8 европейски музея, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 европейски музея, които да посетите
Автор: Вероника Иванова
8 европейски музея, които да посетите

Европа е континент с богата култура и история, и не е чудно, че именно тук се намират някои от най-известните музеи в света.

В съвременният си вид музеят възниква по времето на ренесанса като колекция от любопитни предмети или картини, собственост на европейските крале и аристократи. В наши дни тези институции изпълняват функции, свързани със събирането, съхраняването и популяризирането на предмети, образи и текстове, обединени от дадена епоха, наука или сфера на интерес.

В случай че сте любители на културния туризъм, то може би ще ви е интересно да научите кои са най-популярните музеи, разположени на територията на Стария континент. Ето ги и тях:

1. Музеят на Мадам Тюсо, Лондон

Този музей е сред местата, които трудно могат да бъдат пропуснати от туристите, решили да посетят Лондон. Музеят е известен с восъчните фигури, изобразяващи известни личности. Първата създадена фигура от восък е тази на Жан-Жак Русо, направена от Мари Тюсо. По-късно тя моделира други известни личности, сред които Волтер и Бенджамин Франклин. Всички фигури в музея са в естествен ръст и представят личности от света на спорта, телевизията, киното, както и исторически личности.

2. Музеят на транспорта, Единбург

Този музей е сравнително нов, тъй като сградата му е построена през 2011г. по проект на известния архитект Заха Хадид. Днес този обект е сред най-посещаваните места в шотландската столица. Намира се в близост до река Клайд, в промишлената зона на града, където някога е имало корабостроителница. Музеят разполага с 3000 експоната, сред които параходи, моторни превозни средства, лодки, трамваи, локомотиви и ретро автомобили.

3. Музеят за история на изкуството, Виена

Тук се намират най-богатите колекции в Европа, що се отнася до скулптура и живопис. Тук е представено изкуството на Близкия Изток, египетското изкуство, Древногръцко и Древноримско изкуство, а също и богата колекция от ренесансови творби. Създаден през 1891 г., той има идентичен вид с намиращият се точно срещу него Природонаучен музей. Мястото е едно от най-посещаваните от туристите – гости на австрийската столица.

8 европейски музея, които да посетите

4. Музеят на каталунското изкуство, Барселона

Този музей се помещава в сградата на Националния дворец на Барселона, като експонатите, намиращи се тук, представят римско изкуство, готика, ренесанс, барок, модерно изкуство. В него могат да бъдат видени още рисунки и графики, както и секция с фотографии. Музеят отваря врати за пръв път през 1934 г., но заради гражданската война е затворен. През 1942 г. отново започва да функционира, а днес голям интерес за посетителите представляват фонтаните, намиращи се пред музея. Те са интересни с това, че водата се движи под съпровода на музика и красиви светлини, променящи формата си. Оттук се открива и прекрасна гледка към самият град.

5. Национален музей Азулежу, Лисабон

Музеят представя експозиция от декоративни керамични плочки, датирани от XV век до наши дни. Азулежу се помещава в манастира на Богородица, като е създаден още през 1965 г. (бил е част от Националния музей на древното изкуство), а в самостоятелен музей се превръща през 1980 г. Най-интересни тук са плочките, създадени през XVI и XVIII век.

6. Галерия “Уфици”, Флоренция

Тази световноизвестна галерия е построена през 1581 г. по заповед на Франциско де Медичи. Архитектурата на сградата е дело на прочутия архитект Джорджо Вазари, като тя е прилепена за двореца на Медичите и продължава до река Арно. Експонатите, изложени тук, свидетелстват за разцвета на изкуството през различните епохи. Посетителите могат да видят богатата колекция на Медичите, включваща картини и скулптури на Джото, Микеланджело, Рафаело, Рубенс, Тициан, Леонардо да Винчи и др.

8 европейски музея, които да посетите

7. Художествена галерия “Брера”, Милано

Галерията е създадена през XVIIIвек и е разположена в сърцето на Милано, като експозицията ѝ включва някои от най-значимите произведения на Италия. Представени са автори от Венецианската и Ломбардската школа, както и такива от Централна Италия. Тук могат да бъдат видени творби на Донато Браманте, Караваджо, Джовани Белини и много други.

8 европейски музея, които да посетите

8. Унгарският национален музей, Будапеща

Музеят, създаден между 1837-1847 г., разполага с реплика на короната на крал Ищван (управлявал 1000-1038 г.), която се смята за най-голямата атракция тук. Две са основните експозиции на този музей – първата представя историята на хората, обитавали земите на днешна Унгария, от палеолита до  нашествието на маджарите, а втората проследява времето от нашествието на маджарите до 1989 г.

8 европейски музея, които да посетите

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин