Актуализация на пътуванията: Кои държави са отворени и кои са затворени? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Актуализация на пътуванията: Кои държави са отворени и кои са затворени?
Автор: Peika.bg
Актуализация на пътуванията: Кои държави са отворени и кои са затворени?
Снимка: pixabay

С прекъсвания и постоянни промени в ситуацията с пътуванията, които се случват почти на всеки час, е трудно да бъдете в крак с това къде можете и не можете да отидете.

В следващите редове ще видите актуална информация за пътуванията (18 май), която може да ви бъде от полза.

Европейски съюз: От 16 март ЕС забрани всички несъществени пътувания в чужбина. 

Албания: Всички граници са затворени за всички граждани. (с изключение за товарните автомобили)

Андора: Всички ски курорти вече са затворени и FCO не съветва да се пътува, освен при крайна необходимост. 

Армения: Мнозинството чуждестранни граждани, които са пътували от или през страни с огнища на COVID-19 в рамките на последните 14 дни, включително Великобритания, понастоящем не могат да влизат в Армения. 

Азербайджан: Азербайджанските власти удължиха преустановяването на всички търговски полети за пътници до и извън Азербайджан най-малко до 31 май.

Белгия: Ще можете да влезете в Белгия само ако живеете там или ако работите там. Белгийското правителство обяви планове за бавно започване на облекчаващи мерки. 

Босна и Херцеговина: На всички чуждестранни посетители е забранено да влизат в страната. 

България: Българското правителство обяви строги ограничения за международни пътувания, като забрани влизането на британски граждани. 

Хърватия: На 19 март хърватското правителство обяви, че ще затвори своите сухопътни граници за период от 30 дни. Хърватското правителство също така нарежда чуждестранни граждани, които нямат валидно разрешение за пребиваване, да нямат право да влизат в Хърватия. Международното летище Дубровник вече е затворено.  

Чешка република: Гражданите на Обединеното кралство без постоянно или временно пребиваване няма да могат да влязат в Чехия. Чехия започна да разхлабва блокирането си. Британските граждани и гражданите на ЕС, които правят командировки от три дни или по-малко, могат да влязат в Чехия, стига да имат доказателства, че са се подложили на отрицателен тест за Covid-19. 

Кипър: Кипърското правителство забрани на всички туристи да влизат в страната от 15 март до 30 април. 

Дания: Датската граница ще бъде затворена за чуждестранни граждани, които нямат „основателна цел“ за влизане в Дания поне до 10 май. 

Грузия: Вътрешният туризъм ще бъде позволен отново на 15 юни. От 1 юли сухопътните и въздушните граници на Грузия трябва да се отворят отново в съответствие с принципа за безопасни коридори и ще има постепенно възобновяване на полетите и международния туризъм. 

Унгария: Чуждестранните посетители няма да имат достъп до Унгария. Само унгарски граждани и лицата, притежаващи карта за постоянно пребиваване или удостоверение за регистрация и адресна карта, ще могат да влизат в страната. 

Естония: Само граждани на Естония, притежаващи разрешение за пребиваване в Естония, или чужди граждани, чийто член на семейството живее в Естония, е разрешено да влизат в Естония. 

ИсландияИсландското правителство възнамерява да облекчи ограниченията на международните пътувания най-късно до 15 юни. Подробностите все още не са финализирани, но се очаква пристигащите да имат избор между тест при пристигането или две седмици самоизолация. 

Италия: Пътуването до Италия е възможно само ако е абсолютно необходимо. Италия обаче обяви, че ще отвори отново границите си за пътуване на 1 юни. 

Франция: Само жителите на Франция и тези, които работят във Франция, ще получат достъп до страната. Ще ви е необходимо свидетелство за пътуване, за да ви бъде предоставен достъп до страната. 

Латвия: Само граждани на Латвия и чуждестранни граждани, които притежават карти за пребиваване, издадени от Латвийската служба за гражданство и миграция, имат право да влизат в Латвия. 

Литва: Всички търговски полети между Литва и Обединеното кралство са отменени. 

Люксембург: В момента няма планирани пътнически полети от летище Люксембург. 

Мадейра и Азорските острови: Регионалните правителства на Мадейра и Азорските острови препоръчват да не се пътува до и от архипелага без основателна причина до следващо нареждане. 

Малта: Препоръчват всички, които нямат основателна причина, да не пътуват. 

Черна гора: Няма да можете да влезете в Черна гора, освен ако нямате постоянно или временно местожителство в страната. Черна гора бавно започва да облекчава ограниченията си за блокиране. 

Молдова: В момента чужденците, които не са с постоянно жителство в Молдова, нямат право да влизат в страната.

Норвегия: FCO не съветва да се пътува до страната. Норвегия е помолила всеки, който не е датски, финландски, исландски, шведски или жител на Норвегия, да напуснат. Норвегия обяви, че ще премахне почти всички ограничения за блокиране през юни. 

Полша: Полша е затворила границите си.

Румъния: Директните полети между Румъния и Обединеното кралство са спрени. 

Русия: На 16 март Русия обяви, че ще ограничи влизането в цялата страна на почти всички чуждестранни граждани от 18 март до 1 май 2020 г. 

Сърбия: Понастоящем всички летища в Сърбия са затворени за международни пътнически полети. В момента Сърбия планира отново да отвори летищата за търговски полети на 18 май. Всички чуждестранни граждани, влизащи в Сърбия, трябва да имат отрицателен PCR тест, даден не по-рано от 72 часа преди пристигането и разрешение, издадено от сръбското правителство.

Испания: От 15 май всички нови пристигащи в Испания, включително граждани и жители, трябва да се самоизолират за 14 дни. В момента границата е затворена за всички с изключение на гражданите и тези с испанско местожителство. 

Словакия: Влизането в Словакия е разрешено само за словашките граждани, чужденци с доказателство за пребиваване в Словакия, както и други чужди граждани при определени условия.

Словения: Словения отмени целия въздушен трафик в и извън страната. 

Турция: Пътници, които не са турски граждани или жители на Турция, нямат право да влизат в Турция.

Украйна: Граждани, които не са жители на Украйна не се допускат да влязат в страната. 

В кои европейски страни все още можете да пътувате? 
 
Австрия: Всеки, който влиза в Австрия от Германия, Унгария, Италия, Лихтенщайн, Словения или Швейцария, или всеки, който през последните 14 дни е бил в район, за който австрийското външно министерство има предупреждения за пътуване поради COVID-19, трябва да представи медицинско свидетелство с резултати от микробиологични изследвания на английски, френски, немски или италиански език, които не са по-стари от 4 дни. Имайте предвид, че ски курортите и местата за настаняване в провинциите Тирол, Залцбург и Форарлберг са затворени. 

Беларус: Всички пристигащи от държави, които са засегнати от коронавирус, трябва да се самоизолират за период от 14 дни, независимо дали проявяват симптоми. От 11 май всички пътници на авиокомпаниите Белавия трябва да носят маска по време на полета, по време на настаняването и докато са на автобусите на летището. 

Хърватия: Хърватия възобнови преминаването на границата по основни маршрути за ограничена група от хора, включително чуждестранни граждани, които имат недвижими имоти в страната, които притежават лодка в Хърватия, имат съпруг или деца в Хърватия, трябва да присъстват на погребения или да бъдат поканени за бизнес цели.

Финландия:  Финландските граници са затворени за всички пристигащи чуждестранни граждани с някои ограничени изключения. На чуждестранни граждани, които не пребивават, е разрешено да влизат във Финландия поради ограничени съществени или състрадателни причини с доказателства за своето пътуване. От 27 март Финландия въвежда нови мерки, които ограничават пътуването в и извън района на Уусимаа (включително по-широкия район на Хелзинки). Пътувания до въздушни и морски пристанища в Хелзинки са разрешени, ако имате билети за пътуване нататък извън Финландия. Сега трябва да носите маски за лице при полет.

Гърция: За гражданите, които пристигат на територията на Гърция, все още им е позволено да влязат, но имайте предвид, че след като пристигнете, ще трябва да преминете в 14-дневна самоизолация. Гърция постепенно започва да облекчава ограниченията си за блокиране и се надява да бъде отворена за туристи до юли. 

Ирландия: Полетите и фериботните услуги продължават да работят между Ирландия и Великобритания, но силно намалени. Новите посетители ще трябва да се поставят под карантина за 14 дни и страната до голяма степен е в режим на блокиране. Действащите мерки поради COVID-19 бяха удължени до 5 май. 

Холандия: Пътуващите от високорискови страни, ще трябва да попълнят формуляр за здравна декларация „готова за летене“, който ще показва дали имате симптоми на Covid-19. Въз основа на декларацията ви може да ви бъде отказано или дадено разрешение за качване на самолета. 

Португалия:  Въведени са строги мерки и съществуват значителни ограничения за движение в рамките на страната. Имайте предвид, че от 22 март португалското правителство обяви затварянето на всички къмпинги и паркове. Освен това корабите могат да пристигнат в пристанищата в континенталната част на Португалия, но пътниците могат да слязат само ако са граждани на Португалия или са жители. На развлекателни кораби и частни яхти не е разрешено да акостират, с изключение на зареждане с гориво или приемане на консумативи. От 4 май правителството на Португалия ще започне тристепенен план за деескалация, за да облекчи бавно страната от мерките. Пълната деескалация ще отнеме 6 седмици. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин