч не е толкова романтична. След пищните банкети на мавърските крале, техните слуги събирали остатъците от храна и ги носели вкъщи. Името на ястието идва от латинското наименование на тиганите, в които се приготвял миксът.

Според региона, в който се намирате, паелята има много разновидности. Тя може да бъде вегетарианска или да включва месни продукти и морски дарове като: заешко, пилешко, колбас чоризо, охлюви, скариди, миди, омари, раци. Задължително е използването на лук, чесън и шафран за по-богат вкус. На какъвто и микс да се спрете, паеля валенсиана няма да ви разочарова.

Тортиля в Памплона

Всяка година Памплона събира множество туристи от близки и далечни места за годишния фестивал Сан Фермин. Празненствата са известни с прочутото бягане от шест яростни бика по калдъръмените улици на града. Фестивалът е изключително популярен, но далеч по-малко известен от вкусната тортлия де пататас, с която Памплона се слави.

31289

Ястието е използвано през 19-и век като простичък, евтин и лесен начин да се изхранва испанската армия. Картофеният омлет е разпространен в барове из цялата страна. Някои прочути готвачи са разработили по-сложни ястия, вдъхновени от испанската тортиля. Но оригиналът остава класика, която задължително трябва да опитате.

Гаспачо в Андалусия

Гаспачо е студената доматена супа от Андалусия, най-южният регион в Испания. Първоначално кремообразната супа включвала хляб, зехтин, оцет и чесън. В различните части на областта имало вариации с местни зеленчуци или бадеми. Когато Колумб донесъл краставици, домати и чушки от своите пътувания, ястието добило днешния си вид.

31292

Популярен испански рефрен гласи: „Никога не можеш да изядеш твърде много гаспачо“. Опитайте вкусната супа и несъмнено ще се съгласите!

Пинчос в Страната на баските

Вероятно сте чували за тапас – малки порции храна, които обикновено „придружават“ напитката ви в типичните испански барове. В миналото хората използвали парче хляб и хамон, за да пазят напитката си от прах и насекоми. Днес тапас не са толкова практични, но се предлагат в изключително разнообразие и са изненадващо апетитни.

31287

Пинчос. Снимка: Евелина Евлогиева

Какво са пинчос? Същото като тапас, но по-вкусно, защото са от  Страната на баските (Северна Испания). Областта се слави с отлична храна най-вече заради висококачествените продукти, които се произвеждат тук. В региона се отглеждат разнообразни зеленчуци, развити са риболовът и животновъдството. Сан Себастиан е един от най-туристическите градове в тази част на страната. Градът е буквално отрупан с пинчос барове, всеки от които предлага главозамайващо разнообразие.

Понички в Сан Себастиан

Баските обичат да казват, че където и да се озовете в Сан Себастиан, в който и да е бар или ресторант – ще попаднете на вкусна храна. Уверих се, че това е напълно вярно, когато закупих понички от една малка пекарна в новата част на града. Не мога да препоръчам пекарната, защото я избрах произволно. Но мога да препоръчам поничките – прясно изпечени и потопени в много шоколад. Оттогава не съм яла понички, защото стандартите ми за понички се промениха. Каквато и да е любимата ви храна – поръчайте си я в Сан Себастиан. Има голяма вероятност да я преоткриете.

Това е и най-подходящото място за вас и ако сте привърженик на гурме кухнята. През 2012 г. градът е обявен за най-добрия гастрономичен курорт в света! От общо 7 ресторанта в цяла Испания, които имат 3 звезди Мишелин (най-високото отличие за изискани ресторанти), три са в Сан Себастиан.

Испанската кухня е цветна и многообразна. Обмислете възможността за гастрономично пътешествие из 17-те региона на страната. Всеки от тях ще ви изненада с различни изкушения. Не изпускайте възможността да опитате – топъл шоколад с чурос, ако сте в Мадрид (chocolate con churros), риба на грил в Марбейя, хамон иберико в Теруел, сирене манчего в региона Ла Манча или крем Каталана в Барселона.

31291

Чурос

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин