9-те „най” сред екстремните забавления - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9-те „най” сред екстремните забавления
Автор: Peika.bg

Падате ли си по екстремните пътешествия и приключения?

Е, вижте 9-те „най” в екстремни забалвения от цял свят според National Geographic.

1. Най-якият маршрут за планинско колоездене: Portal Trail в Юта

Байкър се спуска по Portal Trail в Юта. Маршрутът се намира на 60 м над река Колорадо и изисква високи технически умения. По маршрута са загинали трима колоездачи - на мястото където това се е случило има надпис: „Слезте и вървете! Не става за каране. Скалата е висока 60 метра. Тук са загинали трима колоездачи.“

2. Най-високото изкачване: Денали, Аляска

Денали,  с предишно име връх Маккинли, е най-високата планина в Северна Америка и една от най-екстремните за изкачване в света. Променливото време и пукнатините в ледниците са сред  предизвикателствата пред които се изправят катерачите на път към върха. Всички знаят, че връх Еверест е най-високият връх в света, но най-високото изкачване е в Денали, където от подножието до върха, висок 6190 м, са 5486 м. За изкачването му са необходими три или четири седмици.

3. Най-тежкият туристически маршрут: Snowman Trek, Бутан

Обикновено са нужни 25 дни при снежни условия, за да се  преодолее голямата надморска височина, но епическите гледки към Хималаите си струват усилието. Това е един от най-трудните туристически маршрути с обща денивелация 14 630 м, 11 точки на над 4800 м и дължина 299 км.

4. Най-страховитата подводна пещера

Гмуркачи в пещерите дълбоки по над 90 м в Ийгълс Нест, Флорида. Известен като Гранд Каньон в пещерния свят Ийгълс Нест може да се посещава само от опитни гмуркачи. Въпреки главозамайващата красота на пещерите, от 1981 г. досега най-малко 10 души са загинали тук. От 1999 до 2003 г. мястото е било затворено. Далечното му местоположение и екстремна дълбочина го правят изключително опасно и затова тук идват само професионалисти.

5. Най-предизвикателното място за каране на ски: Ла Грав, Франция

Скиор се носи през снега в Ла Грав, Франция. Невероятната фрийрайд зона за ски и сноуборд е снабдена с един единствен кабинков лифт, който изкачва скиорите на височина 3200 м, а общата денивелация е 2150 м. Спускането е дълго и неповторимо, но е препоръчително да имате водач, за да избегнете пукантините.

6. Най-смъртоносните бързеи: река Инга, Конго

Стив Фишър и отборът му са единствените успели да преодолеят бързеите на Инга през 2011 г.  Освен друите предизвикателства тук вълните могат да стигнат до 12 м височина. На снимката виждате Стив Фишър, който се спуска по опасните бързеи. Реката е взела много жертви в това число цял рафтинг отбор от седем човека през 1985 г.

7. Най-откачената пещера за изследване: Шангдонг, Виетнам

Пещерата Шангдонг във Виетнам е най-голямата в света. Толкова е необятна, че има свой собствен климат. Посетителите могат да поемат по 6-часов маршрут и да обиколят пещерата с местен гид. За първи път пещерата е изследвана през 2009 г. Тя е варовикова и е част от комплекс от още 150 пещери. На места, където е пропаднал таванът се вижда небето, има зеленина, бързо течащи води и най-големите сталагмити в света – стигат до 80 м височина.

8. Най-опасният слаклайн Aiguille Dibona, Френските Алпи

Пабло Синьоре минава по най-дългия слаклайн във Френските Алпи в Aiguille Dibona. Синьоре заедно с Рафаел Бриди и Гилерме Кури поставят световен рекорд за най-дълъг хайлайн с височина 3000 м.

9. Най-трудните вълни за укротяване: Шипстерн Блаф, Австралия

Шипстерн Блаф привлича професионални сърфисти към непредсказуемите вълни, където плуват големи бели акули.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин