7 интересни европейски града, които започват с буквата Н - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Автор: Елена Исаева

В поредица от статии ще ви представя една малко по-различна класация, а именно 7 европейски града, които може да посетите, подредени по азбучен ред. Разбира се, това е малка част на красивите градове в Европа, които започват с буквата Н, но нека статията ви вдъхнови да потърсите още подобни, както и по-подробна информация и за по-долу споменатите.


Несебър

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

Несебър, България е един прекрасен български град, който се намира на брега на Черно море. Старата част на града е разположена на малък полуостров, това е древният град Месамбрия Понтика, по- късно наречен Несебър и обявен за архитектурен и археологически резерват под егидата на Юнеско. Той е един от най- древните в Европа, възникнал преди около 3200 години. В старата част на града са запазени ценни исторически и културни паметници, 23 църкви от раннохристиянска базилика до куполна византийска църква.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

С наличните географски дадености - прекрасни плажове, близостта до град Бургас, където има и летище, Несебър винаги е интересна дестинация. Градът предразполага към романтика с тесните си павирани улички, малки магазинчета за сувенири, приятни заведения. Неслучайно много двойки решават имено тук да се врекат във вярност един на друг.

 

Ница

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

Ница, Франция - френско бижу, лежерно разположено на небезизвестната френска ривиера или така наречен Лазурен бряг. Разходете се по крайбрежната алея PromenadedesАnglais, от която се откриват спиращи дъха гледки към тюркоазените води на Средиземно море.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

 

В Ница има богато разнообразие на исторически забележителности, изобилие от интересни сгради и хотели в стил итлиански барок. Отидете в старата част на града и се гмурнете в историята - разгледайте римските постройки, руската църква, базиликата „ Нотр Дам“, многообразието от интересни музеи и църкви. Покачете се на хълма над града, където се намира замъкът. От него се разкрива невероятна панорамна гледка към Средиземно море и към Алпите. Непремено вкусете от ароматните френски кроасани, за да почувствате типичния френски дух.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

Никозия

Никозия, Кипър градът на две религии, разделен исторически и юридически на две- като столица на Република Кипър и на частично признатата севернокипърска турска република. През средата на града преминава така наречената зелена граница, обрасла със зеленина, която е неутрална територия. 

Подходящи сезони за посещение на този град с интересна архитектура са пролетта и есента, както и зимата. През лятото тук е много влажно и горещо.

За да се премине от едната в другата територия на града е необходимо да покажете своите лични документи на пешеходния граничен пункт.

В която и част да се намирате ще се чувствате уютно и приятно сред малките кокетни заведения, сгушени в тесни улички, от които се носят аромати на вкусотийки, примамвайки ви да ги опитате.

Неапол

Неапол, Италия - типичен южноиталиански град, разположен край Неаполитанския залив, в подножието на вулкана Везувий. Този толкова контрастен и живописен град е основан от гръцки колонизатори, попадал е под чуждестранни владения. Днес е главен административен център на област Кампания и трети по население в Италия след Рим и Милано. Това е град, в който или ще се влюбите и ще искате отново да се върнете, или ще намразите завинаги. Изключително мръсен, шумен, с безкрайни задръствания, гета. Но пък си струва да се разходите по малките тесни улички, под опънатите простори от една сграда до друга, да опитате типичната неаполитанска кухня с пресни сезонни продукти, или да хапнете небезизвестната пица „Маргарита“, носеща името на създателката си Маргарита Савойска и станала символ на града, както и да послушате неаполитанска музика.

Неапол ще ви очарова с изобилието на великолепни вили, исторически и културни паметници. Най - известни сред тях са замъкът Нуово, катедралата, Кралският дворец.

В близост до Неапол се намират античните римски градове Помпей и Херкулан, затрупани в далечната 79 г. при избухването на вулканът Везувий.

 

Ното

Ното, Италия - да преминем с ферибота през Месинския проток още малко на юг, където ни очаква едно очарователно бароково градче, включено през 2002 г. под закрилата на Юнеско. Със своята чистота и златистожълти дворци, градът ни отвежда в една невероятна спокойна и приказна атмосфера.

7 интересни европейски града, които започват с буквата Н
Снимка: Елена Исаева

За съжаление е бил почти изцяло разрушен от земетресението през 1693 г. Жителите му решават да го възстановят като изместват на няколко километра местоположението му. Днес Ното се дели на две части - старинна барокова и нова по - модерна част.

Разходете се привечер из уличките на града, когато слънцето залязвайки щедро огрява красивите барокови сгради със светлина и му придава още повече романтика. Друго интересно културно събитие е празникът на цветята. Тук се произвежда и едно от най- известните сицилиански вина - Неро Д‘авола.

 

Нотингам

Нотингам, Англия - разположен в източна средна Англия, построен върху блатисти местности и някогашни гори, градът има голямо разнообразие от исторически забележителности, паркове и места с откриващи се невероятни гледки.

Ако решите да посетите мястото на Робин Худ, непременно направете обиколка на града, за да се потопите в духа на живот на едноимения герой или отидете до замъка Нотингам, в който е съхранена богата средновековна и съвременна британска колекция на изкуството. От самия замък ще се насладите на панорамен изглед към града. Също така можете да посетите Нотингамската катедрала, или търговския център „Летящ кон“, който има интересна аркада, разположена в центъра на града.

Нюрнберг

Нюрнберг, Германия - известен с процесите срещу военните престъпници и държавни лица по време на Втората световна война и Холокоста, провеждани от 1945 г. до 1949 г., днес Нюрнберг е един тих и спокоен град с около 500 хиляди души население, отстоящ на около 170 км. от Мюнхен. Той е един от най- значимите исторически градове на Германия, някогашен шедьовър на среднвековието, но за съжаление има мнохо малко факти, доказващи неговото великолепие и разкош. През 15 и 16 век е бил център на германския Ренесанс и готика. Със своите шедьоври Нюрнберг привлича хиляди туристи.

Нюрнберг, подобно на Дрезден е бил нападнат и разрушен само за една нощ на 2 януари 1945 г. от 525 британски бомбардировачи. Градът е сринат и опустошен.  От малкото останали исторически и архитектурни обекти интересни за посещение са църквата Frauenkirche, бялата крепостна кула, църквата Св. Елисавета и разбира се не на последно място замъкът Нюрнберг.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин