7 интересни факта за Ница - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 интересни факта за Ница
Автор: Peika.bg
7 интересни факта за Ница

Столицата на Френската Ривиера и петият по големина град във Франция - Ница е магнит за туристите от векове. Това е олицетворение на слънчевата изтънченост, от архитектурата в стил belle-époque до спиращата дъха крайбрежна алея. 

Ница е обичана от всички - от кралица Виктория до Елтън Джон, но в града има нещо повече от добър външен вид. Не ни вярвате? От каноничните будилници до италианските корени, ние се обзалагаме, че не сте чували някои от тези интересни факти за Ница преди.

Интересни факти за Ница:

1. Ница първоначално е била Никея

Ница е кръстена на гръцката богиня Нике, която олицетворява победата. Древногръцките моряци основават колонии по френското крайбрежие, като Марсилия. Смята се, че в някакъв момент те се бият срещу съседните Лигури и са победили. За да отбележат победата си, те основали нов град и го кръстили на богинята на победата - Никея.

2. Заливът получава името си от чудо от 3-ти век

Заливът на Ница се нарича още "Заливът на ангелите" заради чудото, станало през 3 век. Според историята млада християнка била арестувана, измъчвана и обезглавена в Палестина, защото вярвала в един бог. Тялото й е изпратено в морето и ангели го отвели до залива на Ница. Мъченикът става известен като Свети Репарат, покровител на емблематичната катедрала в Ница.

7 интересни факта за Ница
Снимка: pixabay

3. Ница става френски град чак през 19 век

Основан е през 5 век пр.н.е. от гърците като търговски център под името Никея, а след три столетия е завладян от римляните. И до днес са съхранени римски терми и арени. През 11 век Ница се присъединява към княжество Прованс, през 14 век – към Савоя, в началото на 19 век – към Пиемонт и Сардиния, и едва от 1860 г. се води като град във Франция.

4. Изстрел подсеща за обяд?

Ако сте посещавали Ница, може би си спомняте, че сте чували топовен изстрел всеки ден по обяд. Традицията датира от 1860 г. Според местните предания сър Томас Ковънтри и съпругата му често посещавали Ница за ваканциите си. Толкова му писнало жена му да закъснява за обяд, че помолил кмета да стреля по обяд, за да й напомня за времето. Традицията все още е жива. Очевидно той е използвал същата система във величествения си дом в Шотландия.

7 интересни факта за Ница

5. Хората ходели в Ница през зимата, а не през лятото

Ница е горещо място за почивка повече от 400 000 години. Но до 30-те години на миналия век богатите посетители се стичат тук през зимата, а не през лятото. Аристократите и европейските елити биха прекарали няколко месеца тук между ноември и февруари, за да се насладят на по-мекия климат и екзотичните растения. На един етап лекарите предписвали зимно пътуване до Ница като лек за туберкулоза. Ница е един от най-старите зимни курорти в света и е особено популярен сред англичаните. Всъщност Promenade des Anglais, тази емблематична крайбрежна алея от 7 километра носи името си от първите си богати английски посетители през 18 век.

6. Замъкът в Ница намира своя тъжен край през 1706 г

Ница е имала красив замък до 1706 г., когато младият Луи XIV успява да завладее първия си замък. Той хвърля гюле над крепостните стени, то пада в склада за боеприпаси и взривява половината сграда, предлагайки на армията лесен достъп за нахлуване.

За да се спаси от повторение на начинанието, той наредил да разрушат замъка и крепостта камък по камък. Много от тези камъни сега павират Promenade des Anglais.

7. Летищата с най-невероятната гледка

Летище "Nice Côte d'Azur", известно още като «Nice-Côte d'Azur», е сред световните десет летищата с най-невероятната гледка по време на излитане и кацане. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин