6 капана за туристи, за които да внимавате - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 капана за туристи, за които да внимавате
Автор: Peika.bg
6 капана за туристи, за които да внимавате

Всички знаем, че туристите сравнително лесно могат да станат жертва на измамници.

В редовете по-долу сме ви подготвили за какво трябва да внимавате, когато пътувате, за да минимизирате рисковете от измами.

1. Гадателките

В много страни по света ще срещнете разни гадателки, които ви обещават да ви разкрият бъдещето, да ви направят магия за пари или любов или да развалят някакво проклятие. Не само ще ви поискат пари за услугата, но е много вероятно и да ви ограбят, докато са ви отнели вниманието с някой „магически ритуал”.

2. Такситата

Ако искате да ползвате такси от летището до хотела ви, задължително извикайте по телефона такси от голяма компания, чиито тарифи са ясни и прозрачни. Ако не знаете на кого да се обадите и никой наоколо не може да ви помогне, по-добре ползвайте обществения транспорт. Частните таксита почти винаги ви взимат повече пари или нарочно ви прекарват по най-дългите маршрути.

3. Рестото и чуждата валута

Когато отивате на екскурзия в другата страна, е добре да познавате курса на местната валута и как изглежда тя. Нерядко продавачи и хотелиери ще ви предложат да заплатите по-висока сума в евро, отколкото бихте платили в местна валута, затова е хубаво да сте обменили пари предварително. Освен това внимавайте с рестото, недоброжелателни продавачи могат дори да ви върнат стара валута и вие изобщо да не разберете.

4. Продажба на неофициални билети

Ако си купите билети за театър, концерт или музей от уличен продавач, е голяма вероятността те да се окажат фалшиви. Дори билетите да са истински, най-вероятно ще платите по-висока цена от реалната им стойност. Винаги си купувайте билети от официални места за продажба на билети или от сайта на компанията. Същото се отнася и за самолетните билети – ако някой онлайн ви предлага изгодно да си купите самолетен билет от него, със сигурност има нещо съмнително.

5. Наемането на квартира

Някои хора предпочитат да наемат апартамент от местен вместо да спят на хотел. В някои случаи собственикът на имота ще ви накара да платите допълнително, защото сте повредили някоя мебел, която още от преди е имала този дефект. За да избегнете такива неприятности, може да резервирате апартамент през сигурна агенция или да сключите предварителен договор с наемодателя, в който да са описани вече съществуващите щети.

6. Да услужите с телефона си

При тази ситуации много уплашен и разтревожен човек се приближава до вас и ви моли да се обади от вашия телефон, защото е изгубил своя или са го обрали. Най-вероятно такова обаждане ще ви струва цяло състояние. Измамникът ще се обади на тарифен телефон и ще заплатите един куп пари за обаждането. Ако става дума за „кражба”, предложете на измамника да се обадите в полицията от негово име, това най-вероятно ще го стресне или ще го накара да оттегли молбата си. Във всеки случай – не давайте телефона си на непознати, дори да ви се струват искрени. А ако все още не сте решили къде да бъде следващата ви почивка, не пропускайте да се възползвате от най-изгодните оферти още сега!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин