7 от най-добрите зимни швейцарски курорти - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от най-добрите зимни швейцарски курорти
Автор: Елена Исаева

Швейцария има красива природа, прекрасни планини, където можете да практикувате зимни спортове или да се разхождате в топлите летни дни. Вероятно всеки скиор си мечтае да има възможност да кара ски в някой от известните швейцарски курорти. Аз искам да ви запозная с някои от най–известните сред тях.

1.Юнгфрау е прекрасен зимен ски курорт. Тук се намира най–високата железопътна гара в Европа, достигаща до височина от 3454 м. Курортът е заобиколен от три 4 – хилядни върха, намира се в близост до глетчера Алек и има писти с обща дължина около 206 км.

7 от най-добрите зимни швейцарски курорти
Снимка: Елена Исаева

2.Цермат е може би най- известният сред швейцарските курорти и едновременно с това и целогодишно използван, като голям плюс е и близкото му нахождение до глетчер, както и до високия алпийски връх Матерхорн.

Пистите са разположени на височина от 2500 до 3900 м., а най–дългата сред тях може да се похвали със завидните 17 км. Курортът разполага с 21 писти за професионалисти, 41 за средно нареднали и 12 за начинаещи. Изградена е отлична инфраструктура, в комплекса има около 40 лифта.

Освен популярните спортове, има и различни атракции, една от които е ски сафарито. Това е един ден, изкаран в спускане по пистите на глетчера, а следобеда е отдаден на наслаждението на местната кухня в прекрасен ресторант, разположен на 3883 м. височина.

3.Сен Мориц също не отстъпва по популярност и посещаемост, привлича редица популярни личности. На два пъти курортът е бил домакин на Олимпийски зимни игри през 1928 г. и през 1948 г.

Разположението на курорта спрямо слънчевото стоене е изключително благоприятно – тук слънчевите дни са над 300 за година. Сен Мориц има около 60 съоръжения за достигане до пистите. Пистите започват на височина от 1730 м. и завършват на 3300 м. надморска височина, а общата им дължина е около 350 км.

4.Давос е друг известен курорт на Швейцария, който освен като ски–курорт е прочут и със Световния икономически форум. Давос е и най-високият град в Европа, разположен на 1560 м надморска височина. Общата дължина на пистите в курорта достига до 320 км., разполага с 34 писти за професионалисти, 46 – за среднонапреднали и 29 за начинаещи.

5.Ски курортът Гринденвалд също е разделен на три зони и разполага с писти за начинаещи, средно напреднали и експерти в областта. На територията му функционират 40 лифта. Освен за скиори, курортът е рай и за сноубордисти. Пистите са с обща дължина около 213 км. и се намират на надморска височина от 1050 м. до 2950м.

6.Енгелберг е друг изключително живописен ски курорт. Периода от началото на октомври до края на май е подходящ за практикуване на красивите зимни спортове. Ски пистите се намират на височина от 1050 м. до 3020 м. , а общата им дължина е около 82 км. На територията му има 26 лифта, с които може да достигнете до желаната писта.

7. Ски курортът Гщаад е изключително живописен и красив, намира се в кантон Берн и се слави като един от най-луксозните и елитни курорти. Ежегодно е посещаван от всеизвестни знаменитости и видни личности. Тук освен пистите има и изобилие на лускозни хотели, бутикови магазини и редица нощни заведения, предлагащи активен нощен живот.

Курортът разполага с 11 писти за професионалисти, 85 за среднонапреднали и 23 – за начинаещи.

7 от най-добрите зимни швейцарски курорти
Снимка: Елена Исаева

Ако не сте активен скиор или ако въобще не сте скиор, подарете си поне екскурзия до най-високата жп точка на Европа, за да се докоснете до красотата на това прекрасно място.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин