Книжарница Бартър Букс или откъде дойде Keep Calm... - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Книжарница Бартър Букс или откъде дойде Keep Calm...
Автор: Габриела Вълчева
Книжарница Бартър Букс или откъде дойде Keep Calm...
Снимка: Barter Books

Една от любимите книжарници на британците и мястото, където се заражда световната лудост по девиза „Keep Calm And Carry On”.

Дъждовен следобед в Северна Англия. Аромат на кафе и стари книги. Звукът на пръсти, плъзгащи се по хартия и отгръщащи страници. И тихото пукане на огъня в камината… Ако това ви се струва като рай – така си е, и то съвсем реален. Намира се в стара нефункционираща вече гара във викториански стил в малкото градче Аник в Англия. И е едно от най-любимите места на четящите британци.

Книжарница „Бартър Букс“ (в превод “Книги на бартер”) предлага книги втора ръка както за продажба, така и за замяна – всеки може да остави книга и да си вземе друга –на принципа на буккросинг. Тя е една от най-големите по рода си книжарници в Европа. Британците толкова я обичат, че я наричат „Британската книжарница за книги втора ръка“.

ЖП гарата, която се превърна в книжарница

Собствениците са запазили автентичния вид на сградата, освежили са я и са я подготвили за нов живот. Всяко от бившите помещения на гарата е превърнато в стая със собствено предназначение – общата чакалня е основно място за релакс и четене на спокойствие, от гишетата за билети се носи аромат на кафе, а в бюфета се продават напитки и закуски.

Меките килими и класическата музика, които са част от атмосферата на мястото, ви карат да се почувствате като у дома си. Книжарницата дори разполага с отделна детска стая, пълна с най-различни забавления за малките, докато техните родители прекарват часове сред лавиците с книги.

32183

Книгите

А самите лавици... Препълнени със стари книги, лъхащи на минало, те водят човек по тематична пътечка, маркирана с цитати на известни писатели и мини жп модел, за да отведат всеки до мястото, до което иска да стигне.

32182

Едно от най-красивите произведения тук (а те са много) е огромният стенопис, извисяващ се над основното помещение. На него са изобразени в човешки размер над 40 от най-великите писатели на всички времена, които, подобно на икони в църква, сякаш бдят над четящите по-долу.

Keep Calm And Carry On

Нещото, с което може би е най-известна книжарницата, е слогaнът “Keep Calm And Carry On”, по който светът е луднал. Замислен е като част от пропагандната политика на британците по време на Втората световна война, а дори не се е наложило да бъде използван. Останал е само като идея, затворена (и забравена) в стара книга, докато собствениците не го откриват съвсем случайно и не решават да го изложат като постер в книжарницата. Никой не е очаквал, че последиците от това ще са толкова мащабни. Оригиналът все още се пази в книжарницата и стои гордо окачен (и леко намачкан) в целия си блясък.

32185

Как да стигнете: До град Аник (Alnwick) може да стигнете с кола или по по пътя за Единбург от Лондон (А1), или от Нюкасъл към границата с Шотландия. Градчето се намира някъде по средата, а пътуването до там е прекрасно преживяване само по себе си, разкривайки едни от най-красивите гледки на британската природа. Транспортът с влак или автобус също е много удобен, тъй като Алнуик е важен търговски център за цялата североизточна част на Великобритания.

Адрес: Alnwick Station, Wagon Way Road. Повече информация на официалния сайт на книжарницата тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин