7 величествени монолита по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 величествени монолита по света
Автор: Александра Любова
7 величествени монолита по света

Издигащи се над ландшафта, тези могъщи геоложки образувания са внушителни и завладяващи.

 

Ето 7 от най-спиращите дъха монолити по света

1. Гибралтарската скала, Гибралтар

7 величествени монолита по света

Гибралтарската скала е монолитна варовикова скала с височина 426 m, разположена в южната част на Пиренейския полуостров, в Гибралтарския пролив. Скалата се намира на територията на Гибралтар, британска задморска територия. В древността е била известна като един от Херкулесовите стълбове, което е засвидетелствано с паметник в южната част на скалата.

Скалата се нарича също планина Тарик, Джебел ет-Тарик в чест на арабския пълководец Тарик ибн Зияд, от името на който произлиза и названието на Гибралтар. Горната част на планината е отделена за резерват, в който живеят около 250 берберийски макаци – единственият вид диви примати в Европа. Маймуните и лабиринтът от тунели в планината всяка година привличат голям брой туристи.

2. Улуру, Северна територия, Австралия

7 величествени монолита по света

Улуру̀ е голямо скално образувание в северната част на централна Австралия. Това е вторият по големина (след Маунт Огъстъс, който също се намира в Австралия) скален монолит на земята. Намира се в Националния парк „Улуру-Ката Тюта“, на 335 км югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс (450 км по пътя). С височината си от 318 м и обиколка 9,4 км (широчина 3 км и дължина 3,6 км) скалата с право се смята за едно от чудесата на света.

Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ като най-големият в света. Поради минералите в скалния ѝ състав, в зависимост от времето и атмосферните условия скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетовосиньо до огнено червен.

3. Амвон Скала, Норвегия

7 величествени монолита по света

Pulpit Rock (Амвона), позната и под името Прекестулен, е много висока и изключително стръмна скала в Норвегия. Туристите трябва да се изкачват над 3 километра, за да стигнат до върха на 604 метра височина, но това не спира около 200 хиляди души да посещават мястото всяка година.

До обекта се стига по път RV13 или с ферибот от Тау, но може с кола по RV13 през Санднес и с ферибот от Лувик до Оанес. Най-близкият град до скалата е Ставангер на 25 километра, а Амвона е само на час с ферибот или кола от града.

4. Сигирия, Шри Ланка

7 величествени монолита по света

Сигирия е древна скална крепост, разположена в северната част на окръг Матале близо до град Дамбула в Централна провинция, Шри Ланка. Обектът има историческа и археологическа значимост и се извисява от масивна скална колона с височина почти 200 m. Според древната хроника Чулавамса, мястото е избрано от крал Кашяпа I (477 – 495 г.) за нова столица. Той построява двореца върху скалата и декорира стените ѝ с цветни фрески. Върху малко плато по средата на височината на скала той построява вход под формата на голям лъв. Името на обекта произлиза именно от тази постройка – Сихагири. Столицата и дворецът са изоставени след смъртта на краля. До 14 век се използва като будистки манастир.

В днешно време Сигирия е обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това е един от най-добре запазените примери за древно градоустройство.

5. Ел Капитан, САЩ

7 величествени монолита по света

Ел Капитан е отвесно скално образувание, разположено близо до западния край на долината Йосемити в националния парк Йосемити, планината Сиера Невада, Калифорния, САЩ. Има височина 2308 m над морското равнище, като височината на стената на гранитния монолит е 900 m и на нея има много популярни маршрути за скално катерене.

6. Куернос дел Пайн, Чили

7 величествени монолита по света

Cuernos del Paine е събирателно наименование, дадено на набор от шиповидни гранитни върхове в Национален парк Торес дел Пайн. Разположен в средата на W Circuit, най-популярният трекинг маршрут в парка, всеки от тях е висок над 2000 метра. От Campamento Britanico можете да видите целия амфитеатър от гранитни колони, отразен в малко ледниково езеро отдолу.

7. Букит Келам, Индонезия

7 величествени монолита по света

Застанал на височина 900 метра, Букит Келам или Черната скала доминира над град Синтанг в Западен Калимантан. Легендата гласи, че това са останките на чудовище, превърнато в скала, след като преследва красивата местна принцеса Дара Джуанти. Независимо от това, тя остава най-голямата скала в Индонезия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин