7 локации от любимите ви книги - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 локации от любимите ви книги
Автор: Стефан Стефанов
7 локации от любимите ви книги
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяко място носи свой собствен дух, който бива пречупен през погледа на писателя и се запечатва в съответната книга, за да достигне най-накрая при четящите.

Често се случва човек да си мисли, че познава дадено място от творбите на някой писател и понякога да се чуди какво ли би било, ако отиде там да провери с очите си дали ще почувства това, което е почувствал в книгите. Призоваваме ви да проверите сами, след като разберетe кои са локациите на 7 от най-добрите книги на всички времена.

1. "Спасителят в ръжта"

Дж. Д. Селинджър

17998

Книгата: „Спасителят в ръжта“ е издадена през 1951 г. и веднага печели скандална слава, заради сюжета и неприемливия за тогава език. Въпреки това книгата се превръща в абсолютен бестселър, преведен на почти всички езици и продаден в над 65 милиона екземпляра до този момент. Днес „Спасителят в ръжта“ се счита за еталон на литература, посветена на тийнейджърския бунт и сблъсъка между поколенията.

Локацията: Действието на книгата се развива в следвоенния Ню Йорк и особено Манхатън. По онова време Манхатън е бил финансов и търговски център, а през нощта - сцена на богат нощен живот. Основните локации оттам в книгата са Гранд Сентръл Стейшън, Бродуей, Рокфелер Сентър, Сентрал парк.

2. "Сто години самота"

Габриел Гарсия Маркес

32560

Стената на Маркес в Аракатака

Книгата: „Сто години самота“ е издадена през 1967 г. и постепенно се превръща в един от водещите романи на 20 век, както и в един от флагманите на стила магически реализъм. Книгата проследява историята на семейство Буендия, чийто родоначалник е поставил началото на селището Макондо.

Локация: Счита се, че Маркес е описал Макондо, вдъхновен от собственото си родно място – Аракатака в Колумбия. Речното градче е горещо място, където се отглеждат основно банани, а магията дебне иззад прашните ъгли. Или поне така го е почувствал писателят. Днес домът му и църквата, където е бил кръстен, са основни туристически атракции, а Аракатака все още пази духа на книгата.

3. Гордост и предразсъдъци""

Джейн Остин

32568

Книгата: „Гордост и предразсъдъци“ е написана в периода 1796-1797 г. под заглавие „Първи впечатления“, но е публикувана с окончателното си име през 1813 г. Сюжетът за класовите предрасъдъци в английското общество през 19-и век и гордостта, която пречи на любовта, остава абсолютна класика и до ден-днешен.

Локацията: Дербишър е английско графство, което е толкова живописно, че се е превърнало в предпочитана локация на множество книги, филми и телевизионни продукции. Дербишър е декор за историята в „Гордост и предразсъдъци“, а според нейният автор Джейн Остин „няма по-хубава земя в Англия от Дербишър“.

4. "Граф Монте Кристо"

Александър Дюма

24676

Старото пристанище на Марсилия

Книгата: „Граф Монте Кристо“ е един от най-известните приключенски романи на всички времена. Книгата е завършена през 1844 г. и съдържа всички елементи на стила – любов, отмъщение, възмездие, лоялност, приятелство, предателства.

Локациите: Френският средиземноморски град Марсилия е основно място на действието в „Граф Монте Кристо“. Той е родно място на главния герой Едмон Дантес и това не е случайно. В началото на 19-и век градът е бил много силна военна база и основно пристанище, както и богат търговски център. На това място са се събирали хора от всякакви прослойки - търговци, войници, авантюристи, измамници отвсякъде със своите стоки, номера и стремежи. Въобще, идеална обстановка за роман.

Замъкът Иф, където Дантес е затворник 14 години, е известен затвор на остров в средата на Средиземно море, който може да бъде посетен и днес. 

Островът със съкровището на абат Фариа е измислен, въпреки че действително има остров Монтекристо между Корсика и Италия

5. "За кого бие камбаната"

Ърнест Хемингуей

32570

Книгата: Хемингуей публикува творбата през 1940 г. като тя описва по художествен начин впечатленията му от Испанската гражданска война, на която става свидетел като журналист.

Локацията: Историята на Хемингуей вероятно е базирана на провалена атака на републиканците срещу фашистите на Франко в Сеговия в края на май 1937 г. Тъй като градът е превзет от войниците на Франко година по-рано, сюжетът на „За кого бие камбаната“ разказва за партизански действия зад вражеските линии.

6. "Франкенщайн"

Мери Шели

32572

Остров Оркни

Книгата: За създаването на „Франкенщайн“ е отговорен един бас между Мери Шели, Пърси Шели, Лорд Байрон и Джон Полидори, които се обзалагат кой ще напише най-добрата история на ужасите. Тя излиза изпод перото на 18 - годишната Мери Шели, а за първи път е публикувана анонимно през 1818 г. Името на автора се появява едва във второто издание, публикувано във Франция през 1823 г.

Във „Франкенщайн“ Шели с изключителна прозорливост е уловила мощния тласък на на човешката цивилизация към открития в науката в началото на 19 век, засягайки темата за божественият стремеж в човека, който иска да прилича на Господ, създавайки жива материя от не-жива, както и темата за злощастната съдба и самотата на всяко същество, което по една или друга причина не пасва на представите и разбиранията на обществото.

Локациите: Шели пътува из Европа през 1814 г. и се спуска по река Рейн в Германия, спирайки в Герншим, който е на 17 километра от замъка Франкенщайн - място на алхимически експерименти два века по-рано. По-късно тя стига и до Женева, където се развива част от сюжета. По-интересен е случаят с друга локация от книгата – остров Оркни. Мери Шели никога не е ходила там и по нейно време островът не е бил описван в литературата. Зловещият пейзаж на почти безлюдния Оркни обаче е бил идеален, за да опише разклатеното емоционално състояние на главният герой Виктор Франкенщайн.

7. "По пътя"

Джек Керуак

32571

City Lights Bookstore

Книгата: Керуак започва да пише „По пътя“ в края на 40-те, но съставя целия текст за три седмици през април 1951 г. Първоначално творбата е била категорично отхвърляна от издателите и излиза чак през 1957 г., благодарение на подкрепата на Алън Гинзбърг.

Локацията: Трудно е да се проследи мястото на действие, защото то е цяла Америка. Амбицията на книгата е да представи една променяща се в ритъма на джаза Америка от следвоенния период чрез поредица от шеметни пътувания на героите из страната.

Все пак, култово място в „По пътя“ има Сан Франциско и именно този град в Калифорния на няколко пъти е основна дестинация за героите от книгата. По онова време Сан Франциско е последната граница на Америка, място на неспокоен дух на пътешественици, джазмени и артисти, град, който винаги е една крачка по-напред от другите.

Битническото движение, на което Керуак става лице с „По пътя“, на практика започва в Сан Франциско - от книжарницата Сити Лайтс Букстор (City Lights Bookstore) на Лорънс Фърлингети. Мястото се превръща в ъндърграунд мека за писатели, артисти и интелектуалци, а Фърлингети се прочува с публикациите на редица автори-битници, най-известен от които е Алън Гинзбърг. Заради издаването на неговия сборник „Вой и други поеми“ създателят на Сити Лайтс Буукстор е подведен под съдебна отговорност за разпространяване на неприлична литература, но в последствие избягва присъда.

2015-а година е добра да посетите книжарницата, защото през тази година, тя празнува своя 60-и рожден ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин