9 места, които да посетите в Малави - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 места, които да посетите в Малави
Автор: Peika.bg
9 места, които да посетите в Малави
Снимка: Unsplash

Ако търсите изживяване, свързано с пясък и сафари, Малави е вашето място. Зашеметяващо езеро Малави може да се похвали с безброй заливи, плажове и острови за изследване, а сафари в един от парковете за диви животни в страната е черешката на тортата. 

Но Малави е много повече от разнообразните природни пейзажи. Пътуващите биха могли да прекарат седмици тук, разглеждайки фермите за чай и кафе и спокойните градове, като същевременно опитват местни храни и разглеждат обекти на културното наследство.

Ето най-добрите места за посещение в Малави:

Лилонгве

Туристите обикновено пропускат африканските градове, за да се насладят на пустинята, но столицата предлага интересни дейности и атракции, включително пазаруване, спортни събития и места за хранене. Лилонгве се движи с бавно темпо, което го прави приятно място за почивка преди или след дълги международни полети или за презареждане по време на пътуване.

Походът до планината Nkhoma е добър начин да се насладите на града. Панорамните гледки от върха разкриват оформлението на Лилонгве, подчертавайки разликите между стария град и новата столица. Една от най-добрите атракции на Лилонгве, Центърът за дива природа Лилонгве, действа като залесен буфер между двете секции. Това е единственото убежище за животни в страната, посветено на подпомагането на ранени или спасени животни с цел връщането им в дивата природа. 

Национален парк езерото Малави

Повечето туристи, които се отправят към Малави, се отправят към едноименното езеро. Езерото Малави има тропически сини води, гъмжащи от цветни цихлиди, а скалистите острови, пясъчните плажове и джунглата осигуряват местообитания за птици, влечуги и бозайници като хипопотами, маймуни и леопарди.

Включеното в списъка на ЮНЕСКО езеро Малави е дълго 587 км и широко 84 км, така че разглеждането на забележителностите може да отнеме седмици, предвид инфраструктурата на района. 

Кейп Маклиър

На върха на полуостров Нанкумба, в южния край на езерото Малави, Кейп Маклиър е едновременно действащо рибарско селище и популярна туристическа дестинация. 

Развлекателните дейности включват каяк, шнорхелинг и гмуркане в тюркоазените води на езерото; наблюдение на диви животни като хипопотами; да се научиш да готвиш с местно семейство; или просто да се излежавате с бира Castel на лодка по залез слънце.

Остров Ликома

Остров Ликома заслужава репутацията си на място за любителите на плажа. Има само два начина да стигнете до там: чартърен полет или ферибот, като едното изисква пари, а другото време. 

Когато не плувате, гмуркате се с шнорхел или карате квадроцикли сред дърветата баобаб, посетете работилницата Katundu, където занаятчии преработват бутилките вино от Kaya Mawa в уникални полилеи, които висят в луксозните хотелски фоайета из целия континент. Текстилът и бижутата с мъниста, изработени от рециклирани и устойчиви материали в безопасна и етична работна среда, са страхотни сувенири, които можете да си вземете за спомен.

Блантайър

Блантайр е вторият по големина град в Малави, търговски център и врата към атракциите в южната част на страната. Пътуващите до Маджете, Тиоло, планината Муландже, планината Мичиру и платото Зомба, спират в този оживен град, пълен с барове и ресторанти.

Кръстен на родното място на шотландския изследовател Дейвид Ливингстън, Блантайр започва като мисионерска база на Шотландската църква през 1876 г. и остават реликви от тази епоха, включително църквата „Свети Михаил и всички ангели“ и къщата на Мандала от 1882 г. Барът на Doogles е мястото за обмен на съвети и истории с жители на града и туристи. 

Резерватът за дива природа Majete

Бракониерите и човешкото посегателство бяха унищожили дивата природа в парка, но през 2003 г. групата с нестопанска цел Африкански паркове си партнира с Министерството на националните паркове и дивата природа на Малави, за да въведе отново черни носорози, лъвове, жирафи и други животни. Почти две десетилетия по-късно процъфтяващата дива природа води много посетители в парка.

Shire Highlands

За промяна на обстановката, отпътувайте в зелената част на южната част на Малави, където фермерите отглеждат чай и кафе. За първи път култивиран тук от британците през 1900 г., Camellia sinensis (чаеното растение) процъфтява в по-високата надморска височина на планините Shire, благодарение на по-хладния климат. 

Национален парк Liwonde

Националният парк Liwonde е класическо сафари изживяване с превъзходен пейзаж – тук ще откриете хипопотами и крокодили, излежаващи се на плискащите се брегове на река Шир, както и зебри и куду, които бягат от леопарди и лъвове в близките равнини. Стада слонове се разхождат из лагуните и низините. Можете да наблюдавате цялото действие от лодка, пеша или с 4x4. Националният парк Liwonde предлага и отлични възможности за настаняване. 

Мзузу 

Третият по големина град в Малави, Мзузу е северната столица с прохладен климат и важен селскостопански регион, специализиран в производството на чай и кафе. Опитайте чаша прясно сварена арабика или се разходете по пазара. Шивачите на пазара Mataifa изработват дрехи по поръчка от плат с цветни шарки, наречен chitenge, който се продава навсякъде. 

Карайте или хванете автобус до близкия залив Nkhata на езерото Малави. Плажовете на това популярно място за туристи, известно с евтиното гмуркане, са на по-малко от час път. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин