7 интересни европейски града, които започват с буквата Е - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 7 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата Е, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни.

Елена, България – красив град с още по-красиво име. Елена се намира в Балкана, близо до Велико Търново. В града са запазени много възрожденски къщи, освен това районът около него е прекрасен за разходки в прохладната гора. Местата, които си заслужава да посетите в града са музеят по палеонтология и целият етнографски комплекс към него, както и красивата църква, която се намира в същия този комплекс. Един от основните символи на град Елена е Даскалоливницата – първото класно училище в България. Построено е през 1844 г. от Иван Момчилов и сградата е част от герба на града. Един от най-видните възпитаници на това училище е Петко Рачов Славейков, като именно той дава това интересно име, което буквално означава „място за леене на даскали“. Мястото е и част от 100-те национални туристически обекта на България. Друга сграда, която е намерила своето място в герба на Елена е часовниковата кула. Тя е построена през 1812 г. и мястото не е избрано случайно, тъй като се смята, че именно там ще се вижда и чува от всяка точка на града.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Снимка: Елена Исаева

 

7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Снимка: Елена Исаева
7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Снимка: Елена Исаева

Единбург, Шотландия шотландската столица впечатлява със своята интересна готическа архитектура, оживени улици и дружелюбни хора. Любопитен факт за Единбург е, че той е обявен за град на литературата към ЮНЕСКО. Тук е пълно с библиотеки и книжарници, като дори има библиотека само за поезия. Разбира се, най-посещаваната атракция в града, а и в цяла Шотландия е замъкът на Единбург. Той е построен на висок хълм, изграден от вулканични скали. Мястото е избрано много стратегически, тъй като от там се вижда целият град. Друго задължително нещо, което трябва да изпитате в шотландската столица е тур из най-известните места за продажба на уиски. Дори се предлагат такива екскурзии из града, по време на които освен да дегустирате от огнената напитка, може да видите специфичните методи и процеси, чрез които се приготвя. Други интересни места в града са зоологическата и ботаническата градина и разбира се самият град, който е един своеобразен музей на открито.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Снимка: pixabay.com

Ещорил, Португалия това очарователно морско градче е разположено само на 20 км от Лисабон. Едно от най-интересните места, освен красивите плажни ивици разбира се, е фарът. Той е разположен на живописна отвесна скала на нос Кабо да Рока. Скалата е висока впечатляващите 140 метра. В Ещорил се намира и най-голямото казино в Европа. Градът е оживен и в същото време чудесен за почивка. Разстоянията са малки между градовете и винаги може да посетите за 1 ден, например Лисабон, макар, че за там препоръчвам да отделите повече време.

Есен, Германия красивият немски град е разположен на река Рур, която със своите извивки и меандри придава един невероятен облик на града. В южната му част се намира замъкът Алтебург, който се смята, че датира още от 1 в.пр.н.е. Любопитен факт е, че именно в Есен се основава компанията Кока Кола през 1903 г. Градът е и нейно седалище чак до 2003 г. Градчето има типична немска провинциална архитектура, която е просто наслада за сетивата.

Едеса, Гърция още го наричат градът на водите и водопадите. В миналото този град е бил на територията на България и името му е било Воден. Сегашното му име също произлиза от дума за вода, но на фригийски език. Едно от най-интересните места за посещение в Едеса е паркът с двата големи водопада, които са наистина впечатляващи за всички туристи. Градчето може да бъде посетено за половин-един ден.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Е
Снимка: pixabay.com

Евора, Португалия още един португалски град, който си заслужава да посетите.Не случайно го наричат историческата съкровищница на Португалия. Евора е един музей на открито, в който на всяка крачка може да се насладите на прекрасна архитектура от Португалския златен век. Поради палитрата си от интересни архитектурни сгради и паметници и богатата си история, градът попада под егидата на ЮНЕСКО.

Еспоо, Финландия това е вторият по големина град във Финландия. Близостта му до столицата Хелзинки го прави чудесна дестинация за еднодневна екскурзия. Градът има младежки дух и много арт атмосфера. Множеството островчета около брега го правят още по-очарователен за посетителите си. Интересна е сградата на катедралата на Еспоо, която се твърди, че е на цели 5 века. Тъй като градът се води място на изкуствата има множество музеи, които си заслужава да видите, като например музея на модерното изкуство.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин