7 от най-красивите места за пешеходен туризъм в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 от най-красивите места за пешеходен туризъм в Европа
Автор: Peika.bg

Есента е най-красивият сезон. Листата променят цвета си и падат, създавайки красив "килим" в жълто-оранжеви цветове. Другата причина, поради която толкова се радваме на есента, е че слага край на неприятните летни жеги и имаме възможността отново да изследваме природата.

Има толкова много места в Европа, които са истински съкровища, но са достъпни само за хората, които решат да положат допълнителни усилия, за да ги достигнат.

Сега е най-доброто време от годината да извадите туристическите обувки, да хванете щеките и да посетите някои от най-красивите места за пешеходен туризъм в Европа:

Югозападното крайбрежие на Англия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ebbflowcornwall (@ebbflowcornwall)

В югозападния част на Англия, Корнуол има необичаен микроклимат, което означава, че през октомври и ноември има много повече слънчеви дни, отколкото се очаква през тези месеци в Обединеното кралство. През есента броят на туристите намалява почти до нула и има изненадващо меки дни и почти празна пътека за изследване.

Пътеката по Югозападното крайбрежие, която се простира на 630 мили, е най-дългата маркирана пътека в Англия. Започва в Майнхед (в Съмърсет), минава по крайбрежието на Ексмур, Северен Девън и Корнуол, преди да пресече устието на река Тамар, където влиза в Девън и пресича част от Дорсет, преди да завърши в пристанището на Пул.

Маршрутът първоначално е създаден, когато патрули следят за контрабандисти. Районът обаче е обитаван през Желязната епоха и редица важни археологически обекти могат да бъдат намерени по пътеката.

Завършването на целия маршрут може да отнеме повече от месец. Поради тази причина повечето туристи избират да се съсредоточат върху по-малка част от него.

В Корнуол, най-популярната част от пътеката, ще намерите диви плажове, красиви скали и очарователни рибарски селища като Сейнт Айвс и Пензанс. Има и стари калаени мини, които предлагат поглед към живота през 19 век. Ще видите също пещери на контрабандисти, открития театър Minack, невероятни пейзажи и много други.

Полските Татри

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by my moments (@lily_awen)

Татрите са част от планинската верига Карпати, която образува естествена граница между Полша и Словакия.

Есента е най-добрият сезон от годината за преходи през планината Татри. Броят на туристите намалява след лятото, което улеснява намирането на място за спане, а горите претърпяват цветна трансформация, особено в западната част на планинската верига.

Град Закопане служи като "врата" към повечето пътеки в планината. Те варират по дължина и обикновено могат да отнемат от два дни до седмица, за да бъдат преминати. 

По пътя ще вървите по стръмни хребети и ще пресичате гъсти гори от смърч и бук, които покриват долните склонове на върхове, които достигат височина от 2500 метра. Нощем небето тук е изпълнено с безброй звезди, които създават несравним спектакъл.

Алгарве, Португалия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert Scarfe (@rjscarfe83)

Този участък от бреговата линия на Португалия е образуван от многоцветен варовик и разполага с пещери, заливи и брулени от вятъра плажове. След като летните тълпи си тръгнат, той се превръща в природен рай, където сърцето ви ще остане завинаги. 

Един от най-популярните пешеходни маршрути в Алгарве е пътеката на Седемте висящи долини, която свързва плажовете Marinha и Vale Centeanes. Целият маршрут се простира на около 6 километра и предлага безброй невероятно красиви гледки по пътя.

Можете да поемете по някои заобиколни маршрути до плажовете и да спрете в красиви градове и пещери като Бенагил, зашеметяваща пещера край морето. В ресторантите по пътя можете да опитате португалски ястия, приготвени с морски дарове от Атлантическия океан и местните ферми.

По-далеч на запад, близо до град Лагос, можете да видите Ponta da Piedade и неговите великолепни скални образувания и пещери.

Има толкова много различни пътеки, пресичащи Алгарве, че бихте могли да прекарате няколко седмици там, въпреки че със сигурност ще искате да оставите време и за красивите португалски плажове. 

Ликийски път, Турция 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DEI (@deilgin)

Въпреки че технически Ликийският път се намира в азиатската част на Турция, а не в европейската, този прекрасен пешеходен маршрут си струва да бъде включен в класацията. 

Ликийският път е създаден преди няколко десетилетия от Кейт Клоу, британка, която се влюбва в крайбрежието по протежението на турските провинции Мугла и Анталия в Анадола. Маршрутът, който тя начертава, е с дължина близо 500 км и предлага проблясъци от древната история на тази част от източното Средиземноморие.

Ликийците са били моряци, търговци и воини, които са живели в региона няколко хилядолетия по-рано. По пътя ще минете покрай ликийски гробници, вкопани в скалите, руини на градове, изоставени в началото на 20-ти век, рибарски селища, крайбрежни скали, средиземноморски гори и грандиозни планини и плажове.

През октомври температурите са приятни и броят на туристите по маршрута значително намалява. 

Пръстенът на Кери, Ирландия

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Erin Grogan (@eringrogan1)

Много пътешественици, които обичат да изследват природата, са привлечени от Пръстена на Кери, който те описват като свой дом в Ирландия. За да разберете магията на това място, просто трябва да тръгнете пеша.

Това е една от най-дългите маркирани пътеки в Ирландия. Разстоянието е приблизително 200 км и обикновено се разделя на девет етапа, всеки от които между 20 и 30 км. Туристите обикновено започват и завършват своите преходи в малкия град Киларни.

Замъци, селски имоти, безкрайни участъци от зелени поля и долини, скали, плажове, планински върхове (маршрутът включва девет от 10-те най-високи планини в Ирландия) и гледки към скалисти острови в далечината са някои от основните атракции по маршрута.

Национален парк Дурмитор, Черна гора

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Koliberki (@koliberki.a.m)

Всеки опит да се опише Дурмитор неизбежно включва едно нещо: неговата удивителна природна красота. С 48 върха, които достигат надморска височина от 2000 метра и повече, масивът Дурмитор – централната част на националния парк Дурмитор, който е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО – буди въображението.

За разлика от крайбрежието на Черна гора, Дурмитор е до голяма степен пренебрегван от туристите и е лесно да прекарате една фантастична есенна ваканция, без да се блъскате с големи групи туристи. 

За да започнете да усещате магията на парка, ще трябва да прекарате поне един или два дни в разходки по върховете му и изследване на ледниковите му езера. Ще ви бъде трудно да избирате между многото пътеки в Дурмитор, защото много от тях са наистина грандиозни.

Два от най-добрите варианти са изкачването до връх Прутас на 2393 метра надморска височина (обиколката отнема приблизително осем часа) и пътеката Skrka, известна още като маршрута на Райската долина, която включва алпийски езера, планини и гори в централната част на масива Дурмитор.

Камино де Сантяго, Испания

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maik Isfort (@jakobusport_official)

И накрая, есента също е чудесно време за разходка по който и да е участък от един от най-известните поклоннически маршрути в света. В допълнение към своето религиозно и духовно значение, Камино де Сантяго е просто едно от най-добрите места в Европа за пешеходен туризъм.

Повече от просто пешеходен маршрут, това е пътешествие през природните красоти, култура, традиции и гастрономия на Северна Испания, като същевременно е интензивно лично приключение за мнозина, които вървят по дължината му.

Горите на испанските провинции Навара, Астурия, Кантабрия и Галисия са особено красиви през есента, а броят на поклонниците спада драстично след края на лятото, което позволява на тези, които вървят по пътеката, да общуват с природата и да се насладят на историческите места и църквите на Камино на спокойствие и тишина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин